© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
10.09.2024 14:10:35

Natančna analiza Slovenijo dvignila v 2. boben, Olimpiji pa prinesla evropsko pomlad

Martin Metelko

Slovenska nogometna reprezentanca je v prvem ciklu lige narodov zgledno nadaljevala uspešno zgodbo iz zadnjega 'Euro' obdobja.

Kot je poudaril selektor Matjaž Kek, je liga narodov že začetek projekta svetovno prvenstvo. Štiri najboljše reprezentance iz tega tekmovanja, ki je pred leti nadomestilo prijateljske tekme, se bodo namreč uvrstile v dodatnem kvalifikacije za mundial. Prva in glavna pot, ki pelje na drugo stran Atlantika, kjer bodo leta 2026 ZDA, Kanada in Mehika v vlogi skupnih gostiteljic, pa so seveda redne kvalifikacije, ki se bodo začele spomladi prihodnje leto.

Zmagovalke kvalifikacijskih skupin (ducat jih bo) se bodo na SP uvrstile neposredno, prav toliko drugouvrščenih pa bo skupaj s prej omenjenim kvartetom iz lige narodov rezervno pot poiskalo prek štirih turnirjev v dodatnih kvalifikacijah. Ekipe, ki bodo kvalifikacije končale na tretjem mestu, bodo ostale pred zaprtimi vrati (razen seveda tistih štirih iz lige narodov).

Razvrstitev reprezentanc v jakostne bobne pred žrebom, ki bo predvideno decembra letos, bo seveda izjemno pomemben. Nikakor ni nepomembno, ali bo Slovenija v drugem ali tretjem bobnu. In prav tekme v ligi narodov, vsaka posebej, močno vplivajo na razvrstitev. Še posebej na Slovenijo, ki kot jojo skače iz tretjega v drugega in nazaj.


Kekovi varovanci so bili pred ponedeljkovo tekmo v vrhu tretjega bobna, po visoki zmagi nad Kazahstanom pa so na dnu drugega. V ponedeljek pozno zvečer sta Norveška in Slovenija skočili gor, Grčija in Škotska pa sta šli v nasprotno smer. Kot so natančno izračunali ustvarjalci analitične spletne strani 'Football Meets Data', je v tem trenutku Slovenija boljša od Grčije za pičlih 0,42 fifine točke. No, takšno je stanje danes, v analizi preostalih tekem pa so Slovenci vendarle padli v tretji boben, Grki pa so se povzpeli v drugega. Bomo videli ...

V prvem bobnu (torej nosilke) so v tem trenutku Francija, Španija, Anglija, Belgija, Nizozemska, Portugalska, Italija, Hrvaška, Nemčija, Švica, Danska in Avstrija.

V drugem bobnu so ob Sloveniji še Ukrajina, Turčija, Švedska, Wales, Poljska, Madžarska, Srbija, Slovaška, Romunija, Norveška in Češka.

Tretji boben sestavljajo Grčija, Škotska, Irska, Finska, Albanija, Gruzija, Islandija, Severna Makedonija, Severna Irska, Črna gora, BiH in Izrael.

V kvalifikacijah bo sodelovalo 54 evropskih reprezentanc, ki bodo razdeljene v dvanajst skupin s po štirimi ali petimi ekipami.

Spletna stran 'Football Meets Data' analitično izračunava oziroma napoveduje tudi razplet tekmovanj. Tako je, denimo, napovedala, da bo Slovenija v skupini B3 izjemno uspešna, da se bo uvrstila v najmočnejšo ligo (A) v ligi narodov. V konkurenci Avstrije, Norveške in Kazahstana naj bi imela prav Slovenija največ možnosti za prvo mesto (36 odstotkov).

olimpija af
alesfevzer.com


Zanimivo, analitiki 'Football Meets Data' so pod drobnogled vzeli tudi evropska klubska tekmovanja. Tako so po končanih kvalifikacijah ocenili možnosti posameznih ekip, tudi Olimpije in Celja v konferenčni ligi. Olimpiji so prisodili 16 odstotkov možnosti za uvrstitev na eno od prvih osmih mest in neposredno uvrstitev v osmino finala ter kar 73 odstotkov možnosti za play-off, torej za prezimitev v Evropi. Ljubljančane so med 36 udeleženci postavili na 20. mesto. Celjani so po tej analizi končali nekoliko nižje, na 27. mestu, torej brez uvrstitve v končnico. Ni presenečenje, da so na vrh postavili Chelsea.

Tudi projekcija rednega dela lige prvakov je pričakovana. Na prvem mestu je Manchester City, sledijo Bayern, Inter, Real Madrid, Arsenal ... itd. Povsem na dnu je bratislavski Slovan, mesto pred njim pa Crvena zvezda.