© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
26.09.2014 07:00:23

Liga prvakov skozi številke

Liga prvakov je luč dneva ugledala leta 1993, ko je nasledila pokal prvakov. Bilo je to pestro popotovanje, vmes se je nekajkrat spremenil sistem, pojavil in uveljavil se je zaključni turnir, rojevale so se legende in beležili rekordi. Kakorkoli že, začela se je 22. izvedba lige prvakov, v nadaljevanju pa smo se s pomočjo številk sprehodili čez preteklost in pokukali v prihodnost tega najelitnejšega klubskega tekmovanja v svetu rokometa.

1 – en debitant in 23 bolj ali manj stari mačkov. Po številnih neuspelih poskusih se je v najelitnejše klubsko tekmovanje končno uspelo prebiti turškemu Bešiktašu.

1 – en trener je šel do konca z dvema različnima kluboma. Islandski strokovnjak Alfred Gislason je leta 2002 osvojil naslov z Magdeburgom, v letih 2010 in 2012 pa še s Kielom.

1 - ena oseba se je na klubski Mont Blanc povzpela najprej kot igralec in potem še kot trener. To je bil seveda legendarni Kirgiz Talant Dušebajev, ki je leta 1994 na igrišču poveljeval takrat mogočni Teki Santander, več kot desetletje kasneje pa je šel s Ciudad Realom trikrat do konca še kot trener. Letos se mu lahko pridruži še Carlos Antonio Ortega, član legendarne Barcelonine zasedbe iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki danes sedi na klopi Veszprema.

dusebajev
vszi

3 - trikrat je ligo prvakov osvajal Uroš Zorman (dvakrat s Ciudad Realom in enkrat s Celjem), kar je največ od vseh slovenskih rokometašev.

4 - štirje klubi iz štirih različnih držav so od leta 1993 pa do danes osvajali ligo prvakov. Na vrhu seveda prednjači Španija (13 naslovov), sledi ji Nemčija (6), edina, ki sta presekala to špansko-nemško dominacijo, pa sta bila francoski Montpellier leta 2003 in seveda Celje PL leto dni kasneje.

4 - štirikrat sta na zaključnem turnirju nastopila Barcelona in Kiel. Katalonci Kölna niso videli le v sezoni 2011/12, Nemci pa leto dni pred tem.

5 - petkrat je ligo prvakov osvajal Sergej Rutenka (trikrat s Ciudad Realom ter po enkrat s Celjem in Barcelono), kar pomeni, da je rekorder med še vedno aktivnimi igralci. Letos ga lahko dohiti zgolj vratar PSG-ja Thierry Omeyer, ki je bil trikrat najboljši s Kielom in enkrat z Montpellierem.

sergej rutenka
ehf

7 - sedemkrat je pokal za najboljšega v LP v svoje vitrine pospravila Barcelona, kar je seveda največ od vseh klubov.

7 – sedemkrat je pokal dvignil sloviti Andrej Šepkin, robustni pivot je bil šestkrat najboljši z Barcelono, po nekaj letih penzije pa je šel leta 2007 na to do konca še s Kielom. In seveda postal absolutni rekorder.

12 - ducat rokometašev bo poleg Celja še zastopalo slovenski rokomet.

17 - sedemnajst je povratnikov, moštev, ki so sodelovala že lani.

41 - let ima na grbi najstarejši igralec lige Nenad Puljezević (Kadetten).

135 - kilogramov tehta najtežji igralec lige Strahinja Džambo Milić (Vardar).

148 - tekem bo odigranih preden bo 31. maja v Lanxess Areni padla klapa na letošno sezono LP.

174 - centimetrov v višino meri najnižji igralec lige Miha Zarabec (Celje).

miha zarabec
rk celje

213 - centimetrov v višino meri najvišji igralec lige Angel Montoro (Wisla).

15.320 - je rekord po obiskanosti posamične tekme. Bilo je v lanski sezoni, ko sta se v beloruski prestolnici pomerila zdaj že pokojni Dinamo in Barcelona.