© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
13.12.2016 17:18:23

V čem je Luka Zahović boljši od Andraža Šporarja

Drago Wernig - TAKA

Nikdar ne bomo vedeli, koliko prvoligaških golov bi v prejšnji sezoni v slovenski ligi zabil Andraž Šporar, ki je bil prejšnjo jesen v dresu Olimpije v fantastični formi.

No, imamo pa tudi v tej sezoni nogometaša, ki je v podobni formi, kot je bil pred letom dni nekdanji kapetan zmajev, le da je bilo okrog strelskih dosežkov Luke Zahovića precej bolj tiho.

Ko govorimo o tem, da je bilo okrog njegovih strelskih dosežkov tiho, seveda nimamo v mislih tega, da je bil sin športnega direktorja vijoličastih pri zabijanju golov tiho, temveč dejstvo, da se ni nanje nihče preveč obešal. Medtem ko je Andraž Šporar v prejšnji sezoni – popolnoma upravičeno, da ne bo kakšne pomote! – poslušal hvalospeve na svoj račun, ko je kot za šalo tresel mreže tekmecev, je bil Luka Zahović v tej sezoni precej manj izpostavljen.

Dobro, seveda moramo vzeti v zakup dejstvo, da je zdajšnji napadalec Basla na 18 tekmah v polno meril kar 17-krat in da je zadeval v tako dobrem ritmu, da bi na koncu sezone zagotovo presegel 29 golov, kolikor jih je v sezoni 1991/92 dosegel Zoran Ubavić (takrat je bilo v prvenstvu odigranih kar 42 tekem), kar je še vedno rekord po številu zadetkov v eni sezoni. Zahović je recimo v jesenskem delu tega prvenstva prispeval "samo" 10 golov, zato je logično bil pod malce manjšim sojem žarometov, toda kot razkriva podrobnejša statistika, morda celo neupravičeno.

Šporar
www.alesfevzer.com

Treba je namreč vedeti, da je povratnik iz Heerenveena v mariborskem dresu v tej sezoni odigral le 14 prvoligaških tekem, od tega je kar na petih v igro prišel s klopi.

Glede na dejstvo, da Zahović predvsem takrat, ko je bil Milivoje Novaković še zdrav, ni bil zmeraj v začetni enajsterici in je torej kar petkrat priložnost za igro dobil šele v nadaljevanju dvoboja, je 10 doseženih zadetkov zelo dober izkupiček.

Verjemite ali ne, najboljši strelec Maribora je na zelenici na prvoligaških tekmah v tej sezoni preživel zgolj 824 minut. 

Povprečno torej Zahović za gol potrebuje 82,4 minute, kar je odličen izkupiček. In ravno v tej statistični prvini je napadalec vijoličastih boljši od svojega nekdanjega soigralca v mladi slovenski reprezentanci Šporarja. Nekdanji napadalec Olimpije je v prejšnji sezoni na 18 tekmah odigral bistveno več minut od Zahovića. Šporar je na igrišču prebil 1598 minut, kar preračunano pomeni, da je zadel na vsakih 94 minut.