© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/il
STA/il
12.07.2014 09:56:56

Znani nominiranci za zlato žogo

Reuters

Mednarodna nogometna zveza je objavila seznam kandidatov za dobitnika zlate žoge, priznanje, ki ga dobi najboljši posameznik svetovnega prvenstva. Med drugim so na seznamu štirje Nemci in trije Argentinci, ki se bodo jutri v medsebojnem dvoboju pomerili za naslov svetovnega prvaka.

V ožjem izboru za naslov najboljšega igralca prvenstva je deset nogometašev. Pred štirimi leti v Južni Afriki je prestižna lovorika pristala v rokah Urugvajca Diega Forlana. Na tokratnem seznamu so štirje Nemci (Mats Hummels, Toni Kroos, Philipp Lahm in Thomas Müller), trije Argentinci (Angel Di Maria, Javier Mascherano in Lionel Messi), Brazilec Neymar, Nizozemec Arjen Robben in Kolumbijec James Rodriguez, ki je s šestimi zadetki še vedno najboljši strelec turnirja.

Dosedanji dobitniki zlate žoge
1982 - Paolo Rossi (Italija)
1986 - Diego Maradona (Argentina)
1990 - Salvatore Schillaci (Italija)
1994 - Romario (Brazilija)
1998 - Ronaldo (Brazilija)
2002 - Oliver Kahn (Nemčija)
2006 - Zinedine Zidane (Francija)
2010 - Diego Forlan (Urugvaj)

Dobitnik zlate žoge bo objavljen po jutrišnjem finalu, o njem pa bo odločala tehnična komisija Fife, ki ji predseduje Jean-Paul Brigger. V skupini so še Gerard Houllier, Raul Arias, Gabriel Calderon, Ricki Herbert, Abdel M. Hussein, Ka Ming Kwok, Ioan Lupescu, Gines Melendez Sotos, Tsuneyasu Miyamoto, Sunday Oliseh, Mixu Paatelainen, Jaime Rodriguez in Theodore Whitmore.

Za zlato rokavico, ki jo prejme najboljši vratar na prvenstvu, pa se bodo potegovali Argentinec Sergio Romero, Nemec Manuel Neuer in Kostaričan Keylor Navas.