© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
30.03.2015 22:23:23

Reševanje novogoriškega vojaka

Nikola Miljković

Lokalni poslovneži in gospodarstveniki bodo očitno le rešili skorajda klično mrtvi nogometni klub iz Nove Gorice. Kako resno je stanje v ND Gorica, govori dejstvo, da nogometaši in zaposleni niso bili plačani že dolgih osem mesecev. A so kljub vsemu dokazali, da jim ni vseeno. Odločili so se, da bodo vnovič nesebično priskočili na pomoč nekoč uglednemu klubu, ki je bil štirikrat celo državni prvak.

Računovodski servisi po vsej državi hitijo s pripravo zaključnega računa za leto 2014, ogromno dela pa imajo v teh dneh tudi v pisarnah slovenskih nogometnih prvoligašev. Danes opolnoči se bo namreč iztekel rok za oddajo vseh potrebnih dokumentov v procesu licenciranja, in kdor tega ni vzel resno, bi lahko imel resne težave.

Licenca je pač osnova za nastopanje v 1. SNL in za tistega, ki je ne dobi, v tem rangu tekmovanja ni več prostora. Zgodovina beleži že kar nekaj primerov, ko klub ali ni oddal dokumentov ali ni zadovoljil postavljenih zahtev, posledica pa je bila vedno ista: posloviti se je moral od elite. Še nedolgo tega se je zdelo, da bomo letos spet dobili takšnega "junaka", ki je iz sklede zajemal s preveliko žlico, a kot se zdi, vendarle ne bo tako.

olimpija gorica 1 (4)
Nikola Miljković

V ponedeljek je namreč iz Nove Gorice prišlo kar nekaj pozitivnih namigov, da se v mestu številnih igralnic ne bodo podpisali pod klavrn konec, ki bi bil hud udarec za celotno nogometno regijo. Udarec, ki bi bržčas povzročil težko popravljivo škodo.

820-2-vrtovec gw
Grega Wernig

OSEMNAJST REŠITELJEV
Kot nam je prišepnila "ptičica z drevesa", so nogometaši na koncu le pristali na to, da bodo privolili v odlog poplačila nastalih obveznosti. Tudi zaradi osemnajstih lokalnih poslovnežev in gospodarstvenikov, ki so tudi na prigovarjanje ljudi z mestne občine sprejeli vlogo rešitelja. Reševanje novogoriškega nogometnega vojaka sicer ne bo lahek proces, predvsem pa ga ne bo konec čez noč. Ker naj bi dolg do zaposlenih znašal več kot 600 tisoč evrov, se ga kar tako ne bo dalo poplačati. Počasi pač. A brez ultimata menda ni šlo: šušlja se, da je bil eden od pogojev za pomoč odhod trenutnega predsednika Roberta Vrtovca. Slednji je med nogometaši, zaposlenimi, navijači in pravzaprav vsemi Novogoričani izgubil skorajda vso kredibilnost, niti novica o domnevni sklenitvi sodelovanja s Sampdorio tega ni popravila.

885-12-13-gorica nm
Nikola Miljković

Zakaj so bili prodani, ni težko uganiti; ne, ker bi Parma v njih videla močne okrepitve, zdi se, da tudi ne zaradi tega, da bi v Novo Gorico "spravila" nekaj denarja. Vprašanje pa je: ali je denar dejansko šel z računa Parme na pot proti računu Gorice? In če je šel, kam je izginil? In po čigavi zaslugi?

Kot smo izvedeli, je bilo dogovarjanje z Genovčani njegova samostojna akcija, za katero pa bi tako ali tako težko rekli, da je bila uspešna. Že res, da so v Genovi menda pristali na sodelovanje, a ob predpostavki, da Gorica dobi licenco za naslednjo sezono. A ker igralci praznim obljubam ne verjamejo več, se je Vrtovec znašel v začaranem krogu. Ki ga bodo zdaj presekali "lokalci". Ti naj bi za začetek nogometašem poravnali manjši del obveznosti, zato da bodo sploh lahko živeli, v zameno za to pa dobili njihove podpise na odlog plačila, kar bo Gorico zadržalo med prvoligaši. "Sestanek je bil konstruktiven. Sklenjen je tudi dogovor o pomoči oziroma svežih denarnih prilivih klubu. Ključno je, da z načrtom prepričamo igralce, trenerje in zaposlene v klubu ter da ND Gorica pridobi tekmovalno licenco," je pred dnevi za Primorske novice dejal podžupan mestne občine Nova Gorica Marko Tribušon in več kot očitno z isto mislečimi uspel v nameri. No, toda prepričati bo treba tudi nekatere, ki so bili v klubu, pa jih zdaj ni več. Recimo nekdanjega trenerja Luigija Apollonija in njegove tedanje sodelavce. Pa še kakšnega nogometaša, ki je že nekaj časa preteklost Gorice ...

gorica maribor
Drago Wernig - TAKA

PARMA KOT DEL REŠITVE
Novogoriške nogometne skrbi bi bile sicer precej manjše, če bi v blagajno prišel denar, ki ga modrim dolguje Parma. Naj bi šlo za več kot 700 tisoč evrov, a se poraja vprašanje, kdaj jih bodo v Novi Gorici videli; če sploh kdaj. Parma, namišljeni rešitelj, ki je stvari še poslabšal, je pač bankrotirala. Zdaj v Italiji vsi nestrpno pričakujejo, kaj se bo zgodilo s tem klubom.

Govori se marsikaj, tudi o zanimanju bogataša iz Kanade. Kdorkoli bo že prišel, bo moral poravnati tudi nekaj dolgov, ki so jih pridelali drugi. Športni del terjatev bo prvotnega pomena, mednje sodi tudi denar, ki ga Parma dolguje Gorici za "nakupe" Amedeja Vetriha, Matije Široka in Alena Jogana. Vsi igrajo za Gorico, a so uradno le posojeni iz Parme. Zakaj so bili prodani, ni težko uganiti; ne, ker bi Parma v njih videla močne okrepitve, zdi se, da tudi ne zaradi tega, da bi v Novo Gorico "spravila" nekaj denarja.

885-12-13-gorica nm
Nikola Miljković

Vprašanje pa je: ali je denar dejansko šel z računa Parme na pot proti računu Gorice? In če je šel, kam je izginil? In po čigavi zaslugi? No, vprašanj je ogromno, morda bi lahko kakšen od pravosodnih organov sprožil celo preiskavo …

Ampak kar je v tem trenutku vseeno najbolj pomembno, je to, da se je misija reševanja ranjenega vojaka začela. Ali bo tudi uspešno končana, pa bomo seveda šele videli. Je pa jasno: kjer je volja, je tudi pot. In zdi se, da je tako tudi v Novi Gorici. Končno, lahko dodamo.
Galerija