© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.03.2016 15:36:20

Gliha razkril seznam za Irsko

www.alesfevzer.com

Slovenska reprezentanca do 21 let bo 28. marca v Kopru igrala sedmo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2017. Tekmec bo Irska, selektor Primož Gliha pa je obelodanil seznam igralcev, na katere bo računal na tem obračunu.

"Težava je, da ne bomo računali kar na nekaj pomembnih nogometašev. Poleg tega posamezniki v prvenstvu ne igrajo redno, nekateri so zadnje prvenstvene tekme odigrali novembra," je za nzs.si izrazil zaskrbljenost Gliha, ki vzroke za to vidi v težavnosti preskoka med mladinskim in članskim nogometom.

"Fante sem že večkrat opozarjal, da je preskok iz mladinskega v članski nogomet mukotrpen in trajen. Če se mladi igralci samo malo sprostijo, sledi padec in izguba statusa, ki pa je odločilen na poti do profesionalne kariere. Mladi se morajo zavedati, da se šele borijo za mesto pod soncem," pravi selektor, ki bo proti Ircem znova računal na Žana Benedičiča, ki je uredil status v klubu.

Slovenci so v skupini 2 sicer na drugem mestu, imajo 12 točk s šestih tekem. Vodi Italija s 13 točkami s petih tekem. Irska je četrta z devetimi točkami s petih tekem. "Smo v ekstremno močni kvalifikacijski skupini, ne samo po imenih, tudi po statusu. Irci so odigrali fantastično tekmo v Italiji, kjer so se prikazali v precej boljši luči kot mi. Imeli so dve, tri situacije za zadetek in na koncu nesrečno izgubili. Po drugi strani me pa preseneča dejstvo, da so izgubili z Litvo," o Ircih pravi Gliha, ki je analiziral tudi igro naslednjega tekmeca.

"Irci ne igrajo več otoškega nogometa, zagovarjajo igro od noge do noge, kar ustreza trem fenomenalnim vezistom. So zelo dobro tehnično podkovani, vendar jim je ob tem uspelo zadržati nekaj tradicionalnih vrednot, kot so čvrstost, borbenost in poštenost. Moram priznati, da nam to ne odgovarja," meni selektor in dodaja: "Moramo biti samozavestni. Fantje se morajo zavedati, da jim zaenkrat gre vse dobro od nog. Ne nazadnje smo postavili skupino na glavo, ko smo premagali svetovne prvake Srbe. Ta dosežek spoštujejo tudi v tujini."

Seznam za Irsko
- vratarja: Grega Sorčan (Gorica), Gregor Zabret (Swansea);
- branilci: Kenan Bajrić (Olimpija), Leo Ejup (Krka), Jon Gorenc Stanković (Borussia Dortmund), Tilen Klemenčič (Celje), Luka Krajnc (Cagliari), Aljaž Krefl (Olimpija), Denis Šme (Maribor);
- vezisti: Žan Benedičič (Ascoli), Domen Črnigoj (Lugano), Dino Hotić (Maribor/Krško), Nik Kapun (Olimpija), Marko Krivičić (Bologna), Aleks Pihler (Zavrč), Rudi Požeg Vancaš (Celje), Leo Štulac (Koper), Miha Zajc (Olimpija);
- napadalci: Gregor Bajde (Maribor), Žiga Kastrevec (Getafe), Mitja Lotrič (Rudar Velenje), Alen Ožbolt (Borussia Dortmund), Luka Zahović (Heerenveen).