© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
07.01.2015 22:56:57

Z Oblakom do izjemne prednosti

vszi

Prvi madridski derbi s Slovencem na igrišču se je končal po željah Jana Oblaka. Proti zvezdniški ekipi Reala je ostal nepremagan in Atleticu pomagal do zelo lepe zmage z 2:0.

Kakšna rojstnodnevna zabava je to bila! Udeležilo se jo je več kot 50 tisoč ljudi, prišla sta Cristiano Ronaldo in Gareth Bale, zraven je bil tudi Fernando Torres. Že res, da je trajala le 90 minut, a je bila nepozabna. Jan Oblak je danes praznoval 22. rojstni dan in prejel najboljše možno darilo. Podaril mu ga je trener Diego Simeone, ki je dokazal, da je mož besede.

Čeprav je njegov Atletico za nasprotnika v osmini finala španskega kraljevega pokala dobil morda celo najtežjega možnega nasprotnika, si ni premislil. Pokalne tekme je obljubil sicer drugemu vratarju Oblaku in Škofjeločana je v ogenj poslal ne glede na to, kdo je stal na drugi strani. Oblak pa je tako dobil prvo pravo priložnost za to, da dokaže, da si zasluži več kot zgolj posedanje po klopi za rezerve. Vse je imel torej v svojih rokah: to, kako se bo končala nevsakdanja zabava za osebni praznik, in tudi vzvod za izboljšanje klubskega statusa. To, da je trener gostov Carlo Ancelotti prvega zvezdnika in najboljšega strelca Reala Cristiana Ronalda posedel na klop, je bila dobra novica zanj. To, da je Real na igrišču prevladoval in imel žogo občutno več v svojih nogah (74:26 posest žoge v prvem polčasu), malce slabša.

TUDI RONALDO NI POMAGAL
Si je pa ne glede na vse že takoj na začetku občutno dvignil samozavest. Real si je po vsega pol minute priigral kot, po podaji pred gol je najvišje skočil Sergio Ramos in z nekaj metrov z glavo silovito udaril. Oblak je bil na resni preizkušnji, toda z odličnim posredovanjem je preprečil zgodnje vodstvo Reala in navdušil marsikoga, ki si je tekmo ogledal v živo. Malce kasneje ga je Bale sicer premagal, toda ob strelu z glavo je bil v prepovedanem položaju.

Po bledem prvem delu je Real v nadaljevanje krenil še bolj ofenzivno, toda vseeno je bil Atletico tisto, ki je povedel. Sergio Ramos je butasto zvlekel na tla Raula Garcio in zakuhal enajstmetrovko, ki jo je omenjeni domači nogometaš tudi spremenil v zadetek. Potem je Ancelotti pričakovano v ogenj poslal tudi Ronalda, toda malce po tem, ko se je Portugalec skorajda osmešil z izjemno slabo izvedenim prostim strelom, je Atletico zadel še v drugo. Po podaji iz kota je vse preskočil Jose Gimenez in z glavo matiral Realovega rezervista Keylorja Navasa. Zmaga je bila zapečatena, ker je Oblak na sploh prvem madridskem derbiju, na katerem je zaigral Slovenec, ohranil mrežo nedotaknjeno, se bo Atletico naslednji teden v povratno tekmo podal z res lepo prednostjo. Oblak bo tedaj ne glede na vse še na veliko večji preizkušnji, toda glede na to, kako dobro je branil, je lahko Diego Simeone miren. Miguel Moya, ki je (za zdaj še) prvi vratar, pa ne spi več tako mirno ...