© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
11.10.2015 15:47:51

Kdo na Euro, kdo v dodatne kvalifikacije?

Ob Franciji, ki bo gostitelj evropskega prvenstva, si je 11 reprezentanc že zagotovilo nastop na Euru.

Drugo leto bodo med 24 ekipami zaigrali tudi Islandija, Severna Irska in Wales, ki bodo debitirali na evropskem prvenstvu. Avstrija bo nastopila drugič, s tem da je leta 2008 zaigrala na zaključku kot domača izbrana vrsta.


Zagotovili so si nastop na Euru
(od 10. junija do 10. julija 2016)

Francija, Islandija, Češka, Belgija, Wales, Španija, Avstrija, Anglija, Švica, Severna Irska, Italija in Portugalska.


Od omenjenih imajo le Angleži stoodstotni izkupiček, tudi s pomočjo dveh zmag nad Slovenijo (v Londonu s 3:1 in v Ljubljani s 3:2). Brez poraza je tudi Avstrija.

Če ne bo presenetljivega spodrsljaja Turčije v zadnjem krogu doma z Islandijo, bodo v skupini A favorizirani Nizozemci ostali na četrtem mestu in se ne bodo uvrstili niti v dodatne kvalifikacije, kar bo označeno za največje razočaranje kvalifikacij. Nizozemska je na evropskem prvenstvu nazadnje manjkala leta 1984, zanimivo, tudi v Franciji.


Brez možnosti za uvrstitev na Euro (ali neposredno ali preko dodatnih kvalifikacij) so: Latvija, Kazahstan, Andora, Belorusija, Luksemburg, Makedonija, Škotska, Gruzija, Gibraltar, Litva, San Marino, Finska, Ferski otoki, Grčija, Črna gora, Liechtenstein, Moldavija, Bolgarija, Azerbajdžan, Malta, Srbija in Armenija.

Slovenija si še ni zagotovila nastop v dodatnih kvalifikacijah. Tako je le na papirju, saj bi Katančevi varovanci tretje mesto zapravili le v primeru visokega poraza v San Marinu v kombinaciji z visoko zmago Estonije nad Litvo, v kar pa kajpada ne gre verjeti.

Točni tekmeci Slovenije v dodatnih kvalifikacijah bodo znani komaj po zadnjih odigranih tekmah v torek. Preračunavanje z nekaj zdrave logike pa med mogoče tekmece postavlja Turke, BiH (ali Ciper oziroma Izrael), Ukrajino, Irsko (ali Poljsko), Madžarsko, Švedsko (ali Rusijo), Hrvaško (ali Norveško) in Dansko (ali Albanijo).

Ena od teh ekip bo kot najboljša tretjeuvrščena neposredno uvrščena na Euro. To bo, če se bo znašla v tej skupini, gotovo Ukrajina, sicer pa Madžarska. Preostalih osem reprezentanc bo glede na oktobrsko Uefino lestvico razdeljenih v dve skupini na nosilce in nenosilce, nakar bo žreb združil vsakega nosilca z enim od nenosilcev. Med slednjimi bo tudi Slovenija.

Mogoči tekmeci Slovenije naj bi bili Švedska, Hrvaška in Danska, morda BiH ali Irska ... itd. Odvisno pač od seznama reprezentanc v dodatnih kvalifikacijah in oktobrske Uefine lestvice.

Žreb parov dodatnih kvalifikacij bo prihodnjo nedeljo, 18. oktobra. Prve tekme bodo odigrane med 12. in 14. novembrom, povratne pa med 15. in 17. novembrom.

Slovenija je doslej štirikrat igrala v dodatnih kvalifikacijah in bila trikrat uspešna. Na evropsko prvenstvo leta 2000 se je uvrstila z boljšim izkupičkom na tekmah z Ukrajino, dve leti pozneje je bila uspešnejša od Romunije in si prvič zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu, leta 2009 pa je dobila dvoboj z Rusijo in se še drugič uvrstila na SP. Neuspešna je bila v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2004, ko je morala priznati premoč Hrvaški.