© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
17.01.2016 16:41:04

Agent Blessinga Elekeja: Olimpija pred Belgijci, Švedi in Italijani

Arsen Perić

Stephen Makinwa, agent Blessinga Elekeja, je razkril, kdo vse se je zanimal za novega člana Olimpije.

V četrtek smo bili priča najdonosnejšemu prestopu med kluboma slovenske lige, ko je Olimpija v svoje vrste iz Gorice pripeljala Blessinga Elekeja, za katerega je odštela 800 tisoč evrov. V petek smo se o tem pogovarjali z nogometaševim zastopnikom Stephenom Makinwo, ki nam je razkril še nekaj zanimivih stvari.

Dvaintridesetletni Nigerijec je po sklenitvi posla že odšel nazaj v Rim, kjer živi. Ko se je oglasil, je bil dobro razpoložen, saj je bil zelo zadovoljen zaradi četrtkovih dogodkov. "Kar dolgo je trajalo, a je zdaj tudi to končano," je dejal nekdanji nogometaš, ki je nato tudi razložil, zakaj je bilo treba čakati toliko časa, da je prišlo do dogovora. "Za Elekeja se je zanimalo res veliko klubov, zato smo si vzeli čas, da sprejmemo pravo odločitev. Usedli smo se, se pogovorili in prišli do zaključka, da je Olimpija najboljša možnost za nadaljevanje njegove kariere. Do zadnjih dni smo se dogovarjali in zelo sem zadovoljen, da smo našli skupen jezik, Eleke je zdaj spet sproščen, ne razmišlja o nogometni tržnici, tako se bo lahko v popolnosti posvetil delu. Vrnil se je v realnost."

Nato je razkril, da sta pri vsem skupaj zelo pomembno vlogo odigrala predsednik Olimpije Milan Mandarić in športni direktor Ranko Stojić, ki sta s svojo veliko željo po sklenitvi posla pokazala, kako močno si želita, da bi Eleke v prihodnje nosil zeleno-beli dres.

HENTY JE MOČNO PRITISKAL
V nadaljevanju pogovora nam je povedal, da je tudi drugi strelec lige izredno vesel, da se je tako izteklo. Obstaja pa še en zelo pomemben dejavnik, ki je pripomogel k sprejetju odločitve. "Eleke je zelo zadovoljen, da bo igral skupaj s prijateljem Ezekielom Hentyjem. In prav slednji je močno pritiskal tako name kot nanj, da bi prišel v Ljubljano. Eleke si je želel prestopiti v Olimpijo, Henty pa mu je še dodatno pomagal pri tem," je nasmejan pripovedoval Makinwa. Že na začetku tedna je Henty za naš časopis povedal, da bi rad ostal in osvojil naslov prvaka z Olimpijo, čeprav se zanj zanimajo tudi drugi klubi. Zdaj pa je njegov zastopnik postregel še z eno zanimivo podrobnostjo: "Henty obožuje Ljubljano, v Sloveniji se odlično počuti. Videli bomo, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, se pa z Olimpijo že zdaj pogovarjamo o podaljšanju sodelovanja." Pri tem lahko dodamo, da ima Henty z Olimpijo podpisano pogodbo do junija 2017.

V NIGERIJI SPREMLJAJO SLOVENSKO PRVENSTVO
Henty in Eleke sta v jesenskem delu PLTS skupaj dosegla dvajset zadetkov in prispevala še dvanajst podaj, kar pomeni, da sta med najučinkovitejšimi posamezniki tekmovanja. O njunih dobrih igrah se govori tudi v Nigeriji. Kot nam je povedal Stephen Makinwa, sta fanta v svoji domovini naredila odlično reklamo za slovenski nogomet, ki ga ljudje spremljajo v vse večjem številu. "Ko sem bil še igralec, nisem poznal veliko klubov v Sloveniji. Zdaj je situacija drugačna, v Nigeriji so ljudje začeli spremljati slovensko prvenstvo, zanima jih, kaj se dogaja z Olimpijo in Gorico," je povedal Makinwa. 

Nato smo se vnovič vrnili k njegovemu mlajšemu rojaku, saj nas je zanimalo, kateri klubi so bili najbolj vztrajni pri tem, da bi ga "prevzeli" zeleno-belim. Makinwa je močno zavzdihnil in povedal, da je seznam precej dolg, nato pa vseeno naštel nekaj imen: "Najvztrajnejši so bili belgijski Club Brugge, Standard Liege in Gent, v to kategorijo pa spada še švedski Malmö. Prav tako so se zanj zanimali trije italijanski prvoligaši, da klubov iz drugih držav niti ne omenjam. Nekateri med njimi so ponujali toliko kot Olimpija, ampak smo se raje odločili zanjo."

V Olimpiji Nigerijec vidi dobro organiziran klub z lepo prihodnostjo. "Verjamem v projekt, ki so ga odgovorni zastavili. Predsednik in direktor sta zelo izkušena človeka na svojem področju. Mislim, da je pred Olimpijo lepa prihodnost, saj je predsednik pripravljen vlagati v klub." In prav zaradi vsega naštetega je nigerijski napadalec z Ljubljančani podpisal dolgoročno pogodbo, ki velja do poletja 2019.

TEŽKO JE VERJETI, KAJ SE JE ZGODILO
Že poleti se je veliko govorilo o tem, da Olimpija pogleduje proti Elekeju, dlje od pogovorov pa takrat ni prišlo. "Navsezadnje gre za mladega igralca in poleti mnogi niso bili prepričani v njegove sposobnosti. Konkretne ponudbe ni bilo, prav tako pa Olimpija takrat ni pokazala tega, kar je pokazala zdaj." S tem je namignil na to, da so bili zmaji v želji, da bi fanta zvabili pod svojo streho, pripravljeni odšteti veliko denarja in s tem poskrbeli za najdražji prestop v slovenskem prvenstvu. "Kar težko je verjeti, da se je to zgodilo, toda to je najboljši pokazatelj, kako močno so si ga želeli in kako so prepričani v njegove sposobnosti."

Zmaji so prvi del sezone končali na vrhu prvenstvene lestvice in si pripravili odlično izhodišče pred nadaljevanjem tekmovanja. Makinwa je prepričan, da imajo zelo dobro moštvo, ki je sposobno osvojiti naslov prvaka, toda …: "V nogometu nikoli ne veste, lahko se zgodi marsikaj, ampak Evropo si bodo zagotovili. Imajo dobro moštvo in verjamem, da je tudi novi trener zelo dober."

stephen makinwa ap
Arsen Perić