© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
20.06.2020 01:42:26

Hrvaška BITKA za Slovenijo. Sergej Jakirović Hrvatom pojasnil, zakaj bo Maribor prvak

Tako intenzivno hrvaški športni mediji še niso pogledovali na slovensko stran.

Po novem na klopeh obeh največjih slovenskih nogometnih klubov namreč sedita hrvaška strokovnjaka. V Mariboru je Darka Milaniča zamenjal Sergej Jakirović, v Stožicah pa Safeta Hadžića skoraj povsem neznani Dino Skender. Zgodba je kakopak zanimiva - ravno toliko kot Slovencem, tudi Hrvatom. Da gre za hrvaško bitko za Slovenijo, so zapisali pri uglednih Sportskih novostih.

Novinarski kolega Davorin Olivari je v naslovu zapisal, da ima Jakirović širino, Skender pa vendarle točko prednosti. "Če želite nogometni čudež, zavrtite telefonsko številko Sergeja Jakirovića. Ta trener je bil avtor fenomenalnega uspeha Gorice, ki jo je popeljal v zgornji dom hrvaškega nogometa in postavil temelje za nadaljnjo nadgradnjo. Gorica je bila njegov 'masterpiece'," je zdajšnjega trenerja aktualnih slovenskih prvakov v nebo povzdignil novinar Sportskih novosti. In dodal, da je v kratkem času z vijoličastimi dosegel tisto, kar Mariborčani verjetno niso niti sanjali. "Poglejte jih, le še za točko zaostajajo za vodilno Olimpijo! Naredil je šov v slovenskem prvenstvu ..."

Čez en teden se bo morda v velikem derbiju v Stožicah odločalo prvenstvo. Jakirović je o tem povedal: "Ah, pustite to. Saj veste, da se prvenstva ne dobiva na derbijih, ampak na malih tekmah. Ampak, tu je zanimiv 'štos', ko gre za derbi. Maribor v glavnem zmaguje v Ljubljani, v Ljudskem vrtu pa izgublja ali pa igra neodločeno. Izpade, kot da bolje igra v Ljubljani."

Jakirović je hrvaškemu novinarju še povedal, da v Mariboru od njega ne zahtevajo naslova. "To ni imperativ. Zato, ker smo bili na četrtem mestu, ko sem prišel. Olimpija je imela sedem točk prednosti. Cilj je bila le Evropa, torej drugo ali tretje mesto. Ampak, poglejte: dobili smo priložnost za naslov, dajmo jo izkoristiti."

Jakirović in Skender se seveda poznata. Tudi zaradi tega bo to zanimiv obračun za naslov, po besedah stratega Maribora hrvaški obračun za slovenski naslov. "Skenderju ne bo lahko. Njegova ekipa je v čudnem stanju. Mi pa ji dihamo za ovratnik. Nima dovolj časa, že takoj ga čaka prva tekma. Olimpija nima takšne širine, kot jo ima Maribor. Ravno zato verjamem, da bomo prvaki. Ko sem prišel, sem rekel, da ni vse odvisno od nas, zdaj pa se je to hitro spremenilo. Zdaj smo odivsni le od sebe," je še dodal Jakirović.

Dino Skender je v Ljubljano dopotoval s pomočnikom Matkom Novakom in kondicijskim trenerjem Ivanom Zorićem. Delo v Olimpiji sta zanj velika čast in izziv. "Zahvaljujem se predsedniku Mandariću, ker mi je ponudil priložnost, da se dokažem in upravičim zaupanje. Olimpija je veliko ime v slovenskem nogometu, klub ima precej dobrih igralcev, tako da lahko prvenstvo končamo na najboljši način," je ob podpisu pogodbe povedal mladi hrvaški strateg.

Olimpija je v treh krogih nadaljevanja sezone od devetih osvojila le tri točke in zapravila skoraj vso prednost pred tekmeci. Jutri jo čaka gostovanje v domžalskem športnem parku.