© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
04.09.2016 20:49:31

Srečko Katanec po remiju v svojem slogu: Zadovoljen sem. Stroka pa …

Nikola Miljković

Srečko Katanec je strnil misli po klavrni točki, osvojeni v prvem krogu kvalifikacij za SP 2018.

Bržčas je eden redkih, ki so zadovoljni, čeprav se bolj zdi, da bi moral biti prvi, ki bi prekipeval od besed. Selektor Srečko Katanec je bil tudi po tokratni bledi predstavi njegove zasedbe sila skromen v kritiki na račun svojih varovancev in ne nazadnje tudi sebe. Marsikateri navijač bi se strinjal, da je remi s povprečno Litvo skorajšnja sramota, sploh ker se je Slovenija še hujšega poloma rešila tik pred zdajci, toda Katanec je po tekmi bolj kot negativnost poudarjal pozitivnost.

JAZ GLEDAM NEKAJ DRUGEGA. ZGODOVINA SE PONAVLJA
"Po prvem polčasu, ki se je nezasluženo končal z 2:0 za gostitelje, smo v drugem polčasu pritisnili. Fantje so pokazali enormno željo, voljo po preobrnitvi rezultata. Žal se ni izšlo za tri gole, kar pa je bilo možno, saj smo imeli številne priložnosti. Na koncu koncev je točka v Litvi pozitivna. Predvsem zaradi tega, kako smo prišli do nje. Imeli smo kup težav že pred tekmo, nekaj bolnih, Oblaka, Skubica, Kampla, nekaj poškodovanih, nekaj mladih igralcev. S točko sem zadovoljen," je po tekmi v Vilni na tiskovni konferenci dejal Katanec, že pred tem je spregovoril tudi za RTV Slovenija: "Stroka naj si misli kar hoče. Realno stanje je takšno, da se je tekma končala z delitvijo točk. Kaj je realno in kaj ne, naj povejo strokovnjaki. Prva moja tekma je bila 2:2 v Grčiji. V drugem mandatu je bila 2:2 proti Ferskim otokom. Pa tudi ni bilo realno, bili smo boljši, s šampioni na igrišču, pa so nam oni zabili v zadnji minuti za 2:2. Tukaj pa smo danes mi zabili za 2:2. Jaz gledam nekaj drugega, zgodovina se ponavlja. Prva moja tekma v kvalifikacijah je spet 2:2. Nekdo je pred tekmo napisal, kakor, da smo rekli, da zmaga danes za nas ne bi bila dobra, jaz pa 2:2 primem z vsem veseljem. Z dobro igro fantov, tega stroka ne bo mogla zanikat. Imeli smo kup priložnosti, tako da ni problema. Lahko povedo, da niso zadovoljni, jaz pa sem."

Marsikdo bi rekel, da bo Slovenija s tako skromno igro težko igrala vidnejšo vlogo v kvalifikacijah za prvenstvo v Rusiji, toda Katanec se s tem ne strinja. "Če vzamemo vsakemu nasprotniku po štiri točke - danes smo osvojili točko, Litvo doma premagamo in so štiri. To naredimo še Slovakom, Škotom in Angležem, pa bi bilo veselo. Imeli bi 20 točk in bi bili na svetovnem prvenstvu. To je realno in nerealno (smeh)," je smisel za humor kljub slabi predstavi in skromnemu rezultatu ohranil Katanec.

SLOVENCI SO IMELI NA KONCU VEČ MOČI
Tudi Katančev kolega Edgaras Jankauskas je bil zadovoljen, a njegovo zadovoljstvo je vendarle bolj razumljivo. Za Litovce je remi s Slovenijo pač nekaj izjemnega, saj se pač zavedajo razlike med obema reprezentancama, ki se je Katanec več kot očitno ne … "Mislim, da so imeli Slovenci na koncu več energije kot mi. Začetek je bil težak, a so nato fantje stvari vzeli v svoje roke. Že pred zadetkoma smo imeli še dve priložnosti in čeprav smo na koncu osvojili le točko, sem na fante res ponosen," je dejal nekdanji napadalec Porta.