© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
27.08.2015 11:27:46

Pozabil je Tino Maze

Drago Wernig - TAKA

Selektor švicarske nogometne reprezentance Vladimir Petković, ki bo v kvalifikacijah za Euro 2016 tekmec Katančevih izbrancev 5. septembra v Baslu, je spregovoril o svoji ljubezni do smučanja.

Petković se kar dobro spozna na smučanje. V pogovoru za švicarski snežni portal je govoril o počitnicah na snegu, najljubših smučarjih in prvih elankah.

Petković se je rodil 1963 v Sarajevu in je po nacionalnosti Hrvat, ima pa tri potne liste - švicarskega, hrvaškega in potni list BiH. Po igranju za bosanske klube, se je v sezoni 1985/86 preselil v Koper, za katerega je igral v drugi jugoslovanski ligi. Že leta 1987 je odšel v Švico, kjer je potem nadaljeval igralsko kariero, ki jo je zaključil leta 1999. Trenersko kariero je začel že leta 1997 in bil do leta 2012 vodja strokovnega štaba v švicarskih klubih, potem pa je za dve leti odšel v Rim, kjer je treniral Lazio. Leta 2014 se je usedel na klop švicarske reprezentance, ko je nasledil slovitega Ottmarja Hitzfelda.
Za švicarski portal se je Petković, ki se bo s svojimi izbranci poskušal Sloveniji oddolžiti za mariborski poraz, razgovoril o svoji ljubezni do smučanja.

"Od malih nog rad smučam. Kot nogometni trener morda ne bi smel reči, toda najraje smučam po progah, ki so označene rdeče
(srednja težavnost, op. p.). Zaradi moje nogometne kariere nisem prišel čez nivo modre proge (lahka), družinsko smučanje pa je nekje med modro in rdečo," je povedal Petrović, ki na počitnicah uživa tako na morju kot na smučiščih, čeprav je družina bolj naklonjena plažam kot snežni belini.

Il Dottore kot ga tudi radi poimenujejo se rad spominja začetkov na smučeh: "Začel sem kot šolar, ko sem smučal tudi za šolo na tekmovanjih v hribih nad Sarajevom. Moje prve smuči so bile modre barve in seveda elanke. Naša družina je bila zelo športna in smo gledali vse športe po televiziji, kar se je dalo. Danes je seveda na malih ekranih veliko več športa, doma pa seveda najraje gledamo nogomet, sledita pa tenis in atletika. No, tudi smučanje gledamo, kadar so kakšne pomembne dirke."

Petković ima seveda tudi svoje smučarske idole iz preteklosti in sedanjosti. "Ingemar Stenmark, Bojan Križaj, Alberto Tomba in Kostelići v preteklosti, danes pa Lindsey Vonn, Ivica Kostelić in Lara Gut. Tomba pa je tisti, s katerim bi najraje preživel dan na smučišču," je dejal švicarski selektor in od klasičnih dirk, ki jih najraje gleda, pred Kitzbühlom izbral Wengen, ki ne bi imel nič proti, če bi hoteli njegovi otroci trenirati smučanje. "Seveda bi jim pomagal, če bi se kdo odločil za to, toda prva je šola. Najprej morajo mladi dokončati šolo, potem pa se lahko ukvarjajo s športom. Vseeno pa bi rajši videl, če bi imeli moji otroci smučanje le za hobi," je končal Petković, ki podpira tudi kandidaturo Švice za olimpijske igre leta 2030.

Toda, v naslednjih dneh bo moral pozabiti na snežne radosti in se bo moral ukvarjati s tem, kako premagati Slovenijo na nogometnem igrišču.