© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
06.12.2014 08:50:41

Ne le Modrijani

Nikola Miljković

Resda so potrebovali nekaj več časa kot fenomen, imenovan Modrijani, ki Zlatorog iz leta v leto razproda v vsega nekaj minutah, a celjskim rokometašem je, kot kaže, vendarle uspelo. Po dolgem času bo celjski rokometni hram znova pokal po šivih tudi zaradi svoje primarne dejavnosti.

Povabilu se je bilo tokrat res težko upreti. Nekaj zelo dobrih, sem in tja tudi vrhunskih predstav celjske mladeži, po katerih imajo Celjani v nasprotju s pričakovanji v skupini smrti osmino finala na dosegu roke, za nameček pa v goste prihaja slovensko obarvani Montpellier. Srečanje se bo v dvorani Zlatorog pričelo ob 20.30.

V mestu ob Savinji priljubljeni "član", kot se je oprijel vzdevek Boruta Mačkovška, tokrat zaradi poškodbe, ki ga bo bržkone stala tudi nastopa na SP v Katarju, sicer ni del francoske ekspedicije, so pa zato tu Matej Gaber, ki je bil pred dobrim letom in pol zelo blizu celjskega dresa, Dragan Gajić, ki se januarja 2011 ni ravno na najlepši način razšel z matičnim klubom, celjske dvorane se dobro spomnita tudi Vid Kavtičnik in trenutno bolj kot ne za silo pokrpani Jure Dolenec.

RAZLIKA V MISELNOSTI
V tekmo jeseni, ki je tako za ene kot za druge neke vrste evropska ura resnice, tekmeca vstopata s povsem različnima popotnicama. Celjani so sredi tedna v zanje sicer tradicionalno neugodnem Mariboru bolj ali manj zanesljivo zabeležili še 23. zaporedno zmago v prvenstvu, Montpellier pa je v Parizu pri najbogatejšem moštvu na zemeljski obli utrpel pravi polom (20:36).

Njegov nekdanji član Thierry Omeyer je spustil roleto, Mikkel Hansen in Xavier Barachet pa sta luknjala gostujočo obrambo, ki je nedvomno (precej) slabši del moštva Patricea Caneyerja. Že res, da so morda po visokem zaostanku, ko so uvideli, da porazu ne bodo mogli ubežati, misli že preusmerili k sobotnemu obračunu, a vendarle je teh minus šestnajst za moštvo, "težko" debelih sedem milijonov, vendarle težko prebavljivih. Debakel, polom, razpad sistema, znak za rdeči alarm ...

"Da, takšna je naša miselnost, ko je vsak poraz tragedija, miselnost ekip iz Skandinavije, Nemčije in Francije pa je povsem drugačna. Pri njih je kot denimo v ligi NBA – kar je bilo, je bilo, pogled je usmerjen le naprej, k novim tekmam in novim izzivom. Verjamem, da teh minus šestnajst ne bo vplivalo na njihovo ekipo, seveda pa ne bi imel nič proti, če bi," pravi Branko Tamše, ob tem pa z malce grenkobe – ali pa morda celo nevoščljivosti – dodaja, da bi njega in njegove varovance v primeru podobnega potopa na sončni strani Alp pribili na križ.

790-21-tamse (obrez)

Tekma leta je predvsem krilatica za medije in javnost, a zame in mojo ekipo je vsaka tekma v ligi prvakov tekma leta.

Najbrž res ni prav daleč od resnice, v Sloveniji bi tovrstni debakel sprožil vsaj številne polemike, če ne že lova na čarovnice. "Prav to vprašanje mi je denimo zastavil Ivan Slišković. Kaj bi se zgodilo v primeru, da bi Celje izgubilo v Mariboru za deset, petnajst golov? Kaj bi slovenska novinarska srenja in širša rokometna javnost storili z nami? V Franciji se ni in ne bo zgodilo nič, mi in vi pa vemo, kaj bi bilo v Sloveniji. Pa bi tudi mi glede na sistem tekmovanja v slovenskem prvenstvu v Mariboru lahko nastopili z mladinci in se ob tem v miru pripravljali na Montpellier, a je to v popolnem nasprotju z mojo trenersko filozofijo. Videli ste, da smo potrošili veliko energije in moči, a naredili tisto, kar smo želeli, zmagali na težkem gostovanju. Verjetno smo se ob tem precej iztrošili, trošimo in izčrpavamo se že skozi celotno sezono, a nič ne de, za takšne tekme se ne nazadnje živi, verjamem, da bodo fantje izvlekli energijo iz petnih žil, če bo treba."

ŠE VEDNO NI PREBOLEL
Ni le za pivovarje sobota dan d, tudi v taboru 14-kratnih francoskih prvakov se zavedajo, da je vrag dokončno odnesel šalo in da je to šestdeset minut, ki bodo odločale o uspešnosti evropske sezone. Ničesar ne prepuščajo naključju, o tem, kako resno so vzeli tekmo, pa veliko pove že podatek, da so v mesto ob Savinji prispeli že v četrtek popoldne neposredno iz Pariza.


Čeprav Montpellier zaseda vrh domače lige, Canayerju nikakor ni lahko. Mačkovšek je več v ambulanti kot na igrišču, Dolenca so pokrpali le za silo, obramba je luknjasta, redke so tekme, ko prejmejo manj kot trideset golov. "Recept je enostaven, Montpellier bo igral hiter rokomet, če ga bomo zaustavili pod 27, 28 goli, verjamem, da smo mi na drugi strani v nabito polni domači dvorani sposobni zabiti več. Želim si, da bi se obramba končno sestavila v kompletu, se pravi tako igralci kot vratarji, in v tem primeru lahko pade še kakšna močnejša ekipa, kot je Montpellier," pot do uspeha vidi celjski strateg.

Tudi računica je bolj kot ne jasna. Poraz za Celjane pomeni konec sanj o osmini finala, zmaga jih ohranja v igri, če pa bodo nadoknadili primanjkljaj z oktobrske tekme v Montpellieru (29:35), bodo z eno nogo že med šestnajsterico.

Na jugu Francije so pred dvema mesecema prikazali dva različna obraza, polčasa. Po odličnem prvem so v nadaljevanju po rdečem kartonu Vida Poteka in poškodbi Sliškovića padli v črno luknjo ter utrpeli najhujši poraz sezone.

"Ključ do uspeha bo obramba, naredili bomo vse, da zajezimo njihov napad, ki je na prvi tekmi iz minus šest do plus šest prišel v zelo kratkem času, česar še vedno nisem prebolel. Že pred sezono sem fantom vbijal v glavo, da je na tovrstnih tekmah in v tovrstni skupini pomemben vsak gol, pa sem zato zdaj, ko zavrtim film nazaj, še toliko bolj jezen, ker smo na koncu popustili in poklonili Montpellieru zmago s šestimi goli razlike, kar nikakor ni bil realen odraz razmerja moči na tisti tekmi. Upam, da na koncu ne bodo prav ti zadetki odločali o četrtem mestu," še dodaja Tamše, ki je na hipotetično vprašanje, ali bi Celje krenilo v zadnji juriš, če bi imelo pet minut pred koncem štiri gole prednosti, brez obotavljanja odvrnil: "Če pride do tega, in upam da bo, bo zagotovo sledil juriš in lov na šest golov. A to le v primeru, da pride do tega, na začetku pa je razmišljanje v tej smeri prepovedano, v prvi vrsti bomo razmišljali, da zmagamo, pa četudi za pol gola."

Čeprav stav zaradi še vedno ne povsem zaceljenih ran iz bližnje preteklosti ni ravno okusno omenjati, ko je na drugi strani igrišča Montpellier, pa se celjska zmaga s šestimi goli in več ob zadnjih predstavah obeh moštev ne zdi vnaprej izgubljena stava. Pravzaprav je precej mikavna.


Montpellier

Mesto: Montpellier (Francija)
Dvorana: Arena Montpellier (8.000)
Lovorike: prvenstvo 14, pokal 10, liga prvakov 1
Nastopi v LP: 17.
Naj izid v LP: zmagovalec (2002/03)
Trener: Patrice Canayer
Prišla: Venio Losert (Kielce), Borut Mačkovšek (Celje PL)
Odšli: William Accambray (PSG), Thierry Omeyer (PSG), Wissem Hmam (Saint Raphael), Maxime Arvin Berod (Chartres), Mickaël Robin (Cesson)
Udarna sedmerica: Venio Losert (Hrv) - Michael Guigou, Dragan Gajić (Slo) - Mathieu Grebille, Diego Simonet (Arg), Jure Dolenec (Slo) - Issam Tej (Tun)