© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
31.01.2015 12:49:53

Avstralci postali azijski prvaki (video)

Reuters

Reprezentanca Avstralije je prvič postala zmagovalka azijskega prvenstva.

Na turnirju, ki ga je gostila, je v finalu v Sydneyju po podaljšku premagala Južno Korejo z 2:1 (1:0). Že v petek so tretje mesto osvojili nogometaši ZAE, ki so s 3:2 premagali prvake iz leta 2007 Iračane.

Avstralci so na prvem azijskem prvenstvu, ki ga ni gostila Azija, osvojili svoj prvi naslov azijskega prvaka. Azijski nogometni zvezi so se pridružili leta 2006, pet let pozneje pa so bili podprvaki. Tokrat so pred finalom dobili štiri tekme in še v skupinskem delu tekmovanja izgubili z Južno Korejo.

Na tribunah polnega stadiona Australia je 76.000 navijačev bučno spodbujalo obe ekipi. Po mirnem uvodu je sredi prvega polčasa prvo priložnost zapravil Al Hilalov Kwak Tae Hwi, ko je s strelom z glavo zgrešil cilj. Takoj zatem je na drugi strani korejski vratar obranil poskus Tima Cahilla.

Domačine je v 45. minuti v vodstvo popeljal Massimo Luongo. V uvodu drugega polčasa so gostje prevzeli vajeti igre v svoje noge. Prave priložnosti pa si niso pripravili.

Ko so že vsi mislili, da se bo dvoboj končal z izidom 1:0, je v prvi minuti sodniškega podaljška izenačil Heung-Min Son. Kengurujem pa je zmago v 105. minuti zagotovil James Troisi. To je bil tudi prvi zadetek v mreži Korejcev na celotnem prvenstvu.

V podaljšku sta imeli obe moštvi nekaj priložnosti, za Korejce pa je bila usodna napaka Hoffenheimovega Kim Jin Suja, ki je poskusil v lastnem kazenskem prostoru podati s peto, a je nekdanji igralec Croatie Sesvete, Lokomotive in Interja Zaprešića, Tomi Jurić, podajo prestregel, Troisi pa je iz bližine zadel prazno mrežo.

"Ko pogledam okoli sebe po stadionu in to, da bo vsa država vstala s kavča in ne bo mogla spati, to je nekaj najlepšega zame. Nogomet je izvrstna igra. Vem, da sem pristranski, ampak zame je nogomet najboljša igra na svetu. Upam, da se bomo Avstralci zdaj lahko zoperstavili preostalemu svetu, saj mojim fantom povsem zaupam," je po tekmi povedal avstralski selektor Ange Postecoglou.

Avstralija - Južna Koreja 2:1 (1:1, 0:0)

Melbourne - Stadion Australia, gledalcev 76.385, sodniki: Faghani, Sokhandan in Abolfazli (vsi Iran).
Strelci: 1:0 Luongo (45.), 1:1 Son (90.), 2:1 Troisi (105.).
AVSTRALIJA: Ryan, Franjić (od 75., McKay), Spiranović, Sainsbury, Davidson, Luongo, Jedinak, Milligan, Kruse (od 72. Troisi), Cahill (od 64. Jurić), Leckie.
JUŽNA KOREJA: Kim Jin-Hyeon, Cha Du-Ri, Kwak Tae-Hwi, Kim Young-Gwon, Kim Jin-Su, Ki Sung-Yueng, Park Joo-Ho (od 71. Han Kook-Young), Jang Hyun-Soo, Nam Tae-Hee (od 64. Lee Keun-Ho), Son Heung-Min, Lee Jeong-Hyeop (od 88. Ju Young).
Rumeni kartoni: Franjić, Davidson, Spiranović, Jedinak, Kruse.
Rdeči karton: /.