© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
21.11.2016 14:15:44

Ameriške nogometašice grozijo s stavko

Nogometne reprezentantke ZDA so odločene, da bodo boj za enako plačilo, kot ga ima moška reprezentanca, nadaljevale z vsemi možnimi sredstvi. Svetovne prvakinje v nogometu so v priljubljeni oddaji "60 Minutes" mreže CBS napovedale, da je mogoča tudi stavka, v kolikor ameriška nogometna zveza zanje ne bo našla posluha.

Napadalka Carli Lloyd je s soigralkami Becky Sauerbrunn, Morgan Brian in Christen Press opozorila, da bo treba z ameriško nogometno zvezo še pred koncem leta, ko reprezentantkam potečejo pogodbe, najti skupen jezik, sicer bodo igralke stavkale.

Lloydova, ki je lani v finalu SP proti Japonski dosegla hat-trick, je dejala, da je njihov boj pomemben ne le za ženske v nogometu, temveč tudi za ženske zunaj športa. "Borimo se za enake pravice. Pišemo zgodovino. To ni pomembno le za našo ekipo in za nogomet, temveč za vse bodoče generacije, ki bodo prišle, po vsem svetu," meni Lloydova, ki je dodala, da bodo nogometašice vztrajale, dokler ne dosežejo zahtevanega.

Medtem ko imajo ameriške nogometašice poleg naslova z zadnjega mundiala 2015 še dva naslova prvakinj s SP 1991 in 1999 ter štiri zlate medalje in eno srebrno z olimpijskih iger, pa so njihovi moški reprezentančni kolegi precej manj uspešni. Poleg tega bodo nogometašice od prodaje vstopnic zvezi prinesle pet milijonov dolarjev, medtem ko bodo nogometaši z istega naslova naredili milijon dolarjev izgube.

Reprezentantke so vložile pritožbo tudi na ameriško komisijo za enake zaposlitvene možnosti, ki zdaj preučuje razlike v podpori ameriške nogometne zveze do svoje moške in ženske ekipe; ne le v plačah, temveč tudi glede igralnih pogojev, opreme in potovanj. "Želele smo pritisniti na zvezo, zato smo vložile tudi pritožbo na komisijo," je dejala Sauerbrunnova.

Reprezentantke matični zvezi očitajo kršenje zakonov o enakem plačilu ter diskriminacijo na podlagi spola. Poleg tega imajo igralke precej slabše razmere za trening in tekme, na gostovanja letijo v ekonomskem razredu, medtem ko imajo nogometaši v pogodbah lete v prvem razredu. "Da bomo lahko še naprej trdo trenirale in nizale vrhunske predstave, s katerimi smo dokazale, da smo najboljše na svetu, si zaslužimo enak odnos zveze do nas, kot ga ima do moške ekipe," meni Brianova.

Ameriška nogometna zveza je televizijski mreži CBS poslala izjavo za javnost, v kateri je sporočila, da "intenzivno dela na tem, da bi z nogometašicami v kratkem sklenila nove pogodbe".