© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
23.07.2024 18:29:40

Američani favoriti za največ medalj na igrah

Profimedia

Pred letošnjimi poletnimi olimpijskimi igrami ameriški Gracenote napoveduje, da bodo največ odličij, kar 112, prejele Združene države Amerike, sledila pa jim bo Kitajska s 86 medaljami. Največ zlatih kolajn, 39, podjetje v svoji zadnji posodobljeni napovedi pred igrami prav tako napoveduje Američanom.

Če bo ameriška olimpijska reprezentanca izpolnila to napoved, bo to osma zaporedna uvrstitev na sam vrh po številu olimpijskih medalj na poletnih igrah. Poleg 39 zlatih naj bi ameriški športniki osvojili še 32 srebrnih in 41 bronastih kolajn.

Kitajska se nahaja na drugem mestu na lestvici napovedi. Osvojila naj bi 86 kolajn, med njimi 34 zlatih, 27 srebrnih in 25 bronastih.

Združene države Amerike so osvojile največ odličij na prejšnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, 113 kolajn, od tega 39 zlatih, kar je prav tako zadoščalo za prvo mesto v tej kategoriji. Kitajska je bila na drugem mestu tako po številu medalj (89) kot po številu zlatih odličij (38).

Glede na letošnje napovedi tretje mesto po številu medalj zavzema Velika Britanija (63), sledijo pa ji Francija (60), ki bo še dodatno motivirana kot država gostiteljica, Avstralija (54) in Japonska (47).

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP naj bi tako Francija občutno povečala svoje bero medalj s prejšnjih poletnih iger, kjer jih je osvojila 33, kar pa ne bi bilo presenečenje, saj bodo njihovi športniki nastopali na domačih tleh.

Francija naj bi prav tako skoraj potrojila število zlatih kolajn v primerjavi z igrami v Tokiu, kjer jih je zbrala deset. Sedaj ji Gracenote napoveduje 27 najžlahtnejših odličij, kar bi jo zavihtelo na tretje mesto v tej kategoriji.

Med pričakovanih prvih deset so se uvrstile še Italija (46), Nemčija (35), Nizozemska (34) in Južna Koreja (26).

Po številu napovedanih zlatih odličij ji sledijo Velika Britanija (17), Nizozemska (16), Avstralija (15), Japonska (13), Italija in Nemčija (obe 11) ter Južna Koreja (9).

Na igrah v Tokiu, ki so potekale leta 2021 z enoletnim zamikom zaradi pandemije covida-19, je Japonska osvojila rekordnih 58 medalj, vključno z rekordnimi 27 zlatimi.

Gracenote napoveduje medalje v posameznih olimpijskih športih glede na rezultate zadnjih tekmovanj ter redno posodablja svoje napovedi v obdobju pred začetkom iger.

Letos so priznali, da prisotnost ruskih in beloruskih športnikov, ki ne podpirajo ruske agresije v Ukrajini in so se uvrstili na igre, predstavlja neznani dejavnik pri napovedih, saj se velika večina športnikov iz teh dveh držav v zadnjih dveh letih ni udeleževala mednarodnih tekmovanj zaradi vojne v Ukrajini.

Vendar pa bodo ruski in beloruski športniki na igrah v Parizu nastopali kot del ekipe nevtralnih športnikov, ki ne zastopa nobene države in ne bo del uradnega seznama medalj.