© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
10.01.2015 08:43:40

Obojestranska pomoč

Čeprav temperature v Liersu v teh dneh niso ravno v skladu z letnim časom, so se Slaviša Stojanović in njegovi varovanci že pred dnevi odpravili v tople kraje. Natančneje na Portugalsko, kjer se poti tudi Etien Velikonja.

Od Slovenca, ki bo v Belgiji predvidoma igral pol leta, tako Stojanović kot navijači Liersa pričakujejo veliko. Predvsem zadetkov; če teh ne bo, bo Lierse le s težavo obstal med elito. Za zdaj mu ne kaže najbolje, je namreč zadnji na lestvici, Cercle Brugge in Waasland-Beveren mu bežita že za šest točk.

174

Minut je v dresu članske ekipe angleškega drugoligaša Cardiffa odigral Etien Velikonja.

Toda sistem tekmovanja v tej državi je takšen, da Lierse še zdaleč ni odpisan. Tudi če bo redni del končal kot zadnji, se bo lahko še vedno rešil. V tem primeru bi ga čakalo pet tekem s predzadnjim, če bi serijo končal kot zmagovalec, bi se nato pomeril še s tremi drugoligaši. In če bi spet zmagal, bi obstal med elito.

No, dejstvo je, da je obstanek v rednem delu precej manj zapletena zadeva, kot rečeno, pa bo marsikaj odvisno prav od Velikonje. Če bo Primorec gole zabijal tako kot v sezoni 2008/09, ko se je v dresu Gorice veselil sedemnajstih prvoligaških zadetkov, potem bo uspeh precej bližje. Zanimivo, Lierse je do zdaj skupaj dosegel le tri več. Prejel pa jih je kar 47. Škripa torej in v napadu in v obrambi. Zato Velikonja tudi ni bil edina Stojanovićeva okrepitev v dosedanjem poteku zimskega prestopnega roka. Toda Slovenčev prihod najbolj odmeva. Logično; nekoč je bil zvezdnik Maribora, nekoč ga je za nekaj milijonov kupil Cardiff City.

etien velikonja
vszi

PREDVSEM SI ŽELI IGRATI
"Njegova zadnja leta morda niso bila tako uspešna, zato je zanj verjetno dobro, da je prišel k trenerju, ki ga pozna. Do potankosti ga poznamo. Z njim sem sodeloval v reprezentanci, vrsto let ga je imel pod svojim okriljem tudi moj pomočnik Miloš Kostić. Etien si želi predvsem igrati. Lahko nam pomaga, mi pa lahko pomagamo njemu," je prepričan Slaviša Stojanović, ki je Velikonjo belgijskim novinarjem predstavil tudi z besedami, da je "sicer napadalec, ki pa lahko igra tudi na krilu".

52

Golov je napadalec zabil v 1. SNL, v kateri se je dokazoval kot član Gorice in Maribora.


Vse za to, da bo Velikonja kar najhitreje prišel v formo, bo naredil tudi Miloš Kostić. "V Sloveniji sem bil tri leta in pol vodja nogometne akademije, ki je bila v sklopu šole, v katero je hodil. Tudi v vlogi selektorja mladih reprezentanc sem sodeloval z njim. Je tehnično odlično podkovan levičar z dobrim občutkom za igro. Za nameček je vzoren profesionalec z odlično osebnostjo," je 26-letnega Velikonjo opisal Kostić.

Velikonja bo sicer prvo uradno tekmo v rumeno-črnem dresu bržčas odigral 18. januarja, ko Lierse čaka zagotovo eno najtežjih gostovanj. Stojanovićeva četa, ki je na zadnjih dveh tekmah "pridelala" razliko v golih 0:12, bo namreč gostovala pri aktualnem prvaku Anderlechtu. Ta je v nizu štirih zaporednih zmag, v teh 360 minutah ni prejel niti enega gola. To še dodatno govori o tem, kako zahtevna naloga je pred Slovenci pri Liersu. Toda Stojanovića lahko hrabri dejstvo, da je 13. septembra lani na domači tekmi z Anderlechtom ostal neporažen; bilo je 2:2.