© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
22.08.2015 11:56:30

RUDAR - MARIBOR: Gajser je začel z monologom

Drago Wernig - TAKA

Ko se je zdelo, da so se razmere v Ljudskem vrtu naposled umirile, je za nekaj napetosti poskrbel včerajšnji nastop začasnega trenerja vijoličastih pred novinarji v pričakovanju gostovanja v Velenju. Knapi verjamejo, da lahko osvojijo ves izkupiček.

V Ljudskem vrtu še niso izbrali naslednika Anteja Šimundže. Na gostovanju v Velenju bo ekipo vodil Saša Gajser, ki je pred včerajšnjim dopoldanskim treningom stopil pred novinarje. A na vprašanja ni odgovarjal. Prišel je, da bi povedal, kar mu je po vsem dogajanju v zadnjih dneh ležalo na duši. Kar ga je tiščalo. Začutil je potrebo po "obračunavanju" z novinarji. Z monologom.


MORAM JIH OBVAROVATI
"V prvi vrsti bi se vam rad opravičil, ker na vaša vprašanja ne bom odgovarjal. Pojasnil vam bom, zakaj," je uvodoma osupnil vse prisotne. "Menim, da glede na to, kako mediji tekmujete med seboj in analizirate stvari, kot jih pač analizirate, ni kaj veliko dodati. Energija, ki jo sporočate skozi 'strokovne', 'čudo' članke, nas ne zanima. Moja energija v tem trenutku je usmerjena samo v dobrobit ekipe, ki se je znašla v položaju, ki je v športu po mojem skromnem mnenju včasih normalen, za nekoga pa morda tudi ne. Moja naloga je, da fante obvarujem pred analizami, ki se pojavljajo v medijih in ki po mojem mnenju – do njega imam pravico – niti po naključju ne držijo," je nadaljeval Saša Gajser, vendar to še ni bilo vse.

"Rad bi poudaril, da je klub pokazal veličino, ker imamo igralci in trenerji oziroma člani strokovnega vodstva po odhodu Anteja Šimundže prepotreben mir. Zelo pomembno je, da se lahko v takšnem ozračju pripravljamo na naslednje tekme. V Velenju moramo pokazati tisto, kar nam je na nekaterih prejšnjih preizkušnjah manjkalo, potem bodo boljši tako igra kot rezultati," je nadaljeval nekdanji slovenski reprezentant in za konec stopil v bran nekdanjemu trenerju vijoličastih. "V veliko čast mi je bilo sodelovati z Antejem Šimundžo, ki je po mojem skromnem mnenju po vaše kar naenkrat postal ... Ne najdem prave besede, ne bi rad uporabil kakšne grozne ... Nekakšen lik, ki v nogometu ne pomeni nič. Vi pa razmislite, kaj je Ante Šimundža pustil za seboj; to, da ste pred letom dni potovali po Nemčiji, Portugalski, Angliji. To je moja izjava za javnost, hvala lepa," je še povedal vršilec dolžnosti trenerja Maribora. Nato se je brez besed obrnil in se odpravil v prostore pod vzhodno tribuno Ljudskega vrta.

NEPOTREBNO
Vsak ima seveda pravico do svojega mnenja in se sam odloča o tem, kako se bo odzval v posameznih trenutkih, a takšen nastop Saše Gajserja vsekakor ni bil potreben. Razlagamo si ga lahko tudi kot iskanje zunanjih sovražnikov, ob katerih bodo vijoličasti še lažje in še bolj strnili vrste ter iz tega črpali motivacijo za prihajajoče preizkušnje. Tovrstni primeri v svetu slovenskega nogometa niso osamljeni ...

Dodatnih pojasnil pod Kalvarijo ni bilo, toda izvedeli smo, da naj bi 41-letni strokovnjak s svojim dejanjem presenetil oziroma osupnil vse v klubu, takšen vložek potemtakem naj ne bi bil načrtovan. Naj ne bi bil del strategije ...

Poleg tega, da so ranjeni, se bodo Mariborčani v današnjem popoldnevu na stadionu Ob jezeru predstavili v močno oslabljeni zasedbi. Zaradi poškodb bodo manjkali Aleksander Rajčević, Petar Stojanović, Welle Ndiaye in Marwan Kabha, Abel Gigli nima pravice nastopa zaradi rdečega kartona.

"Priprave med tednom so potekale tako kot pred vsako tekmo. Tako kot prej Ante zdaj Saša Gajser poskuša pripraviti ekipo na najboljši način, igralci sprejemamo zahteve. Žal se je zgodilo to, kar se je. Ostali smo brez trenerja, kar nikdar niso prijetne zadeve, toda tudi igralci moramo nase prevzeti velik del krivde za nastali položaj. Mi smo tisti, ki igramo, ne trener," je dejal Marko Šuler.

IGRALCI SMO SE POGOVORILI
Najbolj vznemirljivo je vprašanje, kakšen bo odziv ekipe. "Vnema na treningih je bila prisotna že prej, toda edini pokazatelj vsega so tekme. Psihološki šok se včasih izide, drugič ne. Ni čarodeja, ki bi vnaprej vedel, kaj se bo zgodilo. Upam, da bo odziv pri nas pozitiven. Tudi igralci smo se odkrito pogovorili med seboj, zavedamo se, da to ni tisti Maribor, ki smo si ga želeli. Ne moremo kriviti nekoga, da noče. Preprosto se je nabralo toliko zadev, da se je zgodilo, kar se je. Ob vsem smo imeli še nekaj težav s poškodbami, vrste so bile načete. Zdaj je treba vse, tudi določene malenkosti, postaviti na svoje mesto. In izbrisati vse, kar je bilo, saj se od starih lovorik ne da živeti. Nič še ni izgubljenega, veliko tekem je še do konca sezone. Ni tragično, je pa čas za odziv," je odločen izkušeni koroški branilec.

DA JIM NE BI DOVOLILI
Razmere v Velenju so precej bolj umirjene in obetavne. "Igralci po poškodbah se počasi vračajo. Zunaj kadra sta še Mate Eterović in Rusmin Dedić, prav tako kot seveda Leon Črnič, ki pa je vse bližje temu, da se bo pridružil treningom z ekipo. Verjamem, da mu bodo to zdravniki dovolili že po ponedeljkovem pregledu," je povedal Jernej Javornik, ki se noče slepiti, da bi njegovo ekipo po zadnjih dogodkih v Ljudskem vrtu morda čakalo kaj lažje delo. Kvečjemu nasprotno. "Ne glede na vse je Maribor najboljša ekipa, z najbolj kakovostnimi posamezniki. Gostje bodo gotovo prišli po ves izkupiček, mi pa se bomo potrudili po najboljših močeh, da jim tega ne bi dovolili oziroma da bi vse točke osvojili mi," pravi trener Rudarja.