© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
08.09.2016 08:47:16

Zakaj Maribor ne pripelje boljših okrepitev: Kdo bo jutri dajal za kruh?

Grega Wernig

NK Maribor je še vedno največji slovenski nogometni klub. To, da v pretekli sezoni ni osvojil naslova slovenskega prvaka, ne spremeni dejstva, da je daleč najboljše organiziran slovenski klub (ne samo nogometni) in tudi klub z daleč največjim proračunom v državi. Toda pri Mariboru so se zavili v molk.

Res je, da ima Maribor kar številčen igralski in klubski ustroj, ki ga je treba seveda plačati, in posebej plače igralcev zagotovo niso nizke. Vsak mesec je treba imeti najmanj 300.000 evrov za plače, kar ni majhen znesek za naše razmere. In potem lahko denar hitro skopni, četudi se zdi, da ga imaš na pretek. Poleg tega pa NK Maribor že nekaj časa ni res dobro prodal kakšnega igralca v tujino, da bi se malce podkrepil.

DRŽAVNI SPONZORJI
Koliko pa NK Maribor letno sploh dobi od sponzorjev? Po nekaterih podatkih naj bi glavni sponzor Zavarovalnica Maribor prispevala okoli 500.000 evrov. Sledijo trije glavni sponzorji – Adidas, Laško in Nova KBM, ki prispevajo še po 100.000 evrov v proračun kluba. Poleg teh štirih imajo še devet tako imenovanih velikih sponzorjev, ki naj ne bi dajali po več kot 50.000 evrov na leto. Vse skupaj to znese okoli 1,3 milijona evrov na leto, če pa k temu prištejemo še cel kup ostalih sponzorjev, se proračun kluba na leto od sponzorjev odebeli za malce manj kot dva milijona evrov.

V tem trenutku je NK Maribor sorazmerno varen, vsaj kar zadeva sponzorje, saj ima podpisane pogodbe in tako ugledna podjetja, kot so ta, bodo pogodbene obveznosti zagotovo izpolnila do konca. Bolj pa seveda lahko skrbi prihodnost.

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE SAMO V ČETRTKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN.