© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
29.10.2016 08:14:09

S pištolo na glavi bi stavil na Domžale

Simon Rožman
Simon Rožman
Tina Kosec

Sprejel nas je v svoji pisarni. Dobro razpoložen in pripravljen na pogovor o številnih tematikah. Dan pred tekmo z Olimpijo smo se seveda pogovarjali o derbiju Ljubljanske kotline ter dvoboju z njegovim nekdanjim sodelavcem in 'šefom' Luko Elsnerjem, dotaknili pa smo se tudi njegove nogometne filozofije, njegovega dela pri Domžalah in kritik na njegov račun.

Za začetek eno splošno vprašanje. Do zdaj ste Domžale vodili na sedmih tekmah, tako kot v tej sezoni tudi Luka Elsner. Imate boljši izkupiček od svojega nekdanjega šefa. Kako ste zadovoljni z dozdajšnjim delom v novi vlogi?

Imel sem to prednost, da sem okolje in ekipo poznal že od prej. Po drugi strani pa je bilo težko, ker smo začenjali novo zgodbo po težkem obdobju. Pri tem imam v mislih konec Evrope. V glavah še ni bila pozabljena. Igralci so se znašli v situaciji, ki zanje ni bila dobra. Zgodile so se prodaje, nekateri so odšli, drugi ne. Ob tem sem ekipo prevzel po dveh zaporednih porazih. Ni bilo lahko. Prvih 14 dni smo imeli kar nekaj težav, ker smo spremenili način igre, razmišljanja in ni šlo vse zlahka. Nekatere stvari so bile postavljene od prej, jaz pa sem jih nekaj obrnil na glavo. Če pogledam nazaj, mislim, da smo naredili ogromno. Igralci so pri sebi razčistili določene stvari in dobili nov motiv. Zelo sem zadovoljen, da se je v zelo kratkem času zadeva postavila. Igramo dobro, smo atraktivni. Dosegli smo pet zmag, dvakrat izgubili, iz teh dveh porazov pa smo se zelo veliko tudi naučili.

Omenili ste, da ste nekatere stvari v primerjavi z Elsnerjem spremenili. Na kaj točno mislite?

Model igre, ki je bil postavljen, smo še nadgradili. Šli smo v še večje tveganje v fazi napada. Ne prisegamo v čisto vse vodene detajle, ampak se igralcem ob zaključkih prepušča maksimalna svoboda. V fazi obrambe smo zadevo prestavili malce višje. Želimo biti agresivni že na nasprotnikovi polovici, četudi se navzven zdi, da nam organizacija igre pada. Sem zagovornik dogajanja, dinamike na igrišču, da je pestro.

V tej sezoni ste uspešnejši od Elsnerja, če gledamo učinek pri Domžalah. Zdajšnji trener Olimpije je Domžale vodil na sedmih tekmah in zbral 11 točk ob gol razliki 11:9, vi pa ste jih zbrali 15 ob gol razliki 20:7. Se da tako na hitro spremeniti igro in miselnost istih igralcev?

Stvari poskušam čim bolj poenostaviti in v vsakem igralcu poiskati njegovo kvaliteto. Pri nekom, ki zna dobro preigravati, moraš to izkoristiti. Enako velja za tistega, ki je dober v skoku, in tako naprej. Na vsakem treningu sledimo ciljem, ki smo si jih zadali, in od njih ne odstopamo. Se pravi, ko žogo dobimo, hočem to. Ko žogo izgubimo, zahtevam to. Fantom sem predstavil petminutni video in jim povedal, da želim igrati na tak način. Video je bil sestavljen iz izrezkov tekem Borussie Dortmund, Bayerja, Tottenhama in drugih klubov. Sledim svojemu modelu. Potrebno je bilo samo to, da igralci vse skupaj sprejmejo. In ko so začeli prihajati v številne priložnosti, ko so napadalci in krila začeli zabijati gole, so ugotovili, da se to da. Seveda obstaja tveganje, ker smo v obrambi bolj odprti, ampak to je problem trenerja, ne igralcev. Nogometaši so ugotovili, da se lahko v takšni igri tudi ob morebitnih porazih, ob katerih bo na tapeti trener, dokažejo. Trdim, da je to dobro za razvoj igralcev. Če pa mi bo klub rekel, da moram biti prvi na lestvici, se bom temu malo prilagodil.

Kdo bo v letošnji sezoni prvak?

Če sem iskren, smo osredotočeni le na svoje delo in o tem nisem niti razmišljal. Zadeva kaže na dvoboj med Mariborom in Olimpijo, mi bi radi bili zraven, Celje ima svojo računico … Vsakdo gleda s svojega zornega kota. Upam, da bo zadeva maksimalno zanimiva. To pa bo le, če bomo točkovno blizu.

Kaj pa povsem konkretno? Recimo tako: nekdo ima v vas uperjeno pištolo in vam reče, da morate izbrati zmagovalca letošnje sezone.

Jaz bi se odločil za Domžale, ker sem tukaj zaposlen in moram verjeti v svojo ekipo. S pištolo na glavi bi zagotovo stavil na Domžale. (smeh) Kot pravim; če nisi zelen, če nisi vijoličast, če si rumen, ti pač rečejo, da si nor. (smeh)

CELOTEN INTERVJU SI LAHKO PREBERETE SAMO V DANAŠNJI TISKANI IZDAJI ČASNIKA EKIPA SN.