© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
06.12.2015 10:36:46

OLIMPIJA - DOMŽALE: Brez prednosti domačega igrišča

Anže Malovrh

Po dveh "divjih" tekmah, v katerih je mrgolelo spornih sodniški odločitev, si pred tokratnim derbijem Ljubljanske kotline marsikdo želi predvsem naslednje: da bi bilo mirno. Vsaj kar zadeva delivce pravice. Sicer pa: hja, naj »poka«. Naj se krešejo iskre in naj bo slovo od Stožic za leto 2015 takšno, kakršna je bila druga polovica leta: zanimiva, pestra, tudi spektakularna.

Da Domžale v prestolnico prihajajo z namenom pokvariti "zabavo" Olimpije, je jasno. Zmaji so si že priigrali prezimitev na vrhu, ker so slavili v Zavrču, uprava zagotovo upa, da si bo jutrišnjo tekmo ogledalo lepo število navijačev zeleno-belih. Ti bodo bržčas židane volje, vzdušje bi moralo biti prijetno, a zgolj na tribunah. Na zelenici pa kljub začetku veselega decembra ne bo prav nič v slogu vsesplošne radosti. Ne nazadnje bo pri vodilnem klubu PLTS gostoval tretji z lestvice. Prav tako se pri slednjem dobro zavedajo, da se jim bržčas ponuja ena zadnjih priložnosti za to, da se resno vmešajo v bitko za naslov prvaka. Zdaj razlika med tokratnima nasprotnikoma znaša enajst točk; že to je veliko, kaj šele štirinajst ...

VNOVIČ TUDI S ŠPORARJEM?
Zaradi pomembnosti obračuna je v tem trenutku še toliko zanimivejše vprašanje, ali se bo Andraž Šporar vrnil v udarno enajsterico zeleno-belih. Najboljši strelec Olimpije in tudi celotne lige (17 zadetkov) je gostovanje v Zavrču izpustil; sprva je bila to precej presenetljiva novica, saj pred tem nihče ni niti z besedo omenil, da bi se lahko zgodilo kaj takšnega. Nato je iz ljubljanskega tabora prišlo obvestilo, da je Šporar lažje poškodovan, menda naj bi hkrati tudi zbolel. Prav zaradi bolezni ga v četrtek ni bilo na Ljubljanskem gradu, kjer je sindikat profesionalnih nogometašev predstavil svoj tokratni izbor najboljšega igralca sezone.

Koliko časa bo Olimpija ostala na zmagoviti poti, bo zanimivo videti. Ko je v tej sezoni doživela prvi poraz, je zvrstila sedem zaporednih zmag. Ko je utrpela drugega, je na naslednjih sedmih tekmah petkrat zmagala in dvakrat remizirala. Slavje v Zavrču je torej dober obet za še tretjo ponovitev takšnega niza.

No, ne glede na vse so na spletni strani njegovega kluba zapisali, da bo trener Marijan Pušnik lahko računal na sicer lažje poškodovanega Šporarja kakor tudi na francoskega vezista Martina Mimouna, ki v Zavrču prav tako ni igral. "Ne glede na mojo odsotnost je moštvo pokazalo, da premore dovolj kakovosti za zmago na zahtevnem gostovanju. V nedeljo nas čaka še težje delo, saj so se Domžale v zadnjem obdobju dvignile v formi. Ne glede na vse je naš cilj do konca jesenskega dela povsem jasen: osvojiti vseh šest točk," pravi kapetan Olimpije. Čeprav je res, da so zeleno-beli v Halozah slavili brez Šporarjeve pomoči, so Domžalčani zagotovo edini, ki držijo pesti, da odlični napadalec tudi tokrat ne bo igral.

KAPITAL ZA NADALJEVANJE
Ali bo Šporar igral, bomo kakopak izvedeli šele tik pred tekmo, ko bo znano tudi to, za koliko sprememb bo tokrat v začetni postavi poskrbel Marijan Pušnik. Skorajda ne pomnimo, kdaj je koroški strokovnjak dve tekmi zapored odigral z isto postavo, čeprav to seveda ne pomeni, da slednjo išče neuspešno. Bolj drži dejstvo, da ima širok kader, v katerem je kvaliteta precej enakomerno porazdeljena. Zato si tudi lahko privošči toliko rotacij in lahko pričakujemo, da bo tako tudi tokrat.

"Morda smo v Zavrču z začetno postavitvijo, ko smo na položaj obrambno usmerjenega vezista uvrstili tako Darijana Matića kot tudi Kenana Bajrića, nekoliko presenetili nasprotnika. Toda na koncu sta tekmo vseeno odločila naša taktična zrelost in karakter moštva, ki ni klonil niti po rezultatskem zaostanku. Ponovil bom še stoprvič: imamo dovolj dolgo klop, ki je sposobna ohraniti ali celo nadgraditi delo začetne enajsterice, kar pa je velik kapital tudi za nadaljevanje državnega prvenstva," poudarja Marijan Pušnik.

Če Šporar tudi tokrat ne bo mogel igrati, bo v napadu Olimpije vnovič največje breme nosil Ezekiel Henty. Nigerijec je v Zavrču prekinil strelski post, potem ko je v prvem polčasu zapravil dve lepi priložnosti, je v drugem le meril dovolj natančno. Zanj je bil to osmi gol v sezoni, a zaradi tega se nekdanji član italijanskega velikana Milana ni želel potiskati v ospredje. "Na koncu štejejo le točke in posledično položaj na prvenstveni razpredelnici. Ko sem zašel v manjšo strelsko krizo, so zadetke dosegali drugi igralci – Andraž Šporar, Lucas Ontivero, Rok Kronaveter ... To je naša največja prednost pred konkurenco, saj naš trener Marijan Pušnik lahko računa na večje število nogometašev, ki so sposobni dosegati pomembne zadetke. Tokrat sva zadela Ontivero in moja malenkost, proti Domžalam pa bo morda mrežo nasprotnika zatresel Nemanja Mitrović. Ali pa Dejan Kelhar. Najpomembneje je, da smo se po porazu z Gorico hitro vrnili na zmagovita pota," pravi 22-letni Henty.

DVE TEKMI, TRIJE RDEČI KARTONI
Koliko časa bo Olimpija ostala na zmagoviti poti, bo zanimivo videti. Ko je v tej sezoni doživela prvi poraz, je zvrstila sedem zaporednih zmag. Ko je utrpela drugega, je na naslednjih sedmih tekmah petkrat zmagala in dvakrat remizirala. Slavje v Zavrču je torej dober obet za še tretjo ponovitev takšnega niza, toda hkrati je treba poudariti: Olimpija je vse tri poraze doživela v Stožicah, kamor zdaj prihajajo Domžale, ki jih zmaji v tej sezoni še niso premagali. Obet torej ni najboljši, poleg tega se na medsebojnih tekmah med tema kluboma že nekaj časa dogaja, da so gostje tisti, ki "pobirajo smetano". Statistika razkriva, da se je od 20. maja 2012 dalje zgolj enkrat zgodilo, da bi na tekmi med Olimpijo in Domžalami zmagal gostitelj. In to ne glede na prizorišče. Prednosti domačega igrišča torej v lokalnem derbiju ni.

"Obstaja tradicija, ki kaže na redno zbiranje točk v Ljubljani, a ta nam ne bo prinesla rezultata. Slednji bo prišel z energijo, ki smo jo pokazali na zadnjih dveh tekmah, borbenostjo, srčnostjo, veliko teka in agresivnostjo." - Nejc Skubic


Novembra lani so zmaji v Stožicah slavili z 2:1, kar enajstkrat se je zmage veselil gost. Domžale so slavile tudi na obeh zadnjih gostovanjih v Ljubljani, obakrat z 2:0. V tej sezoni sta v polno merila Dejan Trajkovski in Antonio Mance, Elsnerjevi četi pa so delo olajšali kar zmaji sami. Že v trideseti minuti je bil namreč izključen Matic Fink, v 60. minuti še Rok Kronaveter. Ob tem je zanimivo, da je Olimpija rdeči karton prejela tudi na drugi medsebojni tekmi v tem tekmovalnem letu, ob Kamniški Bistrici je moral predčasno s terena Nemanja Mitrović.

TRADICIJA NE BO PRINESLA REZULTATA
Domžalčani so Maribor potisnili na rob poraza, toda po tekmi ob Kamniški Bistrici se je bolj govorilo o nečem drugem – o petelinjenju med dvema nogometašema. Ali jo to vneslo kaj nemira v garderobo, ki ji poveljuje Luka Elsner, je upravičeno vprašanje. Odgovor pa bi kakopak lahko dobili že jutri.

Da so Domžale ostale brez kvalitetnega nogometaša, ni dvoma. Benjamin Morel je v dveh sezonah v dresu nekdanjega prvaka odigral 48 tekem, zabil devet golov in prispeval še pet podaj. A v športu znanje ni vse, če se ne znaš obnašati, te moštvo pač izloči. In Francozu se je zgodilo prav to. Prvo kršitev postavljenih pravil obnašanja so mu v Domžalah še oprostili, po drugi milosti niso več pokazali. In zgodilo se je, kar se je – Morel je dobil izpisnico. To kakopak pomeni, da Elsner na 28-letnika ne bo mogel več računati, in glede na to, da je Morel izpustil le štiri tekme v tej sezoni, za mladega strokovnjaka to ni nekaj, zaradi česar bi prekipeval od radosti.

Življenje se seveda ne glede na vse nadaljuje in že jutri Domžalčane – seveda brez Morela – čaka naslednja zahtevna preizkušnja. Potem ko so bili v sredi tedna odigranem krogu boljši od Maribora, bodo vajo poskušali ponoviti v Ljubljani, kjer jih že res čaka vodilni klub z lestvice. Toda obračuni z Olimpijo so za Elsnerjevo četo že nekaj časa razlog za dobro voljo. V Ljubljani so Domžale na zadnjih sedmih tekmah izgubile le enkrat, na zadnjih treh medsebojnih obračunih so neporažene, v tej sezoni so vknjižile zmago in remi.

Zadnji medsebojni obračun med Domžalami in Olimpijo je dvignil ogromno prahu, v prvi vrsti zaradi res slabega sojenja sodnika Mitje Žganca. Tedaj so se še zlasti navijači Domžal spraševali, kako je mogoče, da na lokalnem derbiju pravico deli Ljubljančan. No, zdaj se bo vaja ponovila; sicer ne bo sodil Žganec, ampak bo imel glavno besedo Dejan Balažič, ki prav tako prihaja iz prestolnice. Stranska sodnika bosta Jure Praprotnik in Andraž Kovačič, za obema goloma bosta na preži Rade Obrenović in Asmir Sagrković.


"Na stadionu v Stožicah se počutimo zelo udobno, a se na preteklost ne smemo preveč ozirati. Obstaja tradicija, ki kaže na redno zbiranje točk v Ljubljani, a ta nam ne bo prinesla rezultata. Slednji bo prišel z energijo, ki smo jo pokazali na zadnjih dveh tekmah, borbenostjo, srčnostjo, veliko teka in agresivnostjo. Ko vse te dejavnike združimo, so tudi naše podaje natančne in igra zelo dobra. Pozna se, da se na treningih veliko posvečamo natančnosti in hitrosti podaj. Na tem področju smo iz tekme v tekmo boljši, in to bo kmalu vidno tudi na točkovnem izkupičku. Do konca jeseni sta sicer ostali le še dve tekmi, a prepričan sem, da bo spomladi še veliko bolje," se nadeja domžalski kapetan Nejc Skubic, ki bo s soigralci naskakoval že peto zaporedno tekmo brez poraza. "Veliko je k pozitivnemu nizu pripomogel sestanek, ki smo ga imeli s trenerjem po tekmi s Krškim. Na podlagi izkušenj iz svoje kariere je izrazil zavedanje, da proti koncu določenega dela sezone padeta želja in motivacija. Omenjeni sestanek je pustil pečat, saj smo se poenotili. Fantje smo se zbrali in dogovorili, da bomo stisnili pesti in tudi v zadnjih dveh tednih dali vse od sebe. Omenjeni sestanek nam je veliko pomagal, hkrati pa imamo pred tekmami tudi nov način motivacijske priprave, kar nam očitno ustreza. Tega se bomo držali tudi v prihodnje. Igrišče ima vse odgovore in na njem smo pravi. Fantje se vseskozi spodbujamo in na vse reči gledamo pozitivno. Tudi če nekomu ne gre, ga spodbujamo. Smo prava ekipa, družina, in to se vidi na igrišču," je poudaril Skubic.

Domžalčane je na tekmi z Mariborom podprlo tudi lepo število gledalcev, in ker Ljubljana ni daleč, se bočni branilec nadeja, da bo imel s soigralci tudi v Stožicah podporo s tribun. "Veseli me, da smo kljub slabšim rezultatom na domačem igrišču navijače prepričali s svojo igro, borbenostjo in željo. Igranje pred polnim stadionom je za nogometaše nekaj najlepšega, saj iz nas iztisne še kanček več. Ob tem moram izraziti zadovoljstvo, da je bilo vzdušje na tribuni izjemno pozitivno in da so nam navijači vse do zadnjega sodnikovega piska pomagali priti do gola. Žal se nam ni izšlo, a prepričan sem, da so bili nad videnim zadovoljni, o čemer govori tudi aplavz po tekmi. Lepo jih vabim, da so z nami tudi v nedeljo v Ljubljani in potem v soboto na domači tekmi z Rudarjem," je še dodal Skubic.