© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
24.02.2016 08:41:41

Ekskluzivno z Milivojem Novakovićem: Ne, telefonske številke ne bom zamenjal

Drago Wernig - TAKA

Po osemnajstih letih tujine se je vrnil domov in v nadaljevanju sezone se bo prvič predstavil na slovenskem prvoligaškem prizorišču. V dresu Maribora. Milivoje Novaković je s prihodom v Ljudski vrt dvignil ogromno prahu in v mestu pod Pohorjem izzval navdušenje, v prestolnici otroku Olimpije odhoda na Štajersko še dolgo ne bodo oprostili.

Glavni akter zgodbe poudarja, da se s tem ne obremenjuje kaj prida, saj je odslej osredotočen zgolj in samo na svoje delo. Ker je pogodbo podpisal v času, ko so bili njegovi novi soigralci v Turčiji, nakar so imeli po vrnitvi domov dva prosta dneva, se je pridružil treningom B-ekipe. Tudi v začetnem delu priprav v Moravskih Toplicah, kjer smo se v hotelu Vivat srečali z najbolj zvenečo okrepitvijo vijoličastih in opravili ekskluzivni pogovor.

REPREZENTANCI SEM ŠE NAPREJ NA VOLJO 
Mariborčani imajo zdaj v svojih vrstah dva najboljša strelca slovenske reprezentance. Na vrhu je še vedno Zlatko Zahović, ki je v 80 tekmah dosegel 35 golov, Milivoje Novaković se je na 72 preizkušnjah med strelce vpisal 31-krat. Bo izkušeni Ljubljančan športnega direktorja vijoličastih na večni lestvici prehitel v vijoličastem dresu? Kako je z nadaljevanjem reprezentančne zgodbe?
"Po koncu zadnjega kvalifikacijskega cikla sem dejal, da si moram najprej urediti klubski status in da bom potem videl, kako in kaj naprej. Zdaj sem to storil in lahko povem, da sem izbrani vrsti še naprej na voljo. Pogovoril sem se s selektorjem Srečkom Katancem in predsednikom NZS Aleksandrom Čeferinom, še naprej bi rad pomagal," je razkril Milivoje Novaković, ki ne skriva, da ga je poraz v dodatnih kvalifikacijah močno prizadel: "Da, bil sem zelo razočaran. Potreboval sem vsaj dva tedna, da sem spet prišel k sebi. Vprašajte mojo ženo, kakšen sem bil. Ker sem bil prepričan, da se bomo uvrstili na evropsko prvenstvo. Vse smo izgubili v Švici, vendar sem kljub temu vse do zadnjega verjel, da nam lahko uspe. Po hitrem golu na povratni tekmi z Ukrajino še toliko bolj, žal se je razpletlo drugače."

Zdaj ste že nekaj dni član vijoličaste družine, po nekaj dneh vadbe z B-ekipo se boste danes pridružili treningom skupaj z novimi soigralci pod vodstvom Krunoslava Jurčića, ki bodo po vrnitvi s priprav v Turčiji in dvodnevnem oddihu nadaljevali delo. Kakšni so občutki v pričakovanju pravega začetka?
Komaj čakam, da se pridružim moštvu, igralcem. Z nekaterimi sem že bil v stiku in spoznal sem, da so me veseli, tudi jaz se nadvse veselim srečanja z njimi. Tudi sicer se počutim odlično, doživel sem zelo topel sprejem. Tako kluba kot navijačev, kar me seveda navdaja z zadovoljstvom. Ob koncu tedna sem se malce sprehodil po mestu in mnogi so mi čestitali ter zaželeli srečo. To mi veliko pomeni, prijetno se je bilo družiti tudi z mladimi nogometaši, s katerimi sem se potil v preteklih dneh. Pokazali so veliko spoštovanja in vsekakor vsem mladeničem želim, da bi uresničili svoje cilje in imeli uspešne kariere.

Kakšna je vaša trenutna pripravljenost?
Popolnoma jasno je, da sem v zaostanku, da so vsi igralci precej pred menoj. Več kot dva meseca sta minila, odkar sem odigral zadnjo tekmo, manjka mi delo z žogo. V zadnjem mesecu nisem počival, delal sem s svojim trenerjem in skrbel za telesno pripravljenost, toda biti na igrišču z ekipo je seveda nekaj povsem drugega. Marsikaj sem že doživel, pripravljen sem trdo delati, pripravljen sem garati, to počnem že vso svojo kariero. Zelo sem zagnan, motiviran. Verjamem, da mi bodo tudi izkušnje pomagale, da bi bil čim prej spet na želeni ravni. Ne bo lahko, nikakor ne, a ko se nečemu posvetim, je to vedno maksimalno profesionalno. Dejstvo je, da sem zdaj osredotočen zgolj na svoje delo ter na NK Maribor, obrobna dogajanja me ne zanimajo. Ker sem sam svoj šef in sam odločam o svoji karieri. Potrpežljivo bom čakal trenutek, ko bom nastopil. Prizadeval si bom pristaviti čim večji delež k uspehom ekipe. Upam le, da ne bo poškodb, za vse drugo bomo že poskrbeli sami.

Kako ste do zdaj s strani gledali na Maribor in na splošno na slovensko ligo, katere del ste postali prejšnji teden?
Seveda je jasno, da sem spremljal dogajanja, da sem bil na tekočem. Nadvse me veseli, da se kakovost stopnjuje in da je tudi zanimanje javnosti vse večje. Vsekakor je dobro za nogomet, da Maribor in Olimpija bijeta hud boj za naslov prvaka, veselim se igranja doma. Še zlasti v Ljudskem vrtu, kjer sem se že v reprezentančnem dresu vedno počutil zelo dobro.

Dogajanje bo vznemirljivo tudi po vaši zaslugi, dvignili ste obilo prahu.
S tem nimam nikakršnih problemov niti zamer do kogarkoli. Pomembno mi je, da se lahko vsako jutro brez zadržkov pogledam v ogledalo. Za zdaj so moji občutki zares fenomenalni, moja naloga je, da upravičim zaupanje, ki so mi ga izkazali v Mariboru. Kakopak z dobrimi igrami in goli. Močno se bom trudil, da bi mi uspelo.

Kolikor vem, ste v soboto opravili individualni tekaški trening. Da bi bili dlje od oči javnosti, na glavnem stadionu v Ljudskem vrtu, toda menda niste ostali neopaženi. Nadobudni vijoličasti igralci so vas opazili in "napadali", fotografiranju se je bilo nemogoče izogniti.
Drži, mladi fantje iz dveh ekip mlajših selekcij so prišli in izrazili željo po skupni fotografiji. Razumljivo je, da sem jim ustregel. Čudovit občutek je, ko te mladi spoštujejo in nate gledajo kot na vzornika. Na ta način dobiš še dodatno motivacijo in seveda se bom trudil po najboljših močeh, da bi bil na ravni, ki jo je Maribor dosegel v preteklih letih, poleg tega upam, da bom s svojimi izkušnjami pomagal tudi mlajšim igralcem.

nog-trening-novakovic 9864 dw
Drago Wernig - TAKA

Rekli ste, da ste v štajerski prestolnici doživeli topel sprejem, odzivi v Ljubljani so drugačni. Kot otroku Olimpije vam bodo v prestolnici težko oprostili, da ste namesto zeleno-belih barv izbrali vijoličasto.
Moj primer se vendarle razlikuje od nekaterih prejšnjih, ko so se igralci selili iz Ljubljane v Maribor in obratno. Jaz sem bil član Olimpije v otroških ter najstniških letih in mogoče sem ji po eni strani hvaležen, da nisem dočakal prave priložnosti oziroma da me je izpustila iz rok. Če bi bilo drugače, morda vsega, kar mi je uspelo v dozdajšnji karieri, ne bi bilo. Kdo ve, zato na svoje pregnanstvo po eni strani gledam tudi kot na uslugo. Ne, zaradi tega nisem do nikogar sovražno nastrojen, takšne zadeve se v nogometu pač dogajajo. Drži, da je bila pot težja, da je bila težka, a zato sem se ob tem marsikaj naučil in postal močnejša osebnost.

Potem ne drži, da je bil prestop v Ljudski vrt neke vrste maščevanje, ker v Olimpiji niste dočakali želene priložnosti.
Ne, nikakor ne. Kakšno maščevanje neki! Nimam se komu za karkoli maščevati, povrhu so danes v klubu seveda drugi ljudje, ki s takratnim dogajanjem nimajo nikakršne stične točke. V prvi vrsti sem gledal na organiziranost kluba, v tem segmentu je Maribor v prednosti.

O pogovorih s predstavniki Olimpije je precej nasprotujočih si informacij in namigovanj.
Z gospodom Milanom Mandarićem sva imela super odnos, z drugimi niti nisem govoril. Nekateri širijo neresnice in laži. Pred dnevi sem prebral izjavo gospoda Ranka Stojića, da se ne skladam s filozofijo njihovega kluba. To bo kar držalo. Ker menim, da se v primerjavi s preteklostjo ni kaj prida spremenilo, novo je le vodstvo. Milan Mandarić ima moje veliko spoštovanje, res se neizmerno trudi, da bi z Olimpijo naredil pozitivno zgodbo. Želim mu veliko uspeha, toda ljudje poleg njega, v mislih imam tudi Ranka Stojića, niso na njegovi ravni. Umazani posli me ne zanimajo, teh igric se ne grem. Upam, da bo tudi predsednik kmalu spoznal, kaj se dogaja v ozadju.

VIJOLIČASTI SO ŠTEVILKA 12
Maribor je dvanajsti klub Milivoja Novakovića v dozdajšnji karieri, od prej so na njegovem seznamu Olimpija, DSG Klopeinersee, SAK Celovec, ASK Voitsberg, SV Mattersburg, LASK Linz, Liteks Loveč, Köln, Omiya Ardija, Shimizu S-Pulse in Nagoya Grampus.

Potemtakem bi lahko sklepali, da se za Maribor niste odločili zaradi boljše finančne ponudbe.
To drži, Olimpija mi je ponujala več, toda denar nikakor ni prevladal. Pomembni so tudi interesi kluba, prav tako želim biti del maksimalno profesionalno organiziranega ustroja. Maribor je v tem v veliki prednosti. Odločil sem se, kot sem se, in upam, da bodo mojo odločitev vsi tudi spoštovali.

Kako so podpis pogodbe z Mariborom sprejeli najboljši prijatelji v Ljubljani, ki najbrž stiskajo pesti za Olimpijo?
Moji prijatelji večinoma vedo, kaj se dogaja, vendar o tem res nočem razpredati na dolgo in široko. Nočem ponujati kosti za glodanje, resnica bo prej ali slej prišla na dan. Še enkrat pa bom poudaril, da sva imela z gospodom Milanom Mandarićem zares zelo korekten odnos. Potem ko sem mu povedal, da je Olimpija zame zaprta knjiga, me je vnovič skušal prepričati, da bi si premislil. Odvrnil sem mu, da je ta zgodba končana, in potem smo navezali stike z Mariborom. Kot je povedal že športni direktor, smo se za sodelovanje dejansko dogovorili v dveh minutah. Prišel sem z velikim spoštovanjem do vseh. Zlatko Zahović me je klical skoraj vsak dan in mi pošiljal sporočila. Pokazal je odnos, ki ga igralec potrebuje. Da veš, da te nekdo hoče v svojem klubu, da se počutiš zaželenega.

Vaša soproga je Mariborčanka, kako so prestop sprejeli starši ter tast in tašča? So želeli kakorkoli vplivati na vašo odločitev?
Ne, nihče ni vplival. Seveda se z družino, s svojimi najbližjimi, posvetuješ, tudi jaz sem se, toda odločitev je izključno in samo moja. Tudi žena je spoštovala mojo odločitev. Vesela je, da je znova v Mariboru, a če sem povsem iskren, bi najraje še nekaj časa ostala v tujini. Ampak zdaj se je obrnilo, kot se je, zame je najpomembnejše, da me maksimalno podpira. Verjamem, da bomo na koncu vsi zadovoljni.

nog-trening-novakovic 9358 dw
Drago Wernig - TAKA

Vmes ste čakali na ustrezno ponudbo iz tujine.
Za vsako ceno v tujini nisem hotel ostati. Že v začetku januarja sem dobil zanimivo ponudbo iz Turčije, v zadnjem času je bila najbolj aktualna Kitajska. Bil sem v stikih z dvema, tremi klubi in bil blizu prestopa, ampak na koncu iz vsega skupaj vendarle ni bilo nič. Če bi gledal samo na denar, bi gotovo odšel, toda v karieri sem zaslužil dovolj za mirno življenje, zato finančni vidik nikakor ni najpomembnejši. Na drugi strani smo si z Mariborom postavili skrajni rok, do kdaj lahko čakam, in ko je ta potekel, smo podpisali pogodbo. Ničesar ne obžalujem, stoodstotno sem prepričan, da sem se odločil prav.

KÖLN, PETIT IN MONDRAGON
Milivoje Novaković je v dozdajšnji karieri igral v številnih klubih v kar nekaj državah. Kje je bilo najbolje? "Vsekakor v Kölnu, tam sem preživel svoja najlepša leta in z njim sem še vedno tesno povezan. Tja se vedno rad vračam. Bilo je čudovito, tudi nemška liga je nekaj posebnega. Kakovost je na visoki ravni, stadioni so polni, organizacija vrhunska. En sam užitek. Človek se na takšne stvari navadi, in kot sem že dejal, sem želel biti še naprej del dobro organiziranega ustroja. Tudi zato me je Maribor, o katerem imajo v tujini veliko lepih besed, še bolj pritegnil. Verjamem, da se bom tukaj dobro počutil in da bodo temu primerne tudi moje igre," je povedal Milivoje Novaković, ki je kakopak igral skupaj tudi s številnimi izjemnimi igralci.
Kdo je bil najbolj navdušujoč? "Nedvomno nekdanji portugalski reprezentant Petit, s katerim sem igral v Kölnu. Je izjemna osebnost, od katere se lahko naučiš marsikaj. Iz dneva v dan, iz treninga v trening. Izpostavim lahko tudi Faryda Mondragona. Informacija pred časom, da je hotel storiti samomor, me je zelo prizadela. Ker gre za človeka, ki mi bo za vedno ostal v izjemno lepem spominu. Njegov odnos do dela je bil fantastičen, prav tako kot do soigralcev."

Kako ste doživeli odziv najbolj gorečih navijačev Olimpije? Svoje nezadovoljstvo in ogorčenje so denimo pokazali z grafiti na vašem bloku v Novih Jaršah.
S tem in takšnimi zadevami nimam težav. Težko me je vreči iz tira, ker sem mentalno zelo močan. Seveda pa mi je žal, da se je to zgodilo, takšnih stvari se ne bi smelo početi. Zakaj uničevati tujo lastnino? Žal mi je predvsem zaradi vseh drugih stanovalcev, ki s tem nimajo popolnoma nič. Zato bom tudi sam poravnal stroške, da se ti grafiti prebarvajo. Vem, da so stanovalci v bloku najbrž jezni, in nočem, da bi namenjali denar za nekaj, kar niti po naključju ni njihova krivda.

Na enem od forumov je bila objavljena tudi vaša telefonska številka. Je bila prava?
Da, bila je in ne bom je zamenjal. Še naprej me lahko pokliče kdorkoli. Kot sem že dejal, sem miselno dovolj močan, da s takšnimi stvarmi nimam težav.

Ste prešteli, koliko je bilo klicev in sporočil?
Ne, nisem jih, a jih je bilo veliko. Zares veliko. In kot sem že dejal, če ima kdo kaj proti, me lahko še vedno pokliče ali mi kaj napiše, to me ne bo vrglo iz tira. To bom v mariborskem dresu dokazal tudi na igrišču.

Čeprav se lahko pohvalite z izjemno kariero, pa do zdaj še niste osvojili naslova prvaka, mar ne? 
Res je! Nimam nobene lovorike, ne prvenstvene ne pokalne. Igral sem na visoki ravni, na velikih tekmovanjih, toda osvojil nisem še ničesar, v dozdajšnji karieri mi manjka tudi liga prvakov. To je zagotovo moj velik dodatni izziv in motiv v Mariboru. Želim si, da bi v Ljudskem vrtu ohranili tradicijo in še naprej osvajali lovorike. Zavedam se svoje odgovornosti, zavedam se pritiska, ampak sam razumljivo ne moreš narediti ničesar. Uspe nam lahko le s skupnimi močmi. Vsekakor si bom prizadeval pomagati po najboljših močeh, pristaviti čim večji delež. Da, v karieri sem naredil veliko in zelo sem ponosen na vse, kar mi je uspelo, v Mariboru želim z lovorikami poskrbeti še za smetano na vrhu torte.
 
S kako veliko verjetnostjo lahko poveste, da je Maribor vaš zadnji klub? 
Mislim, da glede na moja leta z zelo veliko, vsekakor pa nameravam igrati, dokler bom lahko. Podpisal sem enoinpolletno pogodbo. Kdo ve, morda ni zadnja, še vedno se čutim sposobnega biti na igrišču. Moja želja po igranju nogometa je zares zelo velika, volje mi ne manjka.

Galerija