© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
07.11.2014 18:31:25

Hiddink zagrozil s slovesom

vszi

Nizozemska reprezentanca ponavadi v kvalifikacijah za nastop na največjih tekmovanjih - evropskem in svetovnem prvenstvu - zmaguje kot za stavo.

V kvalifikacijah za Euro 2016 pa temu še zdaleč ni tako. Tulipani so na svetovnem prvenstvu v Braziliji osvojili tretje mesto, potem ko so v polfinalu po streljanju enajstmetrovk izgubili z Argentino in nato v tekmi za tretje mesto premagali gostitelje turnirja z 2:0.

Poleg zmagovalcev Nemcev in četrtfinalistov Kostaričanov so bili tako edini, ki na mundialu v rednem delu tekme ni izgubila niti enega dvoboja - zbrali so pet zmag in dva remija. Po svetovnem prvenstvu pa se je od selektorskega stolčka poslovil Louis van Gaal, ki se je odločil prevzeti Manchester United.

Na njegovo mesto je prišel Guus Hiddink, ki je pred tem to delo opravljal med letoma 1994 in 1998. Z Nizozemsko je na Euru 1996 v Angliji izpadel v četrtfinalu (poraz s Francijo po enajstmetrovkah), dve leti pozneje pa je bil na svetovnem prvenstvu v Franciji četrti (polfinalni poraz z Brazilijo po enajstmetrovkah in poraz s Hrvaško v boju za tretje mesto - 1:2).

Zaradi Hiddinkovega nespornega znanja in prepotrebnih izkušenj, ki si jih je nabral v 27-letni trenerski in selektorski karieri, je večina navijačev pričakovala, da se v reprezentanci ne bo veliko spremenilo. Mislili so, da bodo fantje še naprej nizali zmage in nato vselej kandidirali za najvišja mesta na največjih tekmovanjih.

Vendar pa se je v kvalifikacijah za Euro 2016 stanje spremenilo. Res je, da so za reprezentancami šele trije igralni dnevi, a tulipani so v treh nastopih dvakrat izgubili, najprej na Češkem (2:1) in nato še na Islandiji (2:0). Če vemo, da so v kvalifikacijah za Euro 2010 in SP 2014 na skupno dvajsetih tekmah zbrali 18 zmag, remi in poraz, potem je jasno, da sta omenjena spodrsljaja že znak za (manjši) alarm. 

Tega se zaveda tudi 67-letni Hiddink, kar je dal jasno vedeti, čeprav mu je kljub slabemu izkupičku podporo javno izkazala tudi zvezaDejal je, da bi v primeru poraza proti Latviji prihodnji konec tedna ponudil svoj odstop. "Če izgubimo, bo povsem na mestu, da se poslovim," je povedal.

Za četrti dvoboj v skupini A bo imel na voljo popolno zasedbo, v kateri bo lahko izbiral med igralci, kot so: Robin van Persie, Arjen Robben, Klaas Jan Huntelaar.