© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
28.07.2015 17:57:06

Morda bi moral izbrati Maribor

Nikola Miljković

Šele pri 28 letih je debitiral v prvi slovenski ligi. In kakšen debi je to bil! David Poljanec je na prvi tekmi za Krško zabil svoj prvi gol med prvoligaško druščino in svojemu novemu klubu priigral še drugo prvenstveno zmago, s katero Krčani zasedajo vrh lestvice.

Težko bi zapisali, da je zgodba Davida Poljanca pravljična. Iz preprostega razloga, ker v Mariboru rojeni nogometaš, ki je odraščal v Slovenski Bistrici, v svoji karieri nikoli ni zaigral za zares eminenten evropski klub. A če zanemarimo ta vidik, potem je njegova nogometna pot vsekakor prepredena s čarobnostjo, zato lahko zapišemo, da je po svoje tudi pravljična. David Poljanec je že pri rosnih 19 letih odšel s trebuhom za kruhom in se odločil, da se iz tretje slovenske lige, kjer je pridno tresel mreže za Slovensko Bistrico, preseli k našim severnim sosedom, v Avstrijo.

"Moja zgodba je specifična," nam je na začetku pogovora zaupal Poljanec in nadaljeval: "V Avstrijo sem odšel igrat nogomet že pri devetnajstih letih. Iz preprostega razloga, ker v Sloveniji, čeprav sem za Bistrico v tretji ligi igral dobro, zame nihče ni pokazal zanimanja. V tistih časih nisi mogel dobiti niti prave priložnosti za preizkušnjo. Zato sem si rekel, da imam Slovenije dovolj, in odšel v Avstrijo."

V AVSTRIJI TRESEL KOT ZA ŠALO
Toda s prihodom v Avstrijo se je za Poljanca, ki se je moral najprej dokazovati med amaterji, trnova pot šele začela, šele po nekaj uspešnih sezonah pa je dobil pravo priložnost. "Najprej sem odšel v predzadnjo avstrijsko ligo. Tam sem v prvi sezoni zabil 40 golov, nato je sledila selitev v četrto ligo, kjer sem podpisal za Gleinstätten, v katerem sem ostal štiri sezone. V prvi sem dosegel 15 zadetkov, potem pa sem bil dvakrat prvi strelec četrte lige – dal sem 25 in 26 golov. Z Gleinstättenom smo se uvrstili v 3. ligo, kjer sem dosegel 15 zadetkov, potem pa sem se preselil v Blau-Weiß Linz, ki je igral v 2. ligi. Že v prvi sezoni sem zabil 19 golov in bil prvi strelec druge lige," je svojo avstrijsko kariero opisal Poljanec, na katerega so ob odličnih igrah v dresu Linza postali pozorni številni evropski klubi. Med drugim tudi Paderborn, nemški drugoligaš, ki ga je v sezoni 2011/12 vodil slavni nemški strateg Roger Schmidt, zdajšnji trener Bayerja iz Leverkusna.

In poleti 2012 je Schmidtu uspelo v svoje vrste pripeljati tudi Poljanca, ki pa se mu je avantura v nemški drugi ligi povsem ponesrečila. "Šlo je za splet nesrečnih okoliščin," se obdobja pri Paderbornu spominja napadalec Krškega. "Schmidt, ki me je želel imeti v svojem moštvu, je že po desetih dneh od mojega prihoda klub zapustil. Salzburg je zanj plačal milijon evrov odškodnine in odšel je v Avstrijo. Novi trener pa name ni računal, v klub je pripeljal še tri napadalce in znašel sem se na stranskem tiru. V tistem obdobju so me pestile tudi poškodbe, a tudi ko sem bil zdrav, priložnosti za igro nisem dobil. Trener mi je odkrito dejal, da name ne računa, zato sem že pozimi odšel," je pojasnil svetlolasi nogometaš, ki se je za pol sezone vrnil v Linz, s katerim je izpadel iz 2. avstrijske lige.

Med letoma 2013 in 2015 je potem igral še za celovško Austrio, izraelski Maccabi iz Nazareta, Radnički iz Kragujevca in nazadnje za Kapfenberg. A nikjer več ni bil tako strelsko uspešen kot v Linzu.

ZDELO SE JE, DA BO NOVI NOVAKOVIĆ
Poljanca so dolgo primerjali z Milivojem Novakovićem, saj je Štajerec odšel po podobni poti kot izkušeni Ljubljančan. Tako kot Novaković se je tudi Poljanec najprej preizkušal v avstrijski amaterski ligi, potem je sledil preskok med profesionalce, nato pa še velik skok v drugo nemško ligo. "Primerjava z Novakovićem je bila dolgo aktualna zaradi podobne karierne poti. Na začetku je kazalo, da sta si najini zgodbi zelo podobni, toda zdaj ni več tako. Vse skupaj se je začelo spreminjati zaradi nekaterih napačnih odločitev," nam je zaupal Poljanec.

In katere so bile te napačne odločitve? "Bilo jih je kar nekaj. Na primer, ko sem odšel iz Paderborna, sem imel ponudbo iz prve avstrijske lige in iz Grödiga, ki sta mi ponujala enoinpolletno pogodbo. Toda ker sem želel podpisati samo polletno pogodbo, sem se vrnil v Linz. Z Linzem sem potem izpadel iz 2. lige, Grödig pa si je ravno v tisti sezoni priigral napredovanje v avstrijsko bundesligo," je dejal Poljanec in opozoril še na eno slabo odločitev: "Verjetno sem napako naredil tudi z odhodom v Paderborn. Takrat sem imel na mizi tudi ponudbo Maribora, s športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem sva se že pogovarjala, a izbral sem nemško drugo ligo. Morda bi moral izbrati vijoličaste."

ČUDNO IN NENAVADNO
A če leta 2012 ni prišel v slovensko prvo ligo, je to storil pred nekaj dnevi, ko je podpisal pogodbo s Krškim. Prav lahko pa bi se zgodilo, da bi Poljanca letos gledali v kakšnem drugem prvoligaškem klubu, saj je bil 28-letni napadalec najprej na preizkušnji pri Zavrču, potem pa še pri Domžalah, toda v nobenem izmed omenjenih klubov v podpis ni dobil pogodbe; čeprav je za Zavrč odigral eno prijateljsko tekmo, na kateri je zabil gol, enako pa mu je uspelo tudi v edinem prijateljskem obračunu za Domžale. "Vse skupaj se mi zdi malce čudno in nenavadno. Še posebej ker sem za oba kluba odigral povsem solidno tekmo, ne nazadnje sem na obeh obračunih zabil tudi gol. Vsi vemo, da o vsem v Zavrču odloča Miran Vuk. Rekli so mi, da me bodo kontaktirali, toda nihče me ni poklical, dobil nisem nobenega odgovora. Pri Domžalah pa mi je Luka Elsner dejal, da preprosto ne ustrezam konceptu domžalske igre. Takšna je bila pač njihova odločitev. Sicer se mi zdi nenavadna, vendar jo spoštujem," se je obeh preizkušenj spomnil Poljanec.

Po prvi tekmi, ki jo je odigral v prvi ligi, se zdi, da sta stratega Domžal in Zavrča naredila napako, kar je z veseljem izkoristil Slaviša Dvorančić, pomočnik trenerja Krškega, ki je bil najzaslužnejši za to, da je Štajerec podpisal za posavskega prvoligaša. "Res je, Dvorančić je bil tisti, ki je vzpostavil stik z mojim agentom. Čeprav me ni preveč dobro poznal, se je o meni pozanimal in me pripeljal v Krško. Kot kaže, ima pri izbiri nogometašev srečno roko. Tudi Enesa Rujovića je pripeljal on in oba sva že dosegla zadetek," je nasmejano razložil edini strelec za Krško proti Kopru.

Za konec pogovora je še opisal, kakšno vzdušje trenutno vlada v Krškem in kako se je počutil ob prvencu v slovenski prvoligaški druščini: "Občutki ob prvem zadetku so fantastični, neopisljivi. Sem izjemno srečen, ker mi je že na prvi tekmi uspelo zadeti, še posebej pred takšnim občinstvom. Vzdušje v Krškem je zares evforično, zdi se, da vse Krško diha s klubom. Na krilih navijačev smo tudi dobili prvi dve tekmi. Seveda si nismo niti predstavljali, da bomo po dveh tekmah na prvem mestu na lestvici, a zame to vseeno ni preveliko presenečenje. Zares garamo, na vsakem treningu od sebe dajemo 120 odstotkov, na tekmi še več, in takšen odnos se nam obrestuje. Upam, da bo ta evforija trajala še nekaj časa in da nam bo uspelo vzeti skalp še kakšnemu odličnemu tekmecu."