© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(rp)
(rp)
21.08.2024 18:12:02

Ženska nogometna liga: Letos deseterica, favorit spet Mura Nona

Trener Olimpije Zdenko Maučec in vratarka Sara Nemet
Trener Olimpije Zdenko Maučec in vratarka Sara Nemet
Sašo Švigelj

V nedeljo se bo začela nova sezona ženske nogometne lige. V njej bo deset klubov, naslov pa bo branila enajstkratna prvakinja Mura Nona, ki je tudi tokrat glavni favorit za končno slavje.

V rednem delu lige, ki so po novem imenuje Ženska nogometna liga Triglav, bo 18 krogov, sledili bosta liga za prvaka z najboljšimi štirimi klubi in liga spodnjega dela, v katerem bo igrala preostala šesterica. "Veseli nas, da je deset klubov, postajamo resna in močna liga, kar potrjuje tudi povečano zanimanje. Po naši raziskavi se je zanimanje za žensko ligo povečalo za 15 odstotkov. Naredili pa bomo vse, da bo liga dobila še večjo in pomembnejšo vlogo v slovenskem prostoru," je glede ženskega nogometa optimist generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Martin Koželj.

Prvi favorit je Mura Nona, ki jo vodi Vladimir Kokol. Ta je veliko pridobila z vrnitvijo Sare Makovec, ki je v minuli sezoni v dresu Olimpije postala najboljša strelka sezone. Ob njej je novinka še branilka iz Moldavije Anastasia Sivolobova. "Okrepitve so prinesle novo, svežo kri, vzdušje v ekipi se je spremenilo, delamo ogromno na tem, da smo 'klapa', vemo, da je to eden odločilnih faktorjev za uspeh. Pripeljali smo štiri igralke, tri smo izgubili, tako da smo približno na istem, a smo pridobili na kakovosti," je dejal Kokol, pod katerim so igralke v pripravah veliko delale na fizični pripravljenosti, saj jih ob prvenstvu in pokalu čakajo še nastopi v kvalifikacijah za ligo prvakinj. Turnir prvega kvalifikacijskega kroga Sobočanke čaka med 4. in 9. septembrom na Cipru, tekmec pa bo severnoirski Glentoran. V primeru zmage jih čaka finale in boljši iz para Apollon Ladies (Ciper) – Pjunik Women (Armenija). V 2. krogu se bo 14 ekip v dveh medsebojnih tekmah med sabo pomerilo za sedem prostih mest v skupinskem delu lige prvakinj. To je zdaj njihova primarna naloga, seveda pa je cilj tudi ubranitev naslova državnega in pokalnega prvaka.

Takšne cilje ima tudi Olimpija, a so Ljubljančanke doživele kar nekaj sprememb. V klub sta prišli Neli Hofman ter Lolita Žižyte, odšle so Sara Medić, Jona Javorić, Izabela Križaj, Sara Makovec, Maja Madon in Tara Knego, ki bo kariero nadaljevala v ZDA, kjer bo tudi študirala. Obenem se le počasi po hudi poškodbi vrača Ana Milović, druga strelka lige v minuli sezoni. "Želimo si osvojiti prvenstvo in pokal, vemo pa, da bo to težko. Mura je nekaj let konstantna, dobra, konec koncev nam je speljala še Saro Makovec. Ogromno je bilo odhodov, a ne zganjamo panike. Prvenstvo z desetimi klubi zahteva določeno število igralk," je povedal trener Olimpije Zdenko Maučec.

Ob Muri in Olimpiji sta se v prejšnji sezoni v ligo za prvaka prebila še Ljubljana. Ljubljančanke, lani tretja ekipa lige, so že na pripravah in jih zato včeraj ni bilo na predstavitvi ekip. Radomljanke bo po novem vodil nekdanji reprezentant Matej Mavrič Rožič. Okrepili sta jih Olimpijki Javoričeva in Medičeva, Varja Špiler (Cerklje) in Barbara Pšeničnik (Radlje), na študij v ZDA pa se odpravlja Ana Gerjolj. "Zdaj dejansko igramo in ne le nabijamo žoge," je po spoznavanju z novim strategom poudarila Živa Galjot. "Na vsaki tekmi bomo poskusili zmagati. Želim si, da prikažemo dopadljivo igro brez strahu, na koncu sezone pa se bo videlo, koliko nam je uspelo," je povedal Mavrič Rožič.

Pri Primorju, kjer so zadržali lansko zasedbo, so si za cilj zastavili uvrstitev v ligo za prvaka. Korak naprej si želijo narediti tudi v Cerkljah in pri Krimu, kjer so se okrepili s tremi novinkami, kakor tudi pri Gažonu, kjer jim bo prav prišla lanskoletna izkušnja, ko so bile še novinke. V tej vlogi sta letos Aluminij in Maribor Tabor, ki se v ligo vrača po sezoni 2019/20. Obe ekipi so zapolnile igralke ptujske Drave, ki je zaradu pomanjkanja sredstev izstopila iz tekmovanja. Mariborčanke bo v novi sezoni kot glavni trener vodil Matej Planinc, ki je tudi predsednik, v pomoč pa jim je priskočilo tudi nekaj mladink iz Mure, med njimi tudi nadarjena Ana Marija Kršljin Stojič.

Pari 1. kroga (nedelja)
Cerklje – Radomlje Medex (nedelja, 11.00)
MB Tabor – Krim (16.30)
Olimpija - Gažon Le-Log (17.30)
Primorje – Ljubljana (18.00)
Aluminij – Mura Nona (20.00)