© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
10.07.2014 09:56:09

Presenečen nad nesamozavestjo

Reuters

Selektor tulipanov Louis van Gaal je bil na polfinalni tekmi proti Argentini kar malce presenečen nad nesamozavestjo svojih nogometašev, ki so proti Kostariki odlično izvajali strele iz bele točke, tokrat pa veliko slabše.

"Ko izvajaš enajstmetrovke na tako fantastičen način, kot smo jih mi proti Kostariki, bi jih moral drugič izvajati z veliko samozavestjo," je sedmi sili povedal van Gaal in nadaljeval: "Ključno je, da zadaneš prvi strel. Prosil sem dva igralca, naj gresta izvajati prvo enajstmetrovko, a tega nista želela, zato sem nalogo zaupal Vlaaru. Bil je najboljši posameznik na igrišču in mislil sem, da bo zaradi tega zelo samozavesten. To je še en pokazatelj, da je zares težko zadeti enajstmetrovko v odločilnih trenutkih."

Za razliko od četrtfinalnega obračuna, je tokrat med vratnicama pri odločitvah iz enajstmetrovk stal Jasper Cillessen, ki v svoji kratki profesionalni karieri še ni ubranil niti ene enajstmetrovke, in ne Tim Krul, junak četrtfinala. "Porabil sem že vse tri menjave in tokrat nisem mogel menjati vratarja," je dejal van Gaal in pripomnil: "Izgubiti v polfinalu po enajstmetrovkah je najhujši scenarij, še posebej, ker smo bili skozi ves dvoboj enakovreden nasprotnik, če ne celo malo boljši. Zato je razočaranje veliko."

Kljub vsemu pa je van Gaal nad predstavami svojih varovancev navdušen: "Nihče ni pričakoval, da se bomo sploh prebili iz skupine, a smo končali kot zmagovalci skupine, nato pa smo premagali Mehiko, odlično ekipo, ki jo je zelo težko premagati, in Kostariko. Argentina je odlična ekipa s fantastičnimi posamezniki, mi pa nismo izgubili proti njim."