© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
22.04.2015 14:57:41

Slušalke v ušesih, nato pa več sreče kot pameti

vszi

Mladi ganski nogometaš Isaac Akuetteh se počasi postavlja na noge po grozljivem dogodku.

Če tudi vi sodite med tiste, ki imajo med sprehajanjem po mestu, kolesarjenjem oziroma kakršnimkoli drugim udejstvovanjem v prometu v ušesa zatlačene slušalke, iz katerih prihaja glasna, preglasna glasba, potem berite dalje. Morda vam bo zgodba, ki je pred vami, dala misliti, morda boste naslednjič bolj preudarni. 

Isaac Akuetteh je 16-letni fant iz Gane, ki mu je talent, ki ga premore v svojih nogah, ponudil priložnost, da nekoč pride do lepega življenja. Pod svoje okrilje ga je pred časom vzel italijanski velikan Milan, pri katerem je v pretekli sezoni Akuetteh v dresu ene od mladih ekip zabil 21 golov na 17tekmah. Tudi mediji so ga hitro označili za sila nadarjenega nogometaša, še pred dogodkom, ki bi bil zanj skorajda usoden, so pisali o njem. Nato pa se je pravzaprav celotna Italija zgrozila: Akuetteh je bil vpleten v hudo nesrečo. Zbil ga je vlak! Medtem ko je kolesaril na trening, je poslušal glasbo, in to tako glasno, da ni slišal vlaka. Pa se je zgodilo ...

Poškodbe, ki jih je utrpel, so bile hude. Zdravniki so se nekaj časa borili za njegovo življenje, bil je v komi, številni so se bali, da si nikdar ne bo opomogel. Toda napadalec je imel občutno več sreče kot pameti. Čeprav je bilo takoj jasno, da je pred njim naporna pot do popolnega okrevanja, pa je vsaj preživel. Nogomet danes ni več Akuettehova glavna misel, je pa nekaj, kar ga žene dalje. 

Najstnik še vedno ne ve, ali bo še kdaj brcal žogo, se je pa včeraj po zelo dolgem času spet mudil v družbi svojih soigralcev. Obiskal jih je v Milanovem centru za mlade nogometaše in si tam s strani ogledal trening nogometašev (menda s solznimi očmi ...), s katerimi si je pred nesrečo delil garderobo. "Tečem po deset minut dnevno, ne vem pa, kdaj bom lahko začel delati z žogo. Če mi bo dano, bi se lahko ob koncu leta vrnil nazaj na igrišča. Morda … K sreči so me pri Milanu naučili, da moraš vedno trdo garati, če želiš biti uspešen. To mi zdaj pomaga. Upam, da moje sanje še niso končane," se nadeja mladenič, ki mu je trenutek nepazljivosti povsem spremenil življenje. In ga, kar ni nepomembno, tudi marsičesa naučil.