© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
am
am
08.12.2017 10:04:02

Ne govorite neumnosti, MARIBOR JE ŽE JESENSKI PRVAK! Da, tudi če ga Olimpija ta vikend prehiti! Zakaj? Preprosto ...

Drago Wernig - TAKA

Veliko je govora o tem, ali se nam je zmešalo, ker smo Maribor že pretekli vikend razglasili za jesenskega prvaka, čeprav bi še vedno lahko prezimil na drugem mestu.

Koncept jesenskega prvaka seveda ni nekaj, kar smo si izmislili v Sloveniji. Čeprav skoraj nikoli (izjema so zelo redki primeri iz preteklosti) ne gre za dejanski naslov in za dejansko lovoriko, jesenski prvak v ligah po Evropi obstaja že več desetletij, le da mu ponekod (recimo v Španiji ali Italiji) pravijo zimski prvak. Predstavlja in pomeni pa samo eno: ekipo, ki ima najboljši izkupiček po POLOVICI prvenstva. Ni druge razlage, ni druge možnosti.

Tu ne gre in nikoli ni šlo za to, kdo vodi oziroma kdo je prvi ob kakršnemkoli premoru, pa naj je krajši praznični ali daljši zimski, kakršnega poznamo v Sloveniji. Premor je pri konceptu in definiciji jesenskega prvaka popolnoma nepomemben, navsezadnje ga v nekaterih (ali kar mnogih) državah sploh nimajo, pa vseeno imajo jesenskega ali zimskega prvaka. Torej tistega, ki je prvi oziroma ki vodi po točno polovici odigranih tekem nekega prvenstva. 

To je tudi edino logično, kajti le na dveh točkah kateregakoli prvenstva je povsem pošteno mogoče govoriti o povsem enakovredni primerjavi dosežkov ekip. Enaka taka točka je seveda na koncu, ko vsa moštva odigrajo enako število tekem proti istim nasprotnikom. Druga taka točka pa je, seveda, na polovici, ko velja enako: vse ekipe imajo na polovici enako število odigranih srečanj proti istim nasprotnikom.

Trenutna lestvica slovenskega državnega prvenstva je torej EDINA relevantna za določanje jesenskega prvaka: Maribor in Olimpija sta odigrala natanko polovico tekem te prvenstvene sezone, z vsakim od nasprotnikov (vključno z medsebojnimi obračuni) sta igrala po dvakrat. In Maribor je za tri točke boljši, Maribor je za tri točke jesenski prvak. Drži, morda bo po tokratnem krogu in s tem med zimskim premorom vodila Olimpija, toda za kontekst in koncept jesenskega prvaka je to, še enkrat, nepomembno.

Poglejmo logiko tudi z druge strani; v soboto bo Olimpija, kakopak, imela drugačnega nasprotnika kot v nedeljo Maribor. Olimpija bo kot prva trikrat v sezoni igrala proti Celju, Maribor bo kot prvi trikrat v sezoni igral proti Aluminiju. S tem pa se ravnovesje seveda podre in ta lestvica ne more biti relevantna za primerjavo ali za določanje česarkoli. Pika. Vse ostale razlage so popolnoma napačne in bodo popolnoma napačne tudi ostale.