© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
26.09.2015 10:28:11

DOMŽALE - OLIMPIJA: Kot Robert Lewandowski

alesfevzer.com

Dež je v tem tednu ohladil ozračje v Ljubljani, sredin poraz z Zavrčem pa nogometno evforijo, ki je po sedmih zaporednih zmagah zavladala med navijači Olimpije. Saj ne, da si ti zdaj "režejo žile", so se pa vsekakor umirili v pompoznih napovedih, češ da se bo njim ljubljeni klub sprehodil do naslova prvaka. In še nekaj je: zdaj naslednjo tekmo pričakujejo s precej večjo mero negotovosti.

Da v nedogled ne bo šlo, je bilo jasno. Ni ga kluba, ki nikdar ne bi izgubil. Je pa res, da je bil poraz z Zavrčem nepričakovan. A zgolj na prvi pogled in predvsem za tiste, ki vse skupaj spremljajo nekoliko bolj površno. Kdor se je temeljito posvetil igri Olimpije pred reprezentančnim premorom in po njem, je hitro opazil spremembo. Po premoru zmaji niso bili več tako prepričljivi, tako učinkoviti, tako uničujoči.

Že v Novem mestu so se precej mučili s Krko, tudi v pokalu so imeli kar nekaj težav s tretjeligašem iz Ivančne Gorice, da o gostovanju v Novi Gorici niti ne govorimo. A če se je v teh treh poskusih Olimpiji še nekako izšlo, je bilo v sredo drugače. Zavrč, ki je vroč, kot morda ni bil še nikdar, je našel način, kako umiriti zelo napadalno usmerjeno ljubljansko zasedbo. O tem, kako čvrsti so bili gostje, govori podatek, da so zmaji v okvir nasprotnikovega gola sprožili zgolj enkrat! Pa tudi sicer bi težko govorili, da so si priigrali kaj prida obetavnih priložnosti. Bolj ali manj smo spremljali poskuse iz obupa, toda zid, ki so ga sezidali Haložani, je bil preprosto previsok.

KO OSTANEŠ BREZ IDEJ
"Zavrč ni igral nič boljše od nas," je ne glede na vse prepričan Darijan Matić. Izkušeni vezist je nato poudaril, da gostje "v drugem polčasu sploh niso prišli do našega gola", dodal je tudi, da je Zavrč prvič zadel "iz edine priložnosti", drugič pa "predvsem po zaslugi sreče". No, se pa Matić vseeno strinja, da si Olimpija glede na prikazano zmage dejansko ni zaslužila. "Če ne daš gola, potem ne smeš tarnati. Ko je tako, je zmaga nasprotnika vedno zaslužena," pravi Matić, ki je glede tekme z Zavrčem še pristavil: "Premagal nas je klub, ki je v naletu, Haložani so nanizali že štiri zaporedne zmage. Vse jim gre od nog, saj ste sami videli, kakšna zadetka so recimo dosegli proti Mariboru. Proti takšnemu nasprotniku je vedno težko igrati."

domzale olimpija

Če bi zapisali, da je bila sredina predstava Olimpije ena njenih najslabših v tej sezoni, ne bi bili daleč od resnice. "Res ni bilo prave ideje v naši igri," se strinja 32-letni defenzivni vezist. "Glavni razlog za slabo igro se skriva v tem, da smo bili premalo agresivni v vezni liniji. Ko smo se znašli v zaostanku, smo začeli preskakovati igro – s tem začneš, ko pač nimaš idej. Morda smo mislili, da se bo nasprotnik premagal kar sam od sebe. Da bo žoga že šla nekako v njegovo mrežo. Ampak tako v nogometu ne gre. Zmaguješ, če dobro igraš, če ne, se ti zgodi, kar se nam je. Ne vem … Morda bomo morali na treningih bolj resno delati. No, saj že ves čas delamo resno, očitno pa bomo morali nekoliko spremeniti pristop. Tako na treningih kot na tekmah," je bil iskren nekdanji reprezentant, ki pa je kljub vidnem razočaranju poskušal ostati optimist: "Poraz se zgodi, v nogometu ne moreš zgolj zmagovati. Pač pride takšna tekma … Ampak niti poraz ne more spremeniti dejstva, da imamo zelo kvalitetno ekipo. In skupaj bomo dosegli še veliko zmag."

Domžalam zadnji dve tekmi, Olimpiji skupno 27

Čeprav so Domžale na zadnjih dveh derbijih Ljubljanske kotline zmagale, je statistično gledano Olimpija še vedno uspešnejša. Do zdaj sta se tokratna nasprotnika udarila 45-krat, kar 27-krat se je zmage veselila zeleno-bela zasedba. Domžale so pri dvanajstih zmagah, le šest tekem med sosedoma se je končalo z neodločenim rezultatom. Ob tem so domžalski nogometaši mrežo Olimpije zatresli 46-krat, zmaji pa so se veselili 73 zadetkov. Tudi najvišja zmaga je v domeni Olimpije, ta je novembra 1998 Domžale premagala kar s 5:0.

Vendar ne na takšen način. Podoba bo morala biti drugačna, če ne, bi Olimpija že danes spet lahko imela težave. Za Domžale velja podobno kot za Zavrč; gre za ekipo, ki je v vzponu. Četa Luke Elsnerja je neporažena že pet tekem zapovrstjo, preživela je tudi gostovanje v Ljudskem vrtu, kjer se je z aktualnim prvakom iz Maribora razšla z 1:1. "Čeprav je pred nami težko gostovanje, pa si upam trditi, da Domžale niso boljše od nas. Toda to bomo morali dokazati na igrišču," se zaveda Matić, ki upa, da poraz po dolgi seriji samih zmag ne bo negativno vplival na njegove soigralce: "Vse to je odvisno od karakterja. Poraz nas ne sme pahniti v malodušje, moramo se pobrati in odzvati svojim namenom primerno. V tej luči bo gostovanje v Domžalah po svoje zagotovo prelomno. Ali bomo dokazali, da zmoremo, ali pa …"

marijan pusnik
alesfevzer.com


POGOVORILA IN RAZČISTILA
Matićeve besede držijo; tekma v Domžalah bo za Olimpijo preizkus zrelosti. In za nekatere posameznike zadnja priložnost, da se zadržijo v udarni enajsterici. V kateri pa bo tako ali tako prišlo do sprememb, če nič drugega, se Dejan Kelhar, ki je izpustil Zavrč zaradi bolečin v stopalu, vrača v udarno enajsterico. Zanimivo bo videti tudi to, ali je Ezekiel Henty zdaj res dokončno zapravil kredit, ki ga je imel pri Marijanu Pušniku. Nigerijcu je klop grozila že pred tekmo z Zavrčem, tedaj predvsem zaradi neprimernega obnašanja v Novi Gorici, kjer je bil zelo nezadovoljen ob menjavi. V sredo se je ne glede na vse spet znašel v udarni enajsterici, a je bil vnovič bleda senca nogometaša, ki je recimo tako zelo navdušil ob zmagi Olimpije na večnem derbiju z Mariborom. Potem je vidno popustil, a dejstvo je, da na klopi čaka nekaj nogometašev, ki bodo z največjim veseljem zagrabili priložnost, če jim jo bo trener Pušnik seveda namenil.

"V Novi Gorici mi ni bila všeč govorica njegovega telesa. Ampak s Hentyjem sva se iskreno pogovorila in mislim, da sva razčistila vse. Ezekiel je odličen nogometaš, s katerim pa je treba znati delati. Treba ga je spustiti na tla, nato pa z nekaj vzvodi dvigniti nekoliko v višave, da pride najbolj do izraza," je pojasnil Pušnik in se v nadaljevanju dotaknil tako Zavrča kot Domžal.

henty_5622 nm
Nikola Miljković


KOT ROBERT LEWANDOWSKI
"Domžale moramo spoštovati tako zaradi lestvice kot zaradi rezultatov. Toda hkrati menim, da moramo v prvi vrsti pogledati sebe. Spremeniti moramo svoj odnos," je poudaril koroški strokovnjak: "Nisem jezen zaradi poraza, sem pa zaradi načina, kako se nam je primeril. Očitno nas je sedem zmag uspavalo in smo postali takšni, kakršni nočem, da smo. Že pred tekmo z Zavrčem sem jih opozarjal na to, pa ni zaleglo. No, morda pa bo, če bodo pogledali na lestvico in izračunali, kaj bo sledilo, če bodo nadaljevali v takšnem slogu."

Pušnik je hkrati priznal, kaj ga je v sredo najbolj zmotilo: "To, da smo bili premalo agresivni, linije so stale preveč narazen. Na trenutke sem dobil občutek, kot da bi bilo igralce strah prejeti rumeni karton. Tekmece so kar spuščali mimo sebe … Pa tudi v napadu smo bili preveč nenevarni. Saj smo si priigrali kar nekaj kotov in stisnili tekmeca na njegovo polovico, ampak brez učinka. Do sredine smo prišlo zlahka, nato pa je sledila podaja nazaj … Fantom sem po tekmi dejal, da želim pri njih videti takšno željo po golu, kot jo je kazal Robert Lewandowski pri tretjem golu na tekmi med Bayernom in Wolfsburgom, ko je udarjal po žogi, dokler mu je ni uspelo brcniti v mrežo."