© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
05.12.2014 10:52:55

Miha si zasluži mesto vsaj med kandidati

Arsen Perić

Ivan Slišković je v zadnjih tednih v sijajni strelski formi.

Vardarju je pretekli konec tedna zabil devet golov, Mariboru jih je v sredo osem, od tega šest v uvodni tretjini tekme, pa je bil tako prav 23-letni Dalmatinec tisti, ki je tlakoval pot k še 23. zaporedni prvenstveni zmagi. Če bo njegova desnica podobno zgovorna tudi v soboto, ko bo nasproti stal Montpellier, potem bo pot do zmage na tekmi, ki prinaša vse in še več, bistveno lažja.

"Najpomembnejše je, da zmagamo, ni pomembno, kako oziroma kdo bo zabil največ golov, vse, kar šteje, je, da ekipa zmaguje," je diplomatski fant iz Splita, kjer je pred desetletji navduševal neki drug Slišković, nogometni virtuoz, ki ga svet pozna pod vzdevkom Baka.

sliskovic2

IVAN SLIŠKOVIĆ
Rojen: 23. 10. 1991
Višina/teža: 194 cm/98 kg
Položaj: levi zunanji
Kariera: Split, Nexe Našice, Celje PL
Pogodba do: junija 2015
Sezona 2014/15: 22 tekem, 84 zadetkov

Rokometni Slišković je po drugi strani v letošnji sezoni nekajkrat že navdušil rokometu zapriseženo mesto ob Savinji. Je ena gonilnih sil, na terenu prebije precej časa, v obrambi v centralnem bloku, v napadu kot prva in nemalokrat tudi edina izbira na položaju levega zunanjega, vse to pa terja davek. "Pretekli mesec dni je bil morda res celo najtežji del sezone. Rhein-Neckar, Gorenje, Vardar in Maribor, res je zaznati prve znake utrujenosti, a ko pride takšna tekma, pred tolikšnim številom svojih navijačev, na to enostavno pozabiš, iz sebe bomo iztisnili zadnje atome moči. Kar zadeva mene, imam večjo minutažo kot pa moji kolegi na istem položaju, prav tako ni dvoma, da bi sem in tja kakšna minuta odmora več prav prišla, da bi zajel sapo, včasih namreč zapadem v nepotrebne napake. A po drugi strani, ko sem proti Rhein-Neckarju zaprosil za odmor, so moji kolegi svoje oddelali več kot solidno. Verjamem, da je v ekipi šestnajst kvalitetnih igralcev in da lahko vsak prispeva svoj delež."

PARIZ NE POMENI VELIKO
Tudi Montpellier, sobotni gost, po dolgem času se nadejamo nabito polnega Zlatoroga, je precej načet, Borut Mačkovšek je še vedno izven pogona, Jure Dolenec je bolj kot ne za silo pokrpan, tudi Diego Simonet bi kakšen teden premora pograbil z obema rokama. Vse to je na površje udarilo tudi v sredo v Parizu, ko je utrpel enega najvišjih porazov zadnjih let.

Na prvi pogled popoln razpad sistema. Presenečenje? "Niti ne, no, morda sama razlika, a že v preteklosti so sem in tja kakšno tekmo vzeli z rezervo, mislim, da so se v prejšnji sezoni na eno tekmo podali celo z mladinsko ekipo. Tudi njim sobotna tekma pomeni isto kot nam, v sobotnih šestdesetih minutah rešujejo svojo sezono v Evropi, verjamem, da so se v zadnjem tednu pripravljali predvsem na tekmo v Zlatorogu. V prvenstvu so imeli po drugi strani štiri točke več od PSG-ja, igrali so v Parizu, pa so morda razmišljali, da bodo tam tako ali tako težko zmagali, in so raje varčevali z močmi za obračun v Zlatorogu," meni Hrvat, ki verjame, da teh minus šestnajst ne bo pustilo večjih posledic na psihi in samozavesti zasedbe z juga Francije. »To so vrhunske ekipe, profesionalci, ki vedo, kaj delajo, ne pa neki zelenci.«

VIZA ZA KATAR
Splitčan je trenutno v ligi prvakov za Miho Zarabcem drugi strelec celjske ekipe, tudi tokrat pa bo poleg Zarota in vročega Davida Miklavčiča bržkone najnevarnejši mož za mrežo Montpelliera, ki jo po navadi čuva njegov poldrugo desetletje starejši rojak Venio Losert. In če bo slednji januarja težko videl Katar, ima Slišković mesto na letalu bolj kot ne že rezervirano.

Blaženko Lacković je že končal sezono, Stipe Mandalinić se po hudi poškodbi šele dobro vrača, težave ima tudi Damir Bičanić in Slišković se ob dobrih igrah Slavku Goluži ponuja kot prva izbira na levem zunanjem, vizo za Katar ima praktično že v žepu. "Ne bi rekel gotovo, gotovo bo takrat, ko bomo na letalu oziroma v zapisniku tekme. Vsak dan poskušam čim bolje trenirati oziroma igrati, iz dneva v dan se dokazujem trenerju, selektorju ter strokovnemu štabu, dal bom vse od sebe in upam, da bo to dovolj."

Ali bo, bo kmalu jasno, nedvomno pa njegove delnice kotirajo precej višje kot pa tiste od klubskega soigralca Mihe Zarabca, ki bo vsem impresivnim predstavam navkljub svetovno prvenstvo bržkone spremljal le prek televizijskega ekrana. "Miha je pokazal odlične igre v tej sezoni, a po drugi strani je res, da imate veliko kakovostnih srednjih zunanjih, konkurenca je precejšnja. Zagotovo pa si zasluži mesto vsaj na širšem seznamu, med kandidati."

O POGODBI KDAJ DRUGIČ
Svetovno prvenstvo je tudi velika tržnica, sploh za igralca njegovih let, ki mu za nameček konec sezone še poteče pogodba. "Že nekajkrat sem ponovil, da sem za zdaj osredotočen le na Celje, ko bo prišel čas, bom razmišljal tudi o prihodnosti. Pogovarjam se z ljudmi v klubu, normalno, da spremljam tudi druge možnosti. Če se pojavi neko veliko ime, bomo videli, a o tem potem, po novem letu," o prihodnosti (še) ni želel pretirano razpredati Dalmatinec.

Pa vendar, je obljubljena dežela nemška bundesliga ali Francija? "Bundesliga." Recimo Kiel? "Morda, nekega dne (smeh)."