© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
29.10.2014 08:06:06

Rajko Rotman rekorder turške lige

Nikola Miljković

Nepopustljivi vezist je med poletnim prestopnim rokom zapustil vrste Rudarja iz Velenja in se prvič v svoji karieri podal na tuje. Odšel je v Turčijo, v Istanbul, kjer nogomet strastno spremljajo fanatični in vročekrvni navijači in kjer je brcanje okroglega usnja – kot marsikje drugje – šport številka ena.

V prejšnji sezoni je dokončno opozoril nase. V dresu knapov je odigral odlično sezono, nanj je postal vse bolj pozoren tudi selektor reprezentance, Srečko Katanec. In ko mu je pred reprezentančno turnejo po Južni Ameriki ponudil priložnost, se je Rajku Rotmanu svet obrnil na glavo.

Rajko Rotman
Grega Wernig

RAJKO ROTMAN

rojen: 19. marec 1989
klub: Istanbul BB (Tur)
nekdanji klubi: Aluminij, Rudar, Maribor


Zelo dobra predstava proti Urugvaju in malce slabša, a še zmeraj več kot solidna proti Argentini sta bili dovolj, da so se zanj začeli zanimati tudi ugledni evropski klubi. Veliko se je govorilo o Portu, toda na koncu je pristal v Istanbulu, pri tamkajšnjem prvoligašu Istanbul Bašakšehiru.

"V tem trenutku živim svoje sanje. Sem povsem brez skrbi, osredotočen sem le na nogomet. Sem tudi članski reprezentant, tako da se zares ne morem pritoževati. Še naprej si bom prizadeval, da vse to, kar sem dosegel, obdržim ali pa, če bo šlo, še nadgradim," nam je na začetku pogovora zaupal defenzivni vezist, čigar kariera je v zadnjih mesecih dobila izjemno strmo krivuljo navzgor.

759-2-3-rotman1 pm
Profimedia

Še pred dobrega pol leta so bila njegova realnost gostovanja na Portovalu, Bonifiki, ob Kamniški Bistrici, zdaj se lahko pohvali, da je zaigral že na legendarnem urugvajskem Centenariu, v La Plati, čakajo pa ga še vroča klubska gostovanja na Sukru Saracoglu, Atatürku in v Türk Telekom Areni, ki je veliki večini ljubiteljev okroglega usnja bolj znana kot Ali Sami Yen, stadion slovitega Galatasarayja, s katerim so se Rotman in soigralci pomerili v zadnjem krogu turškega prvenstva ter ga na domačem igrišču visoko ugnali, izid je bil kar 4:0.

"Zagotovo imamo najboljšega trenerja v ligi, Abdullah Avci, ki je bil v preteklosti selektor turške reprezentance, je zares fantastičen. Vsakega nasprotnika do potankosti preučimo, na vsakega se pripravljamo ves teden, tako je bilo tudi tokrat. Vedeli smo, kje je Galatasaray dober, kje so njegove šibke točke, in to smo odlično izkoristili. Ima dva odlična igralca, Buraka Yilmaza in Wesleyja Sneijderja, brez njiju ni nič posebnega. In nanju smo se pripravili, nanju sta vedno pazila dva igralca, tako da nista mogla nič. Zadolžen sem bil za Sneijderja in skupaj s soigralcem sva ga odlično zaustavila. Vidi se, da je prvovrsten nogometaš, če mu pustiš dovolj prostora, te zna kaznovati, a ker mu nismo pustili dihati, je bil nemočen," je opisal obračun z zvezdniško ekipo, ki jo s klopi vodi Cesare Prandelli, in dodal: "Končno sem spet dobil priložnost od prve minute in mislim, da sem jo odlično izkoristil. Postavil sem tudi rekord v letošnji sezoni turške lige, sem namreč prvi, ki je pretekel več kot 12 kilometrov na tekmi, tako da je bil trener z menoj zelo zadovoljen. Vendar to ne pomeni, da sem si zagotovil mesto v prvi enajsterici, imamo 32 igralcev in vsak zna igrati nogomet, zato moram še naprej na treningih dajati vse od sebe."

In kako je igrati proti takšnemu klubu, kot je Galatasaray? "Ah, kaj bi vam pravil, super. Vsi smo bili zelo motivirani, v garderobi smo komaj čakali, da lahko stečemo na igrišče in začnemo igrati," je dejal Rotman, ki v Turčiji uživa: "Tukaj je odlično, glede ničesar se ne morem pritoževati. Dobra hrana, še boljši pogoji za življenje. Tudi soigralci so me od prvega dne zelo dobro sprejeli. Na splošno so Turki prijazni in želijo vsakomur pomagati."

ZAIGRATI ŠE NA KULTNEM
Petindvajsetletni vezist je, odkar je dobil priložnost v članski izbrani vrsti, ostal v mislih Srečka Katanca, ki ga je vpoklical na vse naslednje reprezentančne akcije, mesto v selektorjevi zasedbi bo skorajda zagotovo dobil tudi čez dobra dva tedna, ko bo tvorec prve slovenske nogometne pravljice objavil seznam nogometašev, na katere bo računal na gostovanju v Angliji in na domači prijateljski tekmi s Kolumbijo.

Rotman bo imel morda priložnost, da na svoj seznam legendarnih stadionov, na katerih je igral, napiše še eno ime. Stadion, ki spada zagotovo med pet najbolj legendarnih objektov v svetu najpopularnejšega športa na svetu. "Uf, to bi bilo prekrasno. Vsi vemo, kaj pomeni Wembley, da gre za enega izmed najbolj kultnih stadionov na svetu. Komaj čakam na obračun, upam, da bom dobil priložnost. Pripravljen sem, na voljo selektorju, ki ga bom poskušal prepričati tudi z delom na treningih," je odločen nekdanji nogometaš Rudarja, Aluminija in Maribora, ki je priznal, da ni pričakoval, da se mu bo v slabem letu dni življenje tako drastično spremenilo: "Seveda si nisem mislil, sem pa upal, da bom naredil velik korak naprej v svoji karieri. Veliko sem vlagal v to, ogromno treniral, tudi individualno, in zdaj se mi je vrnilo. Na vsakem treningu, na vsaki tekmi sem dal zares vse od sebe, in to se zdaj obrestuje," je zadovoljen Rotman, ki se je ozrl tudi na prve tri kvalifikacijske tekme, ki jih je odigrala Slovenija: "Po tekmi z Estonijo smo bili vsi razočarani, kar je normalno. Videl sem tudi kritike medijev in javnosti, ampak z njimi se poskušam čim manj obremenjevati. Z njimi moraš živeti, normalno je, da te kritizirajo, če ne igraš dobro, in da te hvalijo, ko si dober. Poraz z Estonijo smo hitro pozabili, z zmagama nad Švico in Litvo pa smo stvari vrnili na svoje mesto."

759-2-3-rotman3 nm
Nikola Miljković

PO CAVANIJU IN MESSIJU ŠE JAMES
Zdaj izbrano vrsto čaka verjetno najtežja preizkušnja, gostovanje pri Angliji. "Na tej tekmi nimamo kaj izgubiti, lahko samo pridobimo. Vemo, kakšen ugled ima reprezentanca Anglije v svetu in da je prva favoritinja v naši skupini, ampak tja ne gremo z belo zastavo, temveč jo bomo skušali presenetiti," je povedal nogometaš, ki bi se lahko 18. novembra v Stožicah še tretjič v svoji mladi reprezentančni karieri pomeril z južnoameriškim nasprotnikom: "Da, res je, tako je naneslo. Kolumbija je še ena zveneča nasprotnica in zelo rad bi zaigral proti njej. Po Cavaniju in Messiju bi se rad pomeril še s Jamesom Rodriguezom. To so nasprotniki, ki te, če jim pustiš preveč prostora, 'pojedo', a hkrati prav na takšnih tekmah dobiš potrditev, koliko veljaš. Če lahko igraš proti njim, potem veš, da lahko igraš proti vsakomur," je zaključil.

Galerija