© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
04.12.2014 19:58:50

Prijateljskim tekmam bo odklenkalo

Uefa je potrdila uvedbo revolucionarne lige nacij, ki bo za vse večne čase spremenila podobo prijateljskih reprezentančnih tekem.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je potrdila novo idejo človeka sprememb. Michel Platini je, odkar je prvi mož Uefe, poskrbel že za marsikatero novost, toda pravzaprav nobena ni bila tako drastična, kot je prihajajoča. Dotika se reprezentančnega nogometa, natančneje prijateljskih tekem. Uradno se imenuje UEFA Nations League, pravzaprav v celoti bo zamenjala obračune, ki so brez tekmovalnega naboja. Zadeva bo v veljavo stopila leta 2018, "zapeljana" pa bo tako, da tudi te tekme ne bodo povsem nepomembne. Dejansko bodo lahko še kako pomembne, ponujale bodo rezervno pot do velikega tekmovanja, v primeru Uefe torej evropskega prvenstva.

Ker ne gre za ravno preprosto razumljivo zadevo, še zlasti v okolici, ki je že desetletja vajena več ali manj enakega sistema reprezentančnega nogometa, bomo vse skupaj poskušali razložiti na bolj kmečki način. Gre nekako takole: tako imenovana liga nacij se bo prepletala s kvalifikacijami za Euro 2020 (in vsako naslednje evropsko prvenstvo), ki ga bo skupaj organiziralo več držav. Od septembra do novembra 2018 bodo potekale tekme v ligi nacij, ki bo razdeljena v štiri jakostne skupine (iz teh se bo izpadalo in napredovalo) s po štirimi podskupinami. Zmagovalci vseh štirih podskupin v glavni jakostni skupini se bodo junija 2019 udarili za končno zmago v ligi nacij, in sicer na tako imenovanem zaključnem turnirju najboljše četverice. Medtem se bodo marca 2019 že začele kvalifikacije za EP 2020, reprezentance bodo razdeljene v deset skupin. Iz vsake se bosta neposredno na EP uvrstili najboljši dve, ostala bodo torej še štiri prosta mesta.

Ta štiri prosta mesta si bodo razdelili zmagovalci dodatnih kvalifikacij, ki pa dejansko ne bodo povezane s samimi kvalifikacijami. V dodatne kvalifikacije se bodo namreč iz vsake skupine lige nacij prebile po štiri najboljše oziroma štiri najboljše od tistih, ki si še ne bodo zagotovile nastopa na EP. To pomeni, da bo rezervni scenarij dajal upanje 16 reprezentancam, nato bosta na sporedu polfinale in finale. Ampak pozor! Za vsako jakostno skupino posebaj! To torej pomeni, da bo vsaka jakostna skupina dobila po eno od še prostih mest na evropskem prvenstvu. Oziroma z drugimi besedami: tudi najslabša skupina, v kateri bodo malčki, bo dobila svojega predstavnika na EP!

Da, na prvi pogled se zdi težko razumljivo, prav tako smo prepričani, da gre za zadevo, o kateri se bo kresalo še veliko isker. Ampak kar se je zgodilo, se je. Zdaj se bo potrebno najhitreje privaditi na to in se hkrati sprijazniti z dejstvom, da bo kmalu prijateljskim tekmam dokončno odklenkalo.