© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
01.04.2015 08:25:52

Ko so porazi dober obet

Grega Wernig

Srečko Katanec je poleg Matjaža Keka edini strokovnjak, ki je slovensko nogometno reprezentanco popeljal na veliko tekmovanje. Še več, to mu je uspelo celo dvakrat! In tudi zdaj je na dobri poti do evropskega prvenstva.

Toda nič ne more spremeniti dejstva, da Katancu prijateljski obračuni res ne ustrezajo. Statistika razkriva, da je Slovenija pod njegovim vodstvom odigrala 26 prijateljskih tekem in izgubila kar polovico teh. Še zlasti negativen je niz prijateljskih tekem v Katančevem drugem obdobju sedenja na slovenski klopi. Predlani je "debitiral" z visokim domačim porazom proti Bosni in Hercegovini (0:3), nato je sledilo še osem prijateljskih tekem in kar šest negativnih rezultatov. Skupaj torej kar sedem porazov na zgolj devetih obračunih, zgolj dve zmagi in niti en remi. Še več, Slovenija je v nizu petih zaporednih porazov na prijateljskih tekmah, hkrati v tem času ni zabila niti enega gola! Zadnji gol s prijateljskega obračuna je star že 498 dni oziroma eno leto, štiri mesece in trinajst dni. Dosegel ga je Valter Birsa, in sicer v Celju na prijateljski tekmi s Kanado. Slovenija je tedaj slavila z 1:0, to je njena zadnja "prijateljska" zmaga. Nato je, kot rečeno, sledilo pet tekem, pet porazov in razlika v golih 0:8. Je pa ob tem zanimivo tudi naslednje: na zadnjih šestih prijateljskih obračunih se je slovenska izbrana vrsta merila z nasprotniki z drugih celin. Zadnja evropska nasprotnica je bila Finska (0:2) pred 595 dnevi, nato je Srečko Katanec svoje varovance vodil proti Južnoameričanom (trikrat), Afričanom (enkrat), Azijcem (enkrat) in Severnoameričanom (enkrat). V vsem tem času sta v oči bodli predvsem neprepričljiva igra in strelska neučinkovitost, ampak s tem se kakopak vseeno ne gre pretirano obremenjevati. Prijateljske tekme so vendarle zgolj prijateljske; točk ne prinašajo, še manj uvrstitev na veliko tekmovanje.

Ob vsem tem je zanimivo še nekaj. Ko se je Slovenija nazadnje prebila na veliko tekmovanje, je bila prav tako v zelo skromnem nizu rezultatov s prijateljskih tekem. V času od trenutka, ko je prevzel reprezentanco, in do preboja na svetovno prvenstvo 2010 v Južni Afriki je tedanji selektor Matjaž Kek Slovenijo vodil na devetih prijateljskih obračunih, doživel kar šest porazov, slavil zgolj dvakrat in se podpisal pod en remi. Pred slavjem v dodatnih kvalifikacijah je slovenska izbrana vrsta pod Štajerčevim vodstvom nanizala pet zaporednih porazov v prijateljskih tekmah. Toliko zaporednih porazov na prijateljskih tekmah ima v tem trenutku tudi Katanec in to v letu, ko bo padla odločitev o tem, ali bo Slovenija zaigrala na evropskem prvenstvu ali ne. Skratka, porazi na prijateljskih obračunih so očitno dober obet, na katerega pa se vseeno ne gre preveč zanašati. Kakor tudi skrb zaradi porazov ne sme biti prevelika. Kar šteje, so kvalifikacije. In v teh gre Sloveniji k sreči precej bolje od nog.