© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
31.03.2015 08:00:20

Cimerotič: Zakaj bi se slepili?

Nikola Miljković

Če smo izbrance selektorja Srečka Katanca po petkovi kvalifikacijski preizkušnji s San Marinom upravičeno hvalili, si po prijateljskem dvoboju v Dohi zaslužijo grajo. Prav tako upravičeno. Ker so pokazali premalo.

Če bi v prvem polčasu realizirali kakšno od res lepih priložnosti, bi bila razplet in posledično vtis seveda popolnoma drugačna, tako pa so doživeli popolnoma nepotreben poraz. Odsotnost številnih pomembnih členov zasedbe ne sme biti opravičilo. Še zlasti ne za neučinkovitost in tudi pomanjkanje energije.

ilic struna PER_3991
Arsen Perić

Kevin Kampl in Andraž Struna sta bila v začetni enajsterici v katarski prestolnici edina igralca, ki sta od prve minute zaigrala tudi proti San Marinu. Samirja Handanovića, Milivoja Novakovića, Boštjana Cesarja, Josipa Iličića in Valterja Birse v Dohi sploh ni bilo, Branko Ilić in Jasmin Kurtić sta sedela na klopi za rezervne igralce, Mišo Brečko in Andraž Kirm sta bila na igralni površini praznega stadiona Abdullah bin Khalifa le v končnici.

Pravzaprav je bilo jasno, da podoba slovenske reprezentance ne bo mogla biti navdušujoča, toda kljub temu smo od varovancev selektorja Srečka Katanca pričakovali vsaj nekoliko več. V prvem polčasu so sicer prevladovali in imeli tudi nekaj lepih priložnosti, toda namesto da bi kakšno izkoristili in si zagotovili "sprehod" do zmage, so si zapletli položaj in bili v nadaljevanju za neučinkovitost kaznovani. Po nepričakovanem zaostanku smo kakopak pričakovali slovenske nalete, toda zaman, ritem tekme so "ubile" tudi številne menjave.

sebastjan cimerotic
Arsen Perić

"Ni bilo dobro. Menim, da se ni treba slepiti in trditi nekaj drugega. Zakaj bi se? Noben poraz ni prijeten. Lahko rečem, da na takšne prijateljske preizkušnje prava reprezentanca pride, zmaga in stvar je rešena," se je po tekmi v obmorskem emiratu v jugozahodni Aziji na Bližnjem vzhodu odzval Sebastjan Cimerotič.

slovenija san marino ap5
Arsen Perić

Če bi slovenska izbrana vrsta v prvem polčasu realizirala katero od priložnosti, bi bilo vse skupaj gotovo drugače, podoba bi bila obetavnejša. "Hja, kaj bi bilo, če bi bilo ... Nismo ga dosegli, to je bistvo vsega. In ga nato dobili po spletu takšnih in drugačnih naključij, vendar je hkrati treba priznati, da je bil zaključni udarec izjemen. A tudi po zaostanku sem pričakoval, da bomo izid obrnili v svojo korist. Morali bi ga, ker ni nobenega dvoma o tem, da smo kakovostnejša reprezentanca, čeprav ne glede na vse ne smemo povsem zanemariti spoznanja, da so Katarci tehnično dobro podkovani, njihova največja pomanjkljivost je taktična nedisciplina," je nadaljeval nekdanji reprezentant.

Fantje so zamudili izjemno priložnost. Katar se mi zdi idealen tekmec za dokazovanje. Res pravšnji nasprotnik, da bi prisilili Srečka Katanca, da bi pred nadaljevanjem kvalifikacij resno razmišljal o njih. Če smo iskreni, pa pretirano razpoloženega posameznika ni bilo.

Priložnost so dobili nekateri novi obrazi. "Kako so se odrezali in kaj je od njih pričakoval, seveda najbolje ve selektor, toda menim, da so fantje zamudili izjemno priložnost. Katar se mi zdi idealen tekmec za dokazovanje. Res pravšnji nasprotnik, da bi prisilili Srečka Katanca, da bi pred nadaljevanjem kvalifikacij resno razmišljal o njih. Če smo iskreni, pa pretirano razpoloženega posameznika ni bilo," je povedal nekdanji mojster preigravanj.

katar - slovenija sta
STA

Kot je poudaril že uvodoma, noben poraz ni prijeten, toda ... "Kljub vsemu menim, da razlogov za pretirano zaskrbljenost po tej tekmi vendarle ni. Iz preprostega razloga, ker so z izjemo Kevina Kampla manjkali vsi najmočnejši členi udarne enajsterice, ki se je proti San Marinu predstavila v tako dobri luči. Močno verjamem, da se bo v takšni tudi junija v obračunu z Angleži. Samo upati moramo, da bodo fantje zdravi, in prepričan sem, da bodo tudi proti tako močni reprezentanci pokazali vse svoje sposobnosti. Ne dvomim o tem, da so sposobni marsičesa," je zaključil Sebastjan Cimerotič.