© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
27.08.2015 09:32:51

Milijon evrov za Blessinga Elekeja? Kaj je res in kaj ne

Nikola Miljković

Koliko je resnice v tem, da se in Olimpija in Maribor resno zanimata za Blessinga Elekeja, mladega Nigerijca, ki navdušuje v dresu Gorice? Odgovor smo poskušali poiskati pri vseh vpletenih klubih.

Poletni prestopni rok se v večini evropskih držav bliža h koncu, tudi slovenski klubi bodo lahko trgovali le še do začetka naslednjega tedna. V preteklih letih so bili zadnji dnevi nogometne tržnice pri nas bolj ali manj nezanimivi, letos bi lahko bilo drugače. Tudi oziroma predvsem zaradi Olimpije, njen generalni direktor Ranko Stojić je v včerajšnjem pogovoru za naš časnik razkril, da pred zaključkom trgovanja pričakuje še vsaj kakšno spremembo.

Navijači ljubljanskega kluba, ki po seriji vrhunskih predstav in odmevnih zmag že zidajo gradove v oblakih, se kakopak sprašujejo, kdo vse se podi po Stojićevih misli, a srbski funkcionar svoje ideje za zdaj pred javnostjo skriva. Kar je potrdil prav za Ekipo SN, je to, da argentinskega nogometaša Lucasa Ontivera iz Galatasaraya skoraj zagotovo ne bo v Ljubljano, zato pa se vse bolj zdi, da bi se lahko v Stožice preselil Blessing Eleke. No, oziroma se je zdelo – v torek so namreč tako v vodstvu Olimpije kot tudi v upravi Gorice, kjer navdušuje mladenič, hitro ohladili vročo govorico, ki se je v jutranjih urah ekspresno hitro začela širiti po deželici na sončni strani Alp.

NIHČE NIČ NE VE O TEM
Govorice je sicer sprožil kar nogometaš sam. Za spletno stran allnigeriansoccer.com je namreč potrdil, da ga želi Olimpija, izjavil je tudi, da se zmaji že pospešeno pogovarjajo z Gorico. A ob tem dodal, da še ne ve, ali bo tudi zapustil novogoriški nogometni kolektiv. Omenjeni portal je hkrati pristavil, da naj bi Gorica za šele 19-letnega nigerijskega napadalca zahtevala kar milijon evrov, kar je za slovenske nogometne razmere jasno astronomski znesek.

Zgodovina razkriva, da še nihče v Sloveniji za enega nogometaša ni zapravil toliko, če bi Olimpija za Elekeja res plačala okrogel milijon evrov, potem bi govorili o rekordu. Vendar očitno ne bomo. Vsaj če gre verjeti odzivu iz obeh taborov; novico smo kakopak preverili in pri ljudeh iz Olimpije in pri vodstvu Gorice, odgovor pa je bil bolj ali manj enak. "Ničesar ne vemo o tem," bi najlažje strnili to, s čimer sta nam postregla generalni direktor zeleno-belih Ranko Stojić in predsednik novogoriškega kolektiva Hari Arčon.

MILIJON? PRVIČ SLIŠI
"Kaj pravite? Kdo je izjavil, da se pogovarjamo z Gorico glede Elekeja? Aha, kar igralec sam?! Zanimivo …" je bil prvi Stojićev odziv, ko smo ga priklicali na mobilni telefon. Ne pa tudi zadnji. Prvi operativec pri Olimpiji je hitro nadaljeval: "Poglejte, takole je: nas zanimajo vsi dobri igralci, ki nastopajo v slovenskem državnem prvenstvu. Tako mora biti, če hočeš postati to, kar želimo postati mi. In Eleke zagotovo ni izjema. Ampak hkrati morate vedeti še nekaj – v tem trenutku že imamo centralnega napadalca. In to zelo dobrega. Celo odličnega. Andraža Šporarja. Zato res ne bi bilo logično, če bi v tem trenutku v klub pripeljali tudi Elekeja. Verjamem, da bi bil zanj to odličen korak naprej v karieri, in morda bi v neki drugi zgodbi celo lahko govorili o Elekeju kot pomembni okrepitvi. Toda ponavljam, imamo Andraža Šporarja, s katerim smo več kot zadovoljni. Pa še nekaj bi poudaril: nekako se mi zdi, da bi bilo takšen posel v tem trenutku težko realizirati."

stojic gw
Grega Wernig

Zakaj, verjetno ni težko uganiti. Milijon je pač milijon, in čeprav je tvoj "šef" bogati Milan Mandarić, je to vseeno visok znesek. "Koliko pravite? Milijon? Prvič slišim! Ampak saj tudi ni potrebe po tem, da bi komentiral cene, ki jih postavljajo drugi. Olimpija zagotovo ne bo sodelovala v teh igrah, ko bo nekdo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov z imenom našega kluba dvigoval cene posameznim nogometašem. A to jasno ne leti na Gorico, Novogoričani si zaslužijo zgolj in samo pohvale. Zakaj? Zato, ker so kljub vsem težavam, ki jih pestijo, na vrhu lestvice. In ker igrajo res dobro," je še pristavil Stojić.

ŠPEKULIRANJE IN MEŠETARJENJE
Čeprav je Hari Arčon spregovoril o novogoriškem vidiku celotne zgodbe, pa je bila rdeča nit pogovora s prvi možem Gorice bolj ali manj enaka. "Dal bom zelo kratko izjavo: iz Olimpije oziroma kateregakoli drugega kluba nihče ni vzpostavil stika z nami glede Blessinga Elekeja. Za slednjega do zdaj nismo prejeli niti ene uradne ponudbe," je uvodoma odločno poudaril Hari Arčon, ki je pred meseci vajeti novogoriškega kluba prevzel iz rok Roberta Vrtovca. A čeprav je napovedal le kratko izjavo, se je pozneje vseeno razgovoril.

ELEKE VPLETEL MARIBOR, ZAHOVIĆ ZAVRNIL NJEGOVE BESEDE
Za allnigeriansoccer.com je Blessing Eleke izjavil, da ga želi Olimpija, za Nogomanio tudi to, da ga poleg zmajev hoče še Maribor, o čemer smo sicer na naši spletni strani pisali že pred meseci, še preden se je nova sezona začela. Se torej za spretnega Nigerijca obeta večni derbi na malce drugačen način? Ali drži, kar trdi mladi nogometaš, smo preverili tudi v Ljudskem vrtu. »Nogometni klub Maribor ni v povezavi s tem kontaktiral z nikomer. Je pa res, da so nas glede Blessinga Elekeja klicarili raznorazni agenti, ki kličejo tudi za številne druge igralce in trenerje. A jim ne odgovarjamo,« je odločno poudaril športni direktor aktualnega prvaka Zlatka Zahovića. Eleke torej govori veliko, a kluba, ki ju omenja, njegovih besed ne želita (nočeta?) potrditi … 

"Govori se, kar se govori, toda ne po naši zaslugi. Mi nismo ničesar dali ven, če se lahko tako izrazim. Gre zgolj za govorice in špekulacije, do katerih prihaja po zaslugi takšnih in drugačnih menedžerjev ter ostalih vpletenih," je Arčon s prstom pokazal na "krivce" in nadaljeval: "Morda si kdo misli, da nam vse to godi, da smo veseli, ker naši nogometaši igrajo tako dobro, da se zanje zanimajo tudi drugi klubi. Toda ni tako, naš položaj v tem trenutku je takšen, da v prvi vrsti potrebujemo predvsem mir. Veliko miru. To velja za celotno ekipo in tudi za Elekeja. Špekuliranje in mešetarjenje ne vpliva dobro na mladega nogometaša. On potrebuje predvsem mir in dobre trenerje, ki skrbijo, da bo dobro delal in še dodatno napredoval. Mi vemo, česa je zmožen Eleke, vemo, da imamo v njem igralca za velike stvari. Toda hkrati v njem vidimo diamant, ki ga je treba še dodatno izbrusiti. Če si ga bo nekdo resnično želel, potem pa bo seveda zanj tudi plačal toliko, kolikor bo treba plačati."

Milijon? Morda še več? Pustimo se presenetiti. A naj ne bo presenečenje, če bo Gorica namesto tega, da bi Elekeja prodala, v kratkem z njim podpisala novo pogodbo. Ne zgolj zato, da bi ga še za malce dlje zadržala v svojih vrstah, bolj zaradi tega, da bi se s takšno potezo izničili določeni aneksi, ki so menda zapisani v trenutni nogometaševi pogodbi – ki naj bi po naših informacijah veljala za enega od tistih okostnjakov, ki v omarah še budijo spomin na staro vodstvo novogoriškega kluba …

hari arcon
Mediaspeed

Kakorkoli, Eleke za zdaj ostaja član Gorice. A že danes, jutri in pojutrišnjem bi se lahko vse zgodilo. Včasih pač vseh besed ne gre vzeti za svete, velikokrat se utegne v nogometu čez noč vse postaviti na glavo. Zato je tudi povsem mogoče, da bo prav Nigerijec eden glavnih akterjev zadnjih dni nogometne tržnice v Sloveniji. Arčon, ki ni pozabil poudariti, da so v igralniškem središču zadovoljni, ker so v Amelu Džuzdanoviću in Gregorju Sorčanu dobili dva mlada reprezentanta, sicer pravi, da Novogoričani potrebujejo mir, pred primorskim derbijem s Koprom to velja še toliko bolj, toda zdi se, da bodo morali nanj še malce počakati.

Recimo do septembra, ko se bodo tudi tisti, ki bi jim bila Elekejeva selitev v tem trenutku najbolj po godu, spet umirili. Če bo tedaj Eleke še v Novi Gorici, potem bodo tamkajšnji nogometni navdušenci lahko še vsaj pol leta uživali v njegovih igrah, tudi mir bo zagotovljen. Če ne, bo pa vsaj blagajna kluba nekoliko bolj polna. Tudi to pa je nekaj, kar si Arčon morda želi še bolj kot miru.