© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
03.09.2014 13:18:15

Proti Andori po izdatno zmago

Grega Wernig

Vse razen (visoke) zmage slovenskih upov na deveti tekmi v kvalifikacijah za Euro 2015 bi bila velika senzacija.

Pred slovenskimi upi je predzadnja preizkušnja v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Češkem. Naše reprezentance na zaključnem turnirju ne bo, v dodatne kvalifikacije bo napredovalo deset zmagovalk skupin in štiri najboljše drugouvrščene zasedbe.

Medtem ko bodo najboljše izbrane vrste šele začele nov kvalifikacijski cikel, ga mlade reprezentance zaključujejo. Pred slovenskimi upi je še zadnjih 180 minut v boju za Euro 2015, ki je za njih sicer že nekaj časa nedosegljiv. Danes se bodo v Ajdovščini pomerili z vrstniki iz Andore, v ponedeljek jih čaka še gostovanje v Estoniji.

Končnica bo seveda minila brez Tomaža Kavčiča, ki je julija zapustil selektorski stolček in sprejel kitajski izziv, prevzel je vodenje ambiciozne drugoligaške ekipe Qingdao Jonoon, barve katere je včasih branil Aleksandar Rodić. "Čez noč se mi je ponudila priložnost za treniranje na Kitajskem. Odločitev ni bila lahka. Nogometni zvezi Slovenije, predsedniku Aleksandru Čeferinu, vsem zaposlenim, svojim sodelavcem v strokovnem vodstvu in igralcem se zahvaljujem za izjemno sodelovanje, ki je trajalo kar šest let, ter za podporo, ki sem jo imel za nemoteno delo," je pred odhodom med drugim povedal Tomaž Kavčič, ki je selekcijo U-21 prevzel 27. februarja 2008, vodil jo je na 42 preizkušnjah.

Na NZS so se odzvali po pričakovanjih, začasno rešitev so našli v dozdajšnjem pomočniku Robertu Englaru, ki bo vodil zadnji tekmi v kvalifikacijah za Euro. Pomagata mu selektorja mlajših reprezentanc Igor Benedejčič in Primož Gliha, ki velja za najresnejšega favorita za naslednika Tomaža Kavčiča.

Današnji dvoboj v Ajdovščini se bo začel ob 17. uri, vstop je prost, v slovenski zasedbi se je glede na prvotni seznam pripetilo nekaj sprememb. Robert Englaro ne bo mogel računati na Mateja Palčiča, Domna Črnigoja in Eneja Jeleniča, vsi trije so poškodovani. Dvojec koprskega prvoligaša je izpustil nedeljski dvoboj na Portovalu, Enej Jelenič pa jo je skupil na tekmi prvega kroga serie B na debiju v dresu Livorna.

Naknadno sta vabilo dobila Dino Hotić in Denis Klinar, a vse to ne spreminja slovenskih namenov. Ne le zmaga nad Andoro, cilj je prepričljiva zmaga nad skromnim tekmecem, ki se po osmih odigranih tekmah lahko pohvali le s točko. Andorci so jo osvojili v Estoniji, a pozor, ta ista Estonija je bila v Velenju z 1:0 boljša od naših upov …

Toda v mestu burje domov kljub temu ne bi smelo biti oziroma jih ne sme biti, kakovostna razlika preprosto mora priti do izraza. Tudi zato, ker motivacija slovenskih reprezentantov ne bi smela biti vprašljiva. Začenja se dokazovanje novemu selektorju, danes se začnejo deliti dresi za prihajajoči kvalifikacijski cikel.