© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bo
bo
22.04.2015 17:35:17

EP U-17: Iskanje bolgarskih bojevnikov

Grega Wernig

Maj je mesec ljubezni, za najboljše slovenske nogometaše v kadetski kategoriji pa bodo dekleta v tem času potisnjena na stran. Pomemben bo zgolj in samo nogomet.

Razlog za to je preprost – naša reprezentanca do 17 let bo naslednji mesec sodelovala na evropskem prvenstvu, ki ga bo letos gostila Bolgarija. Čeprav je že s prebojem iz kvalifikacij naredila ogromno delo, bo tudi na Balkanu poskušala še dodatno opozoriti nase.

BENEDEJČIČEV SEZNAM

DEJAN PETROVIĆ (Aluminij)
TIMI MAX ELŠNIK
 (Aluminij)
SANDI OGRINEC (Bravo)
IGOR VEKIĆ
(Bravo)
TIM OMAN
(Bravo)
ŽIGA FRELIH
(Bravo)
KEVIN ŽIŽEK
(Bravo)
DAVID DEDIĆ
 (Bravo)
JANEZ PIŠEK (Celje) 
GABER PETRIC (Domžale)
MATIJA ROMA
 (Domžale)
ROK BUŽINEL (Gorica)
NEJC PUŠNIK (Interblock) 
LUKA GUČEK
(Krško)
SVEN KARIĆ ŠOŠTARIČ (Maribor)
TIMOTEJ JURIČ
 (Maribor)
JAKOB NOVAK (Olimpija)
SANDI ĆORALIĆ
(Olimpija)
ROK VODIŠEK
(Olimpija)
VITJA ALENČIČ
 (Olimpija)
KRISTJAN SREDOJEVIĆ (Triglav)
OSKAR CVJETIČANIN (Southampton) 
JAN MLAKAR (Fiorentina)
 
Na čakanju so: Igor Kondič, Medin Bajrami, Lovro Vrandečič (vsi Domžale), Ambrož Klančič (Gorica), Rok Požrl, Žiga Opara, Gašper Želko (vsi Koper), Niko Vajda (Maribor), Tilen Pečnik (Rudar Velenje), Urban Janjič in Žiga Ovsenek (oba Triglav)

Tudi zaradi tega, ker se bodo na bolgarskih tleh delile vstopnice za Čile. Tam bo letos kadetsko svetovno prvenstvo, tam bo Evropo zastopalo šest najboljših iz Bolgarije. Ali je za mlade Slovence to realen cilj ali utopija, je prezgodaj napovedovati, nobenega dvoma pa ni, da lahko ne bo.

Tudi zaradi nasprotnikov: Nemci so evropska velesila, tudi Belgijci in Čehi so poznani po odličnem delu z mladimi. Glede na zgodovino in vrednost na papirju ima Slovenija v skupini B vlogo avtsajderja, toda nogomet je šport presenečenj – zakaj ga ne bi bilo tudi tokrat?

Selektor Igor Benedejčič in njegovi varovanci se bodo na EP začeli pripravljati 26. aprila v Mariboru, kjer bodo ostali vse do odhoda v Bolgarijo. Benedejčič, sicer strelec zgodovinskega prvega gola za slovensko člansko reprezentanco, je na uvodni seznam uvrstil 23 nogometašev, še 11 jih je dodal na čakalno listo.

Pred odhodom bo moral seznam sicer še skrčiti, pravila Uefe so takšna, da lahko vsaka reprezentanca na prvenstvo odpelje po 18 nogometašev. Med triindvajsetimi ima največ svojih nogometašev ljubljanski Bravo, kar šest, zraven pa sta tudi dva iz tujine: Oskar Cvjetičanin, ki igra v Angliji za Southampton, in Jan Mlakar, ki je član Fiorentine.

Prav Mlakar bo veliki slovenski adut na EP, ne nazadnje je bil celo prvi strelec celotnih kvalifikacij.

RAZPORED 
ČEŠKA – SLOVENIJA (6. maj/Sliven)
SLOVENIJA - NEMČIJA (9. maj/Burgas)
SLOVENIJA - BELGIJA (12. maj/Burgas)