© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
14.04.2016 14:30:31

Huda kazen za Nikolića

alesfevzer.com

Trenerja Olimpije Marka Nikolića je zaradi rasistične opazke doletela huda kazen.

V torek je bil uveden disciplinski postopek zoper trenerja Olimpije Marka Nikolića, danes pa je disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije Roman Rogelj sprejel odločitev o tem primeru. Trenerju Olimpije je izrekel kazen prepovedi dostopa do garderob in uradnega tehničnega prostora na sedmih nogometnih tekmah in denarno kazen v višini 1.500 EUR.

Nikolić je na tekmi 29. kroga Prve lige Telekom Slovenije med Olimpijo in Zavrčem ob zadetku svojega moštva v 93. minuti z opazko, ki spodbuja in razpihuje rasno nestrpnost, komentiral reakcijo igralca svoje ekipe.

Disciplinski postopek, ki je bil uveden zaradi domnevnega nešportnega in neetičnega vedenja Nikolića, se je oprl na televizijski posnetek, s pomočjo katerega je bilo nedvoumno ugotovljeno, da je Nikolić proslavljanje izenačujočega zadetka svojega igralca, Blessinga Elekeja, pospremil z neprimernim glasnim vzklikom "vidi idiota crnog" v slovenščini, "poglej idiota črnega").

Po Rogljevem mnenju uporaba omenjene besedne zveze brez dvoma izraža in spodbuja rasno nestrpnost, ki predstavlja najbolj nizkoten način žaljenja osebnega dostojanstva posameznika in skrajno, obsojanja vredno ter sramotno dejanje. O tem pričajo tudi Resolucija FIFA o boju proti rasizmu in diskriminaciji, zaveza NZS o vzpostavitvi ničelne tolerance do nesprejemljivih dejanj spodbujanja ali razpihovanja rasnega sovraštva, kakor tudi obsežna, že dlje časa trajajoča, medijska kampanja UEFA in FIFA proti izražanju rasne nestrpnosti.