© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ru
ru
12.10.2014 09:42:30

Mariborčani prvič s Švedi

Boštjan Selinšek

Mariborčani se bodo v pokalu EHF prvič pomerili s Švedi. Danes ob 20. uri v Taboru gostijo Kristianstad.

Z nedeljsko prvo tekmo drugega kroga kvalifikacij pokala EHF rokometaši mariborskega Branika odpirajo še tretjo zaporedno sezono v tem evropskem tekmovanju. Tokrat jim nasproti stoji švedski IFK Kristianstad.

Potem ko so se Mariborčani v pokalu EHF v sezoni 2012/13 že uspešno pomerili s skandinavskima predstavnikoma Norveške in Danske, se bodo tokrat prvič pomerili z moštvom, ki prihaja iz Švedske.

IFK Kristianstad je klub z dolgo in bogato tradicijo in se v zadnjih sezonah ponovno prebija v sam vrh švedskega klubskega rokometa. V svojih vitrinah ima štiri naslove državnih prvakov, lani pa je bil po rednem delu državnega prvenstva drugi z enakim številom točk kot prvouvrščeni, a je nato izgubil v polfinalu končnice za prvaka.

V pretekli sezoni je igral tudi v skupinskem delu pokala EHF, kjer je v skupini C v močni konkurenci z madžarskim Pick Szegedom, francoskim Nantesom in slovaškim Tatran Prešovom zasedel zadnje, četrto mesto.

"Po načinu igre so tipičen predstavnik skandinavskega rokometa. Igrajo hiter in zelo kombinatoren rokomet, njihovi igralci pa so odlični strelci z razdalje. Imajo zelo močno, čvrsto obrambno linijo s postavitvijo 6:0 in odličnim vratarjem Danom Beutlerjem na čelu. Vsekakor nas čaka težko delo, a naredili bomo vse, da pred domačim občinstvom dosežemo pozitiven rezultat," je o današnjih nasprotnikih razpredal trener vijoličastih rokometašev Marko Šibila, ki je izpostavil, da nasprotnika vodi nekdaj odličen švedski rokometaš in sedanji selektor Švedske, Ola Lindgren.

Mlakar
Boštjan Selinšek

Na tekmeca se bomo dobro pripravili in na tekmi naredili vse, da zmagamo ter si s tem priigramo ugodno izhodišče pred povratno tekmo na Švedskem.

Z uspešnim gostovanjem v Ribnici in tako že četrto zaporedno prvenstveno zmago so mariborski rokometaši potrdili dobro formo pred obračunom s Švedi. Čeprav je letošnje moštvo Branika precej mlado, so tukaj igralci, ki imajo kar nekaj izkušenj, tudi z igranjem v ligi prvakov.

"Vsaka evropska tekma ima svoj čar. Menim, da nas čaka zanimiva tekma s pravim in kakovostnim nasprotnikom. Na tekmeca se bomo dobro pripravili in na tekmi naredili vse, da zmagamo ter si s tem priigramo ugodno izhodišče pred povratno tekmo na Švedskem," je dejal Žiga Mlakar, ki je do zdaj, sicer v dresu Celja, zaigral na 34 tekmah lige prvakov.

Dobre izkušnje z igranjem v pokalu EHF ima zagotovo kapetan vijoličastih rokometašev, ki je bil v sezoni 2012/13, ko je mariborski Branik igral v skupinskem delu ter nato nesrečno izpadel v četrtfinalu proti nemškemu Göppingenu, s 47 doseženimi goli eden izmed najboljših strelcev omenjenega tekmovanja.

"Vse ljubitelje rokometa pozivam, da nas pridejo v nedeljo v Tabor podpret v čim večjem številu. Vsi vemo, kaj zmoremo, če je dvorana polna. To smo ne nazadnje dokazali dve sezoni nazaj, ko so tukaj padli Holstebro, Elverum, Wisla in Göppingen. To je bil lep uspeh za klub, zakaj nam ne bi s skupnimi močmi uspelo tudi letos," je zaključil vijoličasti "bombarder" Nikola Špelič, ki je po poškodbi in operaciji ramena že blizu stare forme.

Srečanje med RK Maribor Branik in IFK Kristianstad se bo v mariborski dvorani Tabor začelo ob 20. uri. Tekmo bosta sodila Latvijca Ivars Cernavskis in Edmunds Bogdanovs, EHF delegat Marco Tosi Brandi pa prihaja iz Italije. Povratno srečanje bosta na Švedskem odigrala v petek, 17. oktobra.