© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
02.09.2014 12:40:49

Jasmin Kurtić in soba 406

Nikola Miljoković

Ravno med pogovorom slovenskega reprezentanta z Ekipo24 je prišlo do zanimivega dogodka.

Še nikoli se nismo pogovarjali z nogometašem nekega kluba in nato po nekajminutni prekinitvi pogovor nadaljevali z istim človekom, a z drugimi klubskimi barvami. Do včeraj. Na zboru slovenske reprezentance na Brdu smo se pozdravili z igralcem Sassuola Jasminom Kurtićem, z njim prijetno kramljali in ga kmalu zatem ogovorili kot člana Fiorentine. Zadnji dan prestopnega roka je pač tak, član naše izbrane vrste pa se nad njegovim potekom in razpletom resnično ne more pritoževati.

"Mislil sem, da bodo danes nastopali samo tisti nogometaši, ki igrajo v ligi prvakov," se je s smrtno resnim izrazom na obrazu odzval človek, od katerega česa drugega kot šale v tipično njegovem slogu tudi ne bi pričakovali. Izraz na obrazu je ohranil še sekundo ali dve, nato pa se prav tako v svojem slogu zarežal na vsa usta, pokazal skorajda vse zobe in simpatično pomežiknil.

NASMEJE VSE
Potem ko si je že pred tem s pačenjem za televizijsko kamero privoščil Kevina Kampla (seveda ni zdržal in se je sredi pogovora začel smejati) in jo je na podoben način zagodel tudi Timu Matavžu, so bili tokrat tarča trije člani Maribora. Z nekaj skrajno pozitivne nevoščljivosti in kajpak predvsem z ogromno mero najboljših želja. "Šalo na stran, gre za zgodovinski uspeh Maribora, ki mu je treba čestitati kot klubu, ob tem pa tudi vsakemu njegovemu igralcu posebej. Naredili so ogromno za slovenski nogomet, zaradi njih je vzdušje v državi še toliko boljše in tudi reprezentanca ima od tega lahko le koristi," je povedal, ko se je povsem zresnil in preden smo se lotili tem, neposredno povezanih bodisi z izbrano vrsto bodisi s tedaj še vezistom Sassuola.

PO VPRAŠANJIH, ODGOVORIH, MINUTAH
V Fiorentino je prestopil nekaj vprašanj, odgovorov in minut pozneje, a do tega še pridemo. Velja pa že na tej točki omeniti, da mu je telefon s pomembno novico zazvonil že sredi tega dela pogovora, a je kot izjemen profesionalec zvonjenje ignoriral ter klic vrnil, ko je povedal vse na temo reprezentančnega zbora in bližajočega se gostovanja v Estoniji. Ponovno tipično zanj, največji šaljivec v izbrani vrsti je hkrati eden njenih najbolj ustrežljivih, dostopnih in razumevajočih članov.

710-4-5-kurtic1 nm
Nikola Miljoković


SLIKA JE ODSEV ODNOSOV
"Vesel sem, da smo se končno ponovno zbrali in da gre po nekaj prijateljskih zborih tokrat ponovno zares. Komaj sem dočakal akcijo in prepričan sem, da za moje soigralce velja enako. Smo zelo samozavestni, odlično pripravljeni, skoraj vsi imamo tudi rešena klubska vprašanja," povsem brez šal vendarle ni šlo, kajti jasno je bilo, na koga in kaj namiguje. "Čaka nas zelo zanimiv kvalifikacijski cikel, zanimiva skupina z dvema močnima reprezentancama in dvema manjšima, a vseeno zelo nevarnima. Odločeni smo, da se bomo izkazali, in seveda je cilj uvrstitev na evropsko prvenstvo," je poudaril, pri čemer je ponedeljkovo gostovanje v Estoniji izpostavil kot eno ključnih. "Ne le zato, ker gre za prvo tekmo, ki je že tako ali tako pomembna. Če se želimo boriti z Anglijo in Švico, moramo proti vsem ostalim nasprotnikom v skupini izgubiti čim manj točk, po možnosti nobene. V tej luči je zmaga v Estoniji ključna in seveda moramo narediti prav vse za to, da pridemo do nje," je poudaril nogometaš, ki je prepričan, da je tudi slovenski reprezentančni nogomet na pravi poti in da se te kvalifikacije lahko razpletejo po željah vseh nas. Z njegovimi besedami: "Ne bi sicer rad ustvarjal prevelikega pritiska, a do neke mere ta seveda obstaja. Evropsko prvenstvo bo razširjeno, prostora je več in marsikdo od Slovenije pričakuje, da se bo uvrstila nanj. Moramo se znati prilagoditi na ta položaj, verjamem pa, da lahko pri tem pomaga odlično vzdušje v našem taboru. Kar poglejte okoli sebe, smo izjemna druščina, ki vedno komaj čaka, da se bo spet zbrala. Današnja slika je odsev izjemnih odnosov, ki vladajo med nami, ki so se ustvarili že pred časom in ki nam lahko tudi v rezultatskem smislu prinesejo ogromno." Nato pa smo vendarle pomignili proti telefonu, ki je zvonil nekaj minut prej in čas je bil za nekaj povsem drugačnega.

VELIK KORAK, VELIKA PRILOŽNOST
"Zdaj pa bom prestopil v … sobo 406. Tam bom po vsej verjetnosti izvedel, kakšna bo moja klubska prihodnost," se je šala kot Jasminov zaščitni znak prikradla tudi tokrat in verjetno brez vsaj spogledovanja s čim podobnim ni šlo niti med klicem, ki je kajpak prihajal iz Italije in ki ga je Kurtić vrnil v smeri naše zahodne soseščine. Niti med sprejemanjem dobrih, celo zelo dobrih novic. S ponudbama Atalante in Leedsa na mizi sta z zastopnikom čakala skorajda do zadnjega in dočakala konkreten dogovor z najbolj eminentnim med snubci. Omenjeni ponudbi sta zavrnila in se dogovorila s Fiorentino, za katero že igra Josip Iličić in ki v Kurtićevi karieri predstavlja velik korak naprej.

PRI FIORENITINI ŠE TOLIKO BOLJ
"Leedsu sem zelo hvaležen, saj si me je resnično želel, toda že tako ali tako bi mi bilo ljubše nadaljevati kariero v Italiji, pri Fiorentini pa še toliko bolj," je bil neposredno po vrnitvi iz sobe 406 presrečen in je komaj čakal, da bo novico lahko potrdil tudi svojim reprezentančnim soigralcem. "Zame se je zanimal tudi Torino, pri katerem sem uspešno igral kot posojen nogometaš Sassuola, toda Firence so moja velika priložnost. Ne bo si lahko izboriti mesta v ekipi, kaj šele v začetni enajsterici, toda pripravljen sem dati vse od sebe. Prepričan sem, da mi lahko uspe," se veseli novega izziva, ki se bo povsem konkretno zanj seveda začel po koncu reprezentančnega premora. Ko se bo vrnil iz Talina, bo odpotoval v zibelko renesanse, se tam pridružil treningom svoje nove ekipe in začel konkurirati za nastope. Pred tem pa ga zagotovo čaka veliko pogovorov z novim soigralcem Iličićem in, upajmo, tudi kakšna njuna uspešna akcija, ki bi pomagala izbrani vrsti. Navsezadnje si bosta, če se bo za uspešno izkazalo njuno sodelovanje na reprezentančni ravni, zagotovo tudi povečala možnosti za skupno igranje v vijoličastem dresu Fiorentine.