© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
07.11.2014 14:33:07

Katanec: Verjamem, da tudi Angleži niso mirni

Arsen Perić

Srečko Katanec je na novinarski konferenci predstavil pričakovanja pred tekmo proti Angliji in razkril, zakaj v izbrani vrsti med drugim ni Josipa Iličića, Tima Matavža in Romana Bezjaka.

Največje vprašanje pred uradno objavo seznama nogometašev, na katere bo selektor slovenske reprezentance računal na težkem gostovanju v Londonu, je bilo, ali bo tokrat zraven Josip Iličić. Zdaj je jasno, da ga ne bo, virtuoz Fiorentine se je odločil, da dokler bo na selektorskem stolčku sedel Katanec, njega v reprezentanci ne bo.

"'Josip bi bil na spisku, ampak se je odločil, da ne bo igral za reprezentanco, dokler sem jaz selektor, in to je to. Žal mi je, da se je tako odločil, ampak vsak odgovarja za svoje odločitve," je dejal enainpetdesetletni strateg in podrobno razložil zadnji nevpoklic Iličića: "Vsak določena sporočila sprejme tako ali drugače. Nekdo bi moje sporočilo razumel kot stimulans, meni pa je žal, da jo je Josip razumel kot neko degradacijo. To ni bil moj namen. Igralo se je brez njega in se bo še naprej, tako da ... Meni je žal njega, ne mene. Zato pa nočem več imeti monologov, ker vi (novinarji op. p.) nekatere moje stvari prenesete, drugih pa ne. Na prejšnji novinarski konferenci sem povedal določene stvari. Da krivda morda ni njegova, da je morda moja. Da ga ne znam motivirati. To je bila mogoče neka moja taktika, da bi dobil dodaten motiv, da bi šel na Wembley, dal gol in rekel: 'selektor je*i se'. To bi bil pravi odgovor. Kaj je njemu preneseno, kaj vi prenesete, ko objavljate stvari od menedžerjev, s tem se ne bom več ukvarjal. Prejšnji mesec mi je bilo zelo zanimivo, kaj se je dogajalo, da sem videl tudi, kako vi dihate. Oprostite, da sem to naredil. Zdaj so mi jasne določene stvari, kdo kaj dela, in je to to. In ne zdaj spet o tem, da imam borbo s sedmo silo, ker je nimam. Skrbim samo za reprezentanco, želel sem le najboljše. S svojo potezo nisem žalil nobenega."

MATAVŽ SE JE ODLOČIL, DA BO RAJE OSTAL V KLUBU
Ni pa Josip Iličić edini nogometaš, na katerega Srečko Katanec ne bo mogel računati na Wembleyju. Njegov vpoklic je zavrnil tudi Tim Matavž. "To je njegova odločitev. Želel je ostati doma, izkoristiti klubski premor, da se boljše pripravi. Do danes še nisem nikoli nobenega odpisal. Tudi on ni odpisan. Spoštujem njegovo odločitev. Veliko je takšnih, ki so razočarani, da v reprezentanci ne igrajo, potem pridejo v klub in mislijo, da je mogoče reprezentanca kriva, da v klubu ne igra. Predvidevam. To niso besede Tima," je razložil Katanec.

"Njegova situacija je pač takšna, da je bil lansko leto veliko poškodovan, imel je težave s kolenom in zdaj lovi formo, kondicijo, da bo zadovoljil ljudi v klubu in da bo tam več igral. Jaz moram v reprezentanci gledati njen interes, ne mojega in ne igralčevega. Na najboljši način poskušam najti pravo ekipo. Če sem se odločil tako kot sem se in če imajo igralci drugačna mišljenja ter ne želijo v danem trenutku priti, nimam tu kaj narediti. Jih pa popolnoma razumem, priti in igrati morda pet minut, izgubiti zaradi tega mesto v klubu, jih je za razumeti. Bomo pa poklicali nekega drugega fanta, ki ima željo iti na Wembley in biti del ekipe. Ekipa pa ni enajst igralcev, Novaković ni najbolj pomemben, pomembni so vsi. V tem trenutku Slovenija ne more igrati drugače, kot trenutno igramo. Ne morem dati treh napadalcev v igro, da bi zadovoljil nekoga in si potem očital, zakaj delam nekomu 'uslugo', da bo igral v reprezentanci in potem mogoče v klubu."

Glede na to, da je od napadalca Augsburga dobil 'košarico', je bilo za pričakovati, da bo Katanec za tekmi proti Angliji in Kolumbiji aktiviral Romana Bezjaka, toda tudi napadalec Ludogorca selektorju ni na voljo. Pri njem je razlog poškodba. "Roman je poškodovan. Baje, da je ves čas na injekcijah zaradi bolečin v preponi in da ne more normalno funkcionirati. Takšne so moje informacije. Seveda bi bil tokrat zraven, ampak na poškodbe ne morem vplivati. Upam, da se bo čim prej pozdravil," je dejal nekdanji slovenski reprezentant, ki je razkril tudi pričakovanja pred tekmo proti Angliji: "Ni večjih presenečenj, upam, da vsi fantje pridejo na zbor zdravi, da se bomo lahko dobro pripravili. Čaka nas lepa tekma, biti trener slovenske reprezentance in imeti privilegij igrati tekmo na Wembleyju je čast. Upam, da tudi igralci podobno razmišljajo. Če bi mi kdo pred tekmo z Anglijo rekel, da bomo imeli na kontu šest točk, bi mu rekel, da je to fantazija. V London lahko gremo sproščeni, odigrati dober obračun, kar pa bo rezultat prinesel, pa bomo videli. Vsaka tekma se začne z 0:0, presenečenja so možna, ta tekma pa mora biti predvsem praznik za fante, ki morajo dati vse od sebe in pokazati, kaj zmorejo. Nimamo kaj za izgubiti, lahko pa ogromno pridobimo. Presenečenja so zmeraj možna. Potrebovali bomo malo sreče, veliko znanja, nekaj obramb 'Sarme', ki bo zagotovo imel nekaj dela. Absurdno je pričakovati, da si ne bodo ustvarili nič. Vem pa, da imamo tudi mi potencial, da jih lahko ranimo. Tudi oni imajo svoje probleme, ker vem, kaj pomeni menjati generacijo, postavljati mlajše igralce v ekipo. Ti so sposobni eksplodirati, lahko pa se vse skupaj odvije tudi v drugo smer. Verjamem, da tudi oni po tem, ko si bodo ogledali akciji, iz katerih smo dosegli zadetka proti Litvi, ne bodo najbolj mirni. Vsaj jaz ne bi bil, če bi Anglija dala takšna dva zadetka Estoniji."