© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
06.09.2024 20:31:14

Sijajen dosežek slovenskih upov proti svetovni velesili. Blestel Martin Turk, zadel Tio Cipot

Profimedia

Mlada slovenska reprezentanca je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji osvojila veliko točko.

Francija – Slovenija 1:1 (0:1)

Angers – Stadion Stade Raymond Kopa. Glavni sodnik: Jose Luis Munuera (Španija).

Strelca: 0:1 Cipot (37), 1:1 Doue (54).

FRANCIJA: Restes, Sildillia, Magassa, Lukeba, Merlin, Millot, Agoume, Akliouche, Bakwa (od 70. Odobert), Doue (od 95. Ali Cho), Tel (od 70. Rutter). Selektor: Gerald Baticle.

SLOVENIJA: Turk, Ilenič, Ratnik, Ristić, Kuzmić (od 69. Milić), Zeljković, Ostrc, Sešlar (od 73. Jevšenak), Brest (od 69. Kojić), Cipot (od 69. Pečar), Gradišar (od 83. Flakus Bosilj). Pomočnik selektorja: Matej Drobnič.

Rumena kartona (1-1): Agoume (71); Zeljković (56).

Rdeči kartoni: -

Slovenci so v dvoboj vstopili zelo odločno, Tio Cipot je z natančnim strelom zapretil že v 10. sekundi. Izbranci kaznovanega selektorja Mileta Aćimovića, ki je zaradi kazni rumenih kartonov dogajanja spremljal s tribun, na klopi pa je bil v njegovi vlogi eden od pomočnikov Matej Drobnič, so se postavili visoko, a je bilo bolj ali manj jasno, da tako ne more ostati pretirano dolgo.

Francozi so kmalu prevzeli nadzor in začeli plesti mrežo okrog gostujoče postavitve. V skoraj vsaki potezi je bilo opaziti izjemno individualno kakovost, ampak

Odličen odziv Cipota za vodstvo

Slovenci so bili preudarni in disciplinirani. Gostiteljem niso dovoljevali več kot strele z razdalje, ki so bili plen razpoloženega Martina Turka, sredi prvega dela pa so nadarjeni Slovenci uprizorili hiter prehod v napad, v čudoviti priložnosti se je znašel Srđan Kuzmić, a so domačini njegov poskus še pravočasno blokirali, po podaji iz kota je bil s strelom z glavo nevaren še Adrian Zeljković.

Domača zasedba je imela žogo precej več v svoji posesti in tudi nekaj obetavnih situacij, vendar brez želenega zaključka, ali pa je bil dovolj zbran gostujoči kapetan med vratnicama, v 37. minuti pa so tribune onemele. Slovenci so se veselili vodstva! Galski petelini so privoščili napako, Quentin Merlin je po nepotrebnem poslal visoko podajo v svoj kazenski prostor, pred vrati pa se je odlično odzval Tio Cipot in nadaljeval svoj strelski šov v teh kvalifikacijah za vodstvo po prvem polčasu.

2francija slovenia pm
Profimedia

Sijajni Turk in fanatičen pristop

V nadaljevanje so domačini kakopak krenili odločeni, da čim prej izničijo zaostanek. Stopnjevali so pritisk in devet minit po vrnitvi iz slačilnice dosegli namen z izenačenjem. Tokrat so bili Slovenci pred svojimi vrati nekoliko premehki, kar je s samostojno akcijo unovčil Desire Doue, za katerega je PSG sredi avgusta Rennesu odštel 50 milijonov evrov odškodnine …

Francoska ofenziva se je nadaljevala in nadgrajevala, toda blestel je Martin Turk, ki se je izkazal z nekaj izjemnimi posredovanji, do konca tekme je zbral 11 obramb. Bil je nepremostljiva ovira za gostitelje, ki so si na vse načine prizadevali za preobrat. Slovenci so trpeli, močno so trpeli, seveda pa je najpomembnejše spoznanje, da so bili na to pripravljeni. Pristop je bil na najvišji ravni in za to so bili nagrajeni z veliko točko, s katero so naredili naslednji korak proti evropskemu prvenstvu. Odlični domačini so bili v drugem delu izrazito boljši, v zadnji minuti rednega dela pa so vendarle zapretili tudi gostje. Nevaren je bil Dino Kojić in prisilil Guillaumeja Restesa v obrambo, v izdihljajih dvoboja je up Olimpije še enkrat ogrozil domačo mrežo.

Na drugi tekmi skupine H je Avstrija v gosteh z 2:0 premagala Bosno in Hercegovino. Slovenijo naslednji izziv čaka v torek, ko se bo v Fazaneriji pomerila s Ciprom.