© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
08.09.2014 09:36:40

Kletvica pomembnejša od vsega drugega

Reuters

Kvalifikacije za Euro 2016 so se včeraj začele z osmimi tekmami, danes jih bo devet, prvi termin se bo jutri zaključil še z osmimi obračuni.

Slovenija bo na delu nocoj v Estoniji, tudi obe preostali tekmi v skupini E se bosta nocoj začeli ob 20.45. Še kako bo zanimivo v Baslu, kjer bo Švica gostila Anglijo, v Serravalleju pa bomo bržčas priča strelskim vajam.

Če se bodo v največjem mestu San Marina domači predvsem krčevito borili pred napadi reprezentance Litve, bo na baselskem stadionu St. Jakob-Park precej bolj negotovo. Tam se bosta pač udarila favorita za prvo mesto v skupini E in tudi dve izbrani vrsti, ki sta letos sodelovali na svetovnem prvenstvu. Še pred turnirjem v Braziliji bi si marsikdo upal staviti, da bodo Angleži slavili na gostovanju v Švici, toda v zgolj nekaj mesecih se je vse postavilo na glavo. In stanje je danes takšno, da je občutno več tistih, ki so prepričani, da se bo Anglija še kako opekla v Baslu, kot pa takšnih, ki še verjamejo, da so Otočani dovolj kvalitetni, da se jim gostovanja v Švici sploh ni treba bati.

Da bi bilo vse še huje, se je v teh dneh pri Angležih potrdil tisti stari pregovor: ko ima hudič mlade, jih ima veliko. Selektor Roy Hodgson je moral tako doma pustiti verjetno v tem trenutku najbolj vročega angleškega napadalca Daniela Sturridgea, ki si je poškodoval stegensko mišico. A zdi se, da je dejansko vse v senci kletvice, ki jo je Hodgson izustil po zmagi na prijateljski tekmi z Norveško. Besedi "je*eno s*anje" sta glavna tema pogovorov, razprav, strokovnih analiz in podobno. In Hodgson je moral o tem, zakaj se mu je za trenutek zameglilo pred očmi, razpredati bolj kot o sami tekmi.

"Vse to je že smešno. Moj bog! V kakšnem svetu dejansko živimo? Brskamo po dnu soda, da bi našli nekaj negativnega. Poglejte: sem nogometni trener. Kot mlad sem igral nogomet v amaterskih ligah, kjer so bili moji nasprotniki ladjarski delavci z dokov. Vsaka druga njihova beseda je bila kletvica. Toda niso se zavedali, da kolnejo, saj lepših besed niti niso poznali. Če vas res tako zelo moti, da je angleški selektor zaklel, potem vam obljubim, da v prihodnje ne bom več. Toda mislil sem, da so ljudje dovolj zreli, da mi ne bodo zdaj moralno pridigali o tem, kako ogorčeni so. Da, zaklel sem. Ampak menim, da upravičeno in v pravem trenutku. Ves čas kolnem. Preklinjam tudi pred svojo ženo. Kot otrok nisem, zdaj pač. Ste zdaj zadovoljni?« je o zdaj že famozni kletvici razpredal 67-letnik, ki mu novinarji še kako "pijejo kri" in ga motijo pri delu, ki ga ima vrh glave.

Ne glede na vse pa izkušeni strokovnjak ostaja optimist. "Igrali bomo na Euru 2016, o tem ne dvomim," je prepričan Hodgson, ki pa vseeno realno priznava: "Moramo biti previdni. Ne moremo dojenčka kar vreči v vodo, počasi ga moramo navajati na novo okolje, če se lahko tako izrazim. Poleti smo doživeli hudo razočaranje, ki ga ne moreš preboleti kar čez noč. Potrebovali bomo čas za to. Ampak ne glede na vse premoremo izjemen talent, izjemen potencial."

Švicarji so v teh dneh dogajanje v Angliji spremljali z zanimanjem in predvsem odobravanjem, prepričani so namreč, da jih čaka precej lažje delo, kot bi jih, če bi bilo pri Otočanih vse v najlepšem redu. Je pa tudi Švica pred začetkom kvalifikacij za številne neznanka, v prvi vrsti, ker je dobila novega selektorja. Ottmarja Hitzfelda je zamenjal Vladimir Petković, nekdanji trener Lazia, ki je svoj čas kot nogometaš igral tudi za Koper. Petković je podedoval odlično selekcionirano zasedbo, ki pa jo bo vodil drugače kot Hitzfeld. Sistem 4-2-3-1 se tako poslavlja, Petković se bo Angležev lotil v postavitvi 4-3-3. A igralski kader bolj ali manj ostaja nespremenjen, med bolj znanimi tokrat ni zraven le Diega Benaglia, ki ne bo več igral za Švico, Reta Zieglerja in Tranquilla Barnette.

IBRAIMI IN SOIGRALCI SANJAJO O PRESENEČENJU V VALENCII
Medtem ko je Črnogorce tik pred začetkom kvalifikacij za Euro 2016 še kako šokirala novica o poškodbi Stevana Jovetića in koncu reprezentančne kariere Nikole Drinčića (ta se je sicer udeležil zbora, a po nekaj dneh samovoljo odšel nazaj v klub), so Makedonci prepričani, da lahko iz Valencie odnesejo celo kožo. Agima Ibraimija in soigralce že res čaka Španija, ki pa je čez poletje doživela številne spremembe. Xavija in Xabija Alonsa ni več, za nameček se je poškodoval Diego Costa. "Le ustrašiti se jih ne smemo," poudarjajo Makedonci v en glas.

Hrvaško uvodoma čaka lahka naloga, v Zagrebu igra z Malto, tudi BiH ne bi smela imeti prevelikih težav, prvi nasprotnik bo Ciper. Najbolj vroče bo verjetno v Pragi, kjer se bodo udarili Čehi in Nizozemci.


Kvalifikacije za Euro 2016

danes – skupina C: Luksemburg – Belorusija, Španija – Makedonija, Ukrajina – Slovaška (vse ob 20.45); skupina E: Estonija – Slovenija, San Marino – Litva, Švica – Anglija (vse ob 20.45); skupina G: Rusija – Liechtenstein (ob 18.00), Avstrija – Švedska, Črna gora – Moldavija (obe ob 20.45)
jutri – skupina A: Kazahstan – Latvija (ob 18.00), Češka – Nizozemska, Islandija – Turčija (obe ob 20.45); skupina B: Andora – Wales, BiH – Ciper (obe ob 20.45); skupina H: Azerbajdžan – Bolgarija (ob 18.00), Hrvaška – Malta, Norveška – Italija (obe ob 20.45)