© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
22.07.2024 17:48:03

Slovenska hiša sredi Pariza zbirališče navijačev in predstavitev države

Profimedia

Slovenska hiša bo sredi Pariza v času olimpijskih iger med 27. julijem in 11. avgustom združevala navijače in skupaj s športniki širila glas o Sloveniji kot zeleni, uspešni, varni, butični gastronomski regiji z zanesljivim in spodbudnim poslovnim okoljem in prodornim gospodarstvom, je v predstavitvi projekta zapisal minister Matjaž Han.

Hiša bo v pariškem parku La Villette, v katerem bodo tudi nekatere hiše ostalih nacionalnih olimpijskih komitejev, med drugim tudi gostiteljice Francije, ter največja uradna navijaška cona.

"OI v Parizu se še posebej veselim, ker na tokratne igre pošiljamo najštevilčnejšo slovensko reprezentanco. Bližina iger bo omogočila slovenskim navijačem, da se bodo lažje odpravili navijat za naše športnice in športnike. Ko vsi dihamo za barve naše zastave, nas vselej prevzame povezovalni optimizem, občutek velike pripadnosti in zavezanosti skupnosti. In tako naj bo tudi na letošnjih OI," je izpostavil minister za gospodarstvo, turizem in šport Han v sporočilu urada vlade za komuniciranje (Ukom), v katerem so podrobneje predstavili projekt.

Podprla ga je vlada, zanj skrbi Olimpijski komite Slovenije (OKS) v sodelovanju s partnerji, ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ), javnima agencijama SPIRIT Slovenija in Slovensko turistično organizacijo (STO), slovenskim veleposlaništvom v Parizu in Ukomom.

Prizorišča tekem, kjer bodo nastopili slovenski športniki, bo skupno obarvalo več tisoč zelenih "I feel Slovenia" zastavic in drugih navijaških rekvizitov. V Slovenski hiši bodo tudi slovesni sprejemi športnikov ob osvajanju olimpijskih medalj.

Odprta bo vsak dan iger od 10. ure do 22.30, v njej bo program potekal na terasi in notranjem delu hiše, kamor bo vstop možen le s posebno akreditacijo. Zunanji del, terasa hiše, bo namenjena splošnim javnostim, hkrati pa bo tudi stičišče slovenskih navijačev v Parizu s pestrim navijaškim programom in animacijami.

Z razstavo eksponatov olimpionika Leona Štuklja se bodo spomnili njegovih prvih dveh zlatih medalj v slovenski zgodovini, ki jih je pred sto leti osvojil na prizorišču letošnjih iger. Ukom je v sodelovanju s Slovensko tiskovno agencijo pripravil pregledno fotografsko razstavo o udeležbi slovenskih športnikov na OI od leta 1912 v Stockholmu do Pekinga 2022.

OKS bo organiziral okrogle mize z aktualnimi temami in gosti, ki bodo spregovorili o enakopravnosti spolov v športu, trajnosti in zelenim preboju, dvojni karieri športnikov. Ukom je v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom, ki letos obeležuje stoletnico, poskrbel za projekcijo razstave Večna sprememba, ki govori zgodbo o Triglavskem narodnem parku in spremembah v njem v zadnjih desetletjih.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu bo pripravil dogodek za Slovence v Franciji, ko bo zbrane nagovoril podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Ministrstvo za kulturo sodeluje s pestrim programom, ki ga je pripravilo v sodelovanju z Evropsko prestolnico kulture 2025 Nova Gorica. Ministrica Asta Vrečko bo sodelovala na okrogli mizi o sinergijah kulture, športa in turizma.

Pripravilo bo koncert glasbene skupine Manouche, namenjen širšemu občinstvu, z nastopi plesnih skupin. Ob tej priložnosti bo podpisan tudi sporazum med občinama Nova Gorica in Saint-Denis.

SPIRIT Slovenija bo skupaj s partnerji v Francijo pripeljal tri gospodarske delegacije v Francijo, dve v Pariz in eno v Marseille. Prvo delegacijo, v kateri bodo predstavniki 18 slovenskih podjetij, bo 31. julija v Slovenski hiši sodelovala na poslovnem forumu o prihodnosti evropske avtomobilske industrije in konkurenčnosti EU ter vlogi slovenskih podjetij pri tem.

Drugo gospodarsko delegacijo v Parizu bo sestavljajo 24 slovenskih podjetij, ki se bodo 7. avgusta udeležili poslovnega foruma "Slovenski športni prvaki na olimpijskih igrah", na kateri bo Slovenija predstavljena kot poslovno inovacijsko središče. V gospodarski delegaciji v Marseillu bodo tudi predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in njene območne zbornice Koper.

SPIRIT Slovenija pripravlja tridesetdnevno oglaševalsko kampanjo v Franciji, z njeno podobo bo digitalno označena tudi Slovenska hiša. STO je pripravila aktivnosti za turistično predstavitev, kjer se šport, aktivna doživetja, neokrnjena narava ter turizem tesno prepletajo.

Prav tako bo STO izvedla dva dogodka. Na prvem bo 29. julija potekala turistična delavnica s predstavitvijo Slovenije kot trajnostne turistične destinacije in dvostranskimi sestanki med francoskimi potovalnimi agenti in slovenskimi turističnimi ponudniki. Na drugem, 10. avgusta, bo organizirana predstavitev Slovenije tujim medijem, gostja večera pa bo vrhunska kuharska mojstrica Ana Roš.