© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
06.08.2015 15:21:42

Emir Dautović: Selektor Gliha bržčas sploh ne ve, kje igram

Profimedia

Prvič po prestopu iz Srbije v Belgijo je za bralce v Sloveniji spregovoril zasavski obrambni hrust Emir Dautović.

Po zgolj enem letu v Beogradu, kamor je odšel v želji po rednem igranju na članski ravni, je Emir Dautović že pomahal v slovo srbski prestolnici. Pred kratkim je pospravil kovčke in se preselil v Belgijo, kjer bo v prihodnje branil barve prvoligaškega kluba s polnim imenom Royal Mouscron-Peruwelz.

Nadarjeni zasavski obrambni nogometaš je torej srbski kaos zamenjal za belgijsko umirjenost. Dejansko je prišel v povsem drugačen svet, vendar težav s prilagajanjem vseeno ne bo imel oziroma jih nima več – v Mouscronu, mestu ob belgijsko-francoski meji, se po zgolj nekaj tednih že počuti kot doma.

"Belgija je vzorno urejena država, je takšna, kakršna sem pričakoval, da bo. Ko po navadi prideš v novo okolje, ti je vse tuje, toda mene so vsi resnično lepo sprejeli. Tudi z jezikom nimam nikakršnih težav. Že res, da tukaj večina govori v francoskem jeziku, toda veliko je takšnih, ki do potankosti obvladajo tudi angleščino, tako da resnično nimam nobenih težav. Zdaj sem tukaj že tri tedne in lahko rečem, da se počutim kot doma," je misli uvodoma strnil šele 20-letni obrambni nogometaš.

Dautoviću je zagotovo pomagalo tudi dejstvo, da si garderobo v novem klubu deli s številnimi igralci, ki prihajajo od tam kot on – s področja nekdanje Jugoslavije. V ekipi so Srbi Nikola Aksentijević, Filip Marković, Marko Pavlovski, Nikola Gulan in Marko Ščepović, Hrvat Marin Jakoliš in Črnogorec Balša Peličić. Pa tudi trener je "naše gore list", na klop se je letos usedel nekdanji makedonski selektor Čedomir Janevski. "V garderobi se res lahko pogovarjamo po naše," se je pošalil Dautović.

Zanimivo je sicer tudi to, da je prišel v klub, ki je bil še pred nekaj tedni na robu bankrota. Pred slednjim ga je rešil šele ugledni izraelski agent Pini Zahavi, ki je julija letos za 8,5 milijona evrov kupil 90-odstotni lastniški delež. Posledično je prišlo tudi do številnih menjav v igralskem kadru, poleg Dautovića je v klub prišlo še kar 18 novih obrazov! Ljudje, ki vodijo klub, so očitno okrepitev prepoznali tudi v Dautoviću, ki bi bržčas v vsakem primeru zapustil OFK iz Beograda.

"Dejstvo je, da sem se pogovarjal še s tremi drugimi klubi, bil sem pripravljen na to, da srbsko ligo zamenjam z močnejšim prvenstvom. Res pa je, da se je glede Mouscrona vse zgodilo zelo na hitro. Belgijci so pokazali zanimanje, menedžer mi je predstavil pogoje, jaz pa sem v ponujeno privolil in pogodba je bila podpisana," je pojasnil Dautović, ki je imel na mizi tudi ponudbe iz Anglije, Francije in Nizozemske. O klubih ni želel govoriti, je pa prepričan, da se je odločil pravilno in da je izbral klub, v katerem bo lahko še dodatno napredoval.

NEUIGRANI IN NEREGISTRIRANI
V uvodnih dveh krogih, v katerih je skoraj povsem prenovljena zasedba Mouscrona dvakrat izgubila, Trboveljčan še ni igral, vendar ne, ker mu trener Janevski (še) ne bi zaupal.

profimedia-0253006470
Profimedia


"Dejstvo je, da sem dokaj pozno prišel v klub, nato se je še nekaj zapletlo glede papirjev, ki so potrebni za registracijo. Za zdaj še nisem prejel zelene luči za igranje, ampak v tem tednu bo vse urejeno," ni zaskrbljen 194 centimetrov visoki obrambni hrust, ki pa se še kako zaveda, da si ne bo lahko izboriti mesta v udarni enajsterici: "Imam enak status kot večina ostalih. Za vse velja enako: kdor se dokaže na treningih, tisti igra. Je pa dobro, da imamo tudi moštvo B, to igralcu omogoča, da lahko v ritmu tekem ostane, tudi če ne igra za udarno zasedbo."

Kot rečeno, za Mouscronom sta dva poraza, a drame za zdaj ne povzroča še nihče. "Za Mouscron je to druga zaporedna sezona v prvi ligi, preteklo je končal na trinajstem mestu. Obstanek je tudi tokrat glavni cilj, menim pa, da smo dovolj kvalitetni, da nam to lahko uspe. Res je, slabo smo začeli, ampak dejstvo je, da zaradi številnih kadrovskih sprememb ekipa še ni uigrana, poleg tega nisem edini, ki še ni bil registriran – še pet drugih čaka na zeleno luč za začetek igranja. Toda sezona je dolga, na sporedu bo 40 tekem, prav tako zgolj zadnji na lestvici neposredno izpade iz lige. Jasno pa je, da bomo morali kar najhitreje začeti zbirati točke," se zaveda nekdanji kapetan mladincev Maribora.

Čeprav na ognjeni krst še čaka, je že na lastni koži občutil, da je s selitvijo v belgijski nogomet naredil korak naprej v svoji za zdaj še precej sveži karieri. "Tukaj se igra hiter, čvrst nogomet, lahko bi rekel, da podoben kot v Angliji. Prestop v Belgijo bo zame velik korak naprej in po svoje tudi velik zalogaj. No, vendar sem motiviran kot le kaj, verjamem, da bom še dodatno napredoval kot nogometaš," je optimist Dautović, ki se je ozrl še na leto dni v beograjskem OFK-ju: "Resnično mi ni žal, ker sem šel v OFK. Rekel bi, da je to v Srbiji najboljši klub za mlade nogometaše. Tam vsak dobi dovolj priložnosti za dokazovanje, in če jo izkoristiš, si hitro nagrajen. Tako je bilo tudi v mojem primeru, zato sem res zadovoljen z lansko odločitvijo."

MISLIL JE, DA JE V NOVEM PAZARJU
Ko je igral še za OFK, smo ga na začetku letošnjega leta v Beogradu obiskali tudi mi. Bralcem edinega slovenskega časnika je zasavski nogometaš tedaj zaupal tudi z reprezentanco povezano razočaranje. Pravi namreč, da ga je selektor mlade izbrane vrste Primož Gliha odstranil iz kadra, in to z besedami, da je aroganten. Dautović pravi, da je bil Gliha tisti, ki je iskal in zakuhal spor z njim, hkrati je priznal, da so ga medtem nekateri začeli spraševati tudi, ali bi bil pripravljen igrati za Bosno in Hercegovino, torej državo, od koder prihajajo njegovi starši. Zato bi bil greh, če ga ne bi pobarali, ali se je na tem področju kaj spremenilo. Je z Gliho zakopal bojno sekiro? So ga iz BiH še kaj poklicali?

"Če sem povsem iskren, moram priznati, da sem v zadnjem času misli o reprezentanci potisnil povsem v ozadje. Razmišljam le o svojem novem klubu in tem, kako si v najkrajšem mogočem času priigrati debi v dresu Mouscrona in nato zagotoviti tudi mesto v udarni enajsterici," je uvodoma dejal Zasavec in nadaljeval: "O reprezentančnem nogometu res nisem nič razmišljal, tudi z nikomer – ne iz Slovenije ne iz BiH – nisem bil v stikih. Kar zadeva selektorja Gliho, pa bi rekel, da sploh ne ve, v katerem klubu sem, kajti preteklo sezono je mislil, da igram kar za Novi Pazar, in ne OFK … Zato niti ne pričakujem njegovega vpoklica v slovensko reprezentanco do 21 let."