© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
24.12.2014 18:49:59

Kampl: Prva nikdar ne umre

Nikola Miljković

Božič je za Kevina Kampla letos prišel prej.

Medtem ko bo večina Slovencev darila odvijala šele danes zvečer oziroma jutri zjutraj, je slovenski reprezentant črno-rumeni darilni papir raztrgal že v ponedeljek. In pod njim ga je čakalo zelo prijetno presenečenje. Štiriinpolletna pogodba nemškega velikana Borussie iz Dortmunda, ki je za svetlolasega vezista Salzburgu plačala kar 12 milijonov evrov. Z novopečenim članom črno-rumenih smo se pogovarjali o njegovi vrnitvi v rodno Nemčijo in izpolnitvi otroških sanj.

O vaši prihodnosti se je špekuliralo kar nekaj časa, omenjali so se predvsem trije klubi. Vaš nekdanji, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund in ambiciozni drugoligaš Leipzig, ki pa ste ga že pred dnevi izključili kot potencialnega novega delodajalca. Zdelo se je, da boste z odločitvijo o novem klubu še malce počakali, nato pa je kot strela z jasnega udarila novica, da ste novi član črno-rumenih. Kako se je vse skupaj zgodilo?
Ne morem vam opisati, kako zelo srečen sem, da sem postal član tako velikega kluba, kot je Borussia. Počutim se fantastično. Hvala bogu se je vse skupaj razpletlo izjemno hitro. V dveh, treh dneh je bilo vsega konec. Nemški predstavniki so prišli v Salzburg na pogovore, ponudili odškodnino, ki je zadovoljila moje delodajalce, potem so ponudili pogodbo tudi meni in že naslednji dan sem odšel na zdravniški pregled. Uspešno sem ga opravil in ovir za sanjski prestop ni bilo več. Moj cilj je bil, da zamenjam delodajalca. Zdelo se mi je, da sem avstrijsko ligo že prerasel, zato sem želel oditi, na srečo je prišla na moj naslov ponudba Borussie, tako da sem res presrečen.

Zdi se, da je božič k vam prišel nekaj dni prehitro. Je bilo kaj pomislekov pri podpisovanju pogodbe?
Ah, kje, dogovor je padel praktično takoj. Nič nisem razmišljal. Takšna priložnost se ne pojavi pogosto v karieri, in če jo dobiš, jo moraš zagrabiti z obema rokama. Borussia je eden izmed največjih klubov ne samo v Nemčiji, ampak na svetu na splošno. O tem govorijo tudi njihovi rezultati, v zadnjih petih letih so osvojili dva naslova državnega prvaka, igrali v finalu lige prvakov in tako naprej. Lepšega darila za božič si ne bi mogel zaželeti, zelo vesela je seveda tudi moja družina. Vračam se domov, tako da so pred mano prelepi božično-novoletni prazniki, potem pa bom s polno paro začel delati v novem okolju.

kampl re (4)
Reuters

Ne morem vam opisati, kako zelo srečen sem, da sem postal član tako velikega kluba, kot je Borussia. Počutim se fantastično.

Kot potencialnega novega delodajalca se je omenjal tudi Bayer Leverkusen, klub, v katerem ste preživeli svoje otroške dni. So bili lekarnarji konkretni ali je bilo vse skupaj bolj namigovanje?
Res je, pogovarjal sem se tudi s predstavniki Bayerja, toda v Borussii so bili bolj konkretni. Dobil sem občutek, da si me veliko bolj želijo videti v svojih vrstah, tako da dvomov niti za trenutek ni bilo. Mislim, da sem sprejel pravo odločitev.

Po spletu je že zaokrožila fotografija iz vaših mlajših let, na kateri ste oblečeni v majico Borussie. Ljubezen do črno-rumene barve je torej stara že kar nekaj časa?
Ko sem bil še čisto majhen, sem bil zelo fanatičen navijač Borussie. Oboževal sem ta klub. No, potem ko sem odšel v Leverkusen, je bila ljubezen za nekaj časa zamrznjena, zdaj pa se je znova odtalila (smeh). Črno-rumeni so mi zares pri srcu in še vedno ne morem verjeti, da sem dobil priložnost, da bom zaigral v njihovem dresu.

V letošnji sezoni Dortmundčanom ne gre nič po načrtih. Sicer v Evropi blestijo in so se zlahka uvrstili v osmino finala lige prvakov, kjer jih čaka Juventus, toda v domačem prvenstvu so odšli na zimski premor na 17., predzadnjem mestu, ki na koncu sezone vodi v drugo ligo.
Drži, nič jim ne gre po načrtih. Sedemnajsto mesto v bundesligi je za tako velik klub, kot je Borussia, katastrofa. Ampak še vedno gre za zelo kakovostno ekipo, kar so dokazali v ligi prvakov. Komaj čakam, da bom začel delati in da bo minil zimski premor. Da čim prej zaigram v črno-rumenem dresu in pomagam Borussii priti z dna razpredelnice višje, tja, kjer si po kakovosti tudi zasluži biti.

Sodelovali boste tudi z Jürgenom Kloppom, enim izmed najboljših – a tudi zelo posebnim – trenerjev na svetu. Sta že uspela spregovoriti kakšno besedo?
Seveda, zelo dolgo sva se pogovarjala. Rekel mi je, da je zelo vesel, da sem prišel k Borussii, in da se zelo veseli sodelovanja z mano. Povedal mi je, da me čaka trdo delo, a tega se zavedam in sem na to pripravljen. Dal bom vse od sebe, da bi mi uspelo tudi v tako velikem klubu. Klopp mi je dal tudi nasvet, in sicer mi je dejal, da naj igram tako, kot sem igral do zdaj v Salzburgu in reprezentančnem dresu. Če bom igral tako, bo zadovoljen. To znanje, ki ga imam, moram pokazati tudi v dresu Dortmundčanov.

773-4-5-kampl
Nikola Miljković

V teh dneh ste verjetno zelo zaposleni, ob tem pa telefon ne neha zvoniti in čestitke kar dežujejo.
Res je, prejel sem ogromno čestitk tako od prijateljev kot od nekdanjih sodelavcev. Tudi novinarji me nenehno kličejo in moram priznati, da vse skupaj ni najlažje. Ampak hvala bogu prihaja čas praznikov, čas, ki ga bom preživel skupaj s starši in ožjo družino. Tudi za njih bodo ti prazniki zelo veseli, končno me bodo lahko spet spremljali na vsaki domači tekmi. Darilo Dortmundčanov je posredno namenjeno tudi njim. Pred menoj in mojo družino je nekaj zelo lepih prazničnih dni in za to so v veliki meri odgovorni tudi v Borussii.

Sami poudarjate, da je tudi družina zelo vesela, da se vračate v Nemčijo. Dortmund se nahaja le dobrih 60 kilometrov od rodnega Solingena. Verjetno je to še dodaten plus pri vsem skupaj?
Da, seveda. Presrečen sem, da se vračam domov. Kot sem dejal, moja družina si bo končno spet lahko v živo ogledala domače tekme in jim za to ne bo treba narediti nekaj sto kilometrov. To je velik plus, zelo sem vesel, ko me s tribun spremlja moja družina, kar mi bo s prestopom v Borussio spet omogočeno.

S tribun vas ne bo spremljala samo družina, ampak tudi 80 tisoč fanatičnih navijačev, ki veljajo za ene izmed najboljših na svetu.
To me še posebej veseli, super je igrati pred takšnim občinstvom. Upam, da me bodo navijači Borussie čim bolje sprejeli in me čim prej vzljubili. Lahko jim obljubim, da se bom potrudil po svojih najboljših močeh in na vsakem treningu in vsaki tekmi dal vse od sebe. Zares že komaj čakam, da se vse skupaj začne!