© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
18.07.2015 08:55:22

OLIMPIJA - GORICA: Trk planetov iz različnih galaksij

alesfevzer.com

Da bi bile Stožice na Mandarićevi premieri nabito polne, bi bilo utopično pričakovati. Zanimivo pa bo videti, koliko Ljubljančanov si bo prišlo ogledat prvo tekmo nove Olimpije, ki se bo za začetek pomerila z eno največjih neznank nove sezone – Gorico.

Po koncu sezone 2014/15 je Olimpijo in Gorico doletela enaka usoda – v obeh klubih je prišlo do menjave oblasti. Medtem ko je zmaje zapustil Izet Rastoder in se umaknil Milanu Mandariću, se je od vrtnic poslovil dolgoletni predsednik Robert Vrtovec, na njegovo mesto pa je prišel lokalni podjetnik Hari Arčon.

V obeh klubih je torej zapihal svež veter, toda slednji črnih oblakov nad obema kluboma še ni povsem razpihal. No, v Ljubljani se sicer že vidijo prvi sončni žarki, v Novi Gorici pa zagotovo še ne. Olimpijo je pač prevzel nesramno bogat poslovnež, ki je hipoma razvezal mošnjo z denarjem.

Medtem si Arčon s svojimi najtesnejšimi sodelavci česa takega ni mogel privoščiti; bolj kot z dragimi okrepitvami se je ukvarjal s tem, kako zagotoviti dovolj denarja za preživetje. Dolg, ki ga je za seboj pustila nekdanja garnitura, je precejšen, kljub temu pa je Arčon skorajda že pokril celoten proračun za sezono 2015/16, v kateri naj bi Gorica za delovanje porabila med 600 in 700 tisoč evri.

Predvsem se ne smemo prestrašiti, čeprav se zavedamo, kaj nas čaka. Napadel nas bo agresiven tekmec, ki bo z vsemi močmi udaril po našem golu. Začeten pritisk bo silovit, a če ga bomo preživeli …

MIRAN SREBRNIČ

Med iskanjem evrov je trpelo kadrovanje novogoriškega kluba, in čeprav bo Gorica prvo tekmo nove sezone odigrala že nocoj, je ekipa vse prej kot sestavljena. Zato lahko mirne vesti zapišemo, da se bosta v Stožicah zaletela planeta iz dveh povsem različnih galaksij. Na eni strani bo močno okrepljena Olimpija, na drugi "na pol sestavljena" Gorica. In kateri planet bi ob trku preprosto moral utrpeti hujše posledice, verjetno ni treba poudarjati.

miran srebrnic 76
Arsen Perić
DRAGO PRODATI SVOJO KOŽO
"Dejstvo je, da še nismo formirani," priznava trener novogoriškega prvoligaša Miran Srebrnič in nadaljuje: "V Stožicah bo na delu veliko mladih fantov, ne glede na vse pa je naš cilj jasen: v Ljubljano gremo odigrat dobro tekmo. Ne glede na vse se ne bomo predali, se pa zavedamo, kaj nas čaka. Med pripravami smo odigrali nekaj dobrih obračunov, a tudi nekaj zelo slabih. Upam, da bomo imeli tokrat dober dan in da se bomo uspešno branili. Predvsem se ne smemo prestrašiti, čeprav se zavedamo, kaj nas čaka. Napadel nas bo agresiven tekmec, ki bo z vsemi močmi udaril po našem golu. Začeten pritisk bo silovit, a če ga bomo preživeli … Skratka, Olimpija je absolutna favoritinja, mi pa gremo v prestolnico drago prodat svojo kožo. Vnema je velika, željni smo dokazovanja – in to me v tem trenutku najbolj veseli."

Kot da zelo razredčen kader še ne bi bil dovolj, je Srebrnič ostal še brez prvega vratarja Gregorja Sorčana (po poškodbi je sicer okreval, a še ni nared za igro) in obolelega napadalca Luke Majcna. V gol bo tako stopil Januš Štrukelj, ki je doslej v 1. SNL odigral le eno tekmo, na tisti pa prejel tri gole.

Srebrniča veseli, da sta dovoljenje za nastop prejela Miran Burgič (nazadnje je bil pri Olimpiji, zaradi česar bi moral biti še toliko bolj motiviran) in Uroš Celcer, medtem ko trener novogoriškega kluba največ upov polaga v mladega Blessinga Elekeja: "Mislim, da bi sezona 2015/16 lahko bila njegova sezona. Pričakujem, da bo pokazal napredek, nobenega dvoma pa ni, da fant premore izjemen potencial. Ima vse, kar potrebuje, da bi bil uspešen napadalec v 1. SNL."

Srebrnič bo v primerjavi s preteklo sezono sicer najbolj pogrešal Dejana Žigona (šel je na Poljsko) in Amedeja Vetriha (okrepil je Domžale), hkrati pa upa, da bosta že v kratkem pogodbi podpisala tudi Miha Gregorič (nazadnje je bil v Kopru) in Marshal Johnson, ki je za Gorico že igral in se nato pred kratkim spet vrnil v obmejno mesto.

VŠEČNA IGRA, PREPRIČLJIVA ZMAGA
Če Srebrnič v prvi vrsti upa, da se bo Gorica iz Ljubljane vrnila s kar najmanj ranami, navijači Olimpije odkrito napovedujejo visoko zmago. No, ampak navijači so seveda pač navijači; številne, ki držijo pesti za zmaje, je po Rastoderjevem slovesu in Mandarićevem prihodu ponesla evforija.

In če so bili prej preveč črnogledi, so zdaj preveč optimistični. Realnost pa je nekje vmes. Olimpija je že res prenovljena, a bo zagotovo potrebovala še nekaj časa, da se bo uigrala. In da bodo igralci v popolnosti osvojili miselnost novega trenerja Marijana Pušnika in tudi generalnega direktorja Ranka Stojića.

"Čaka nas zahteven obračun, saj se vsi dobro zavedamo, da še nismo uigrani, kot bi si želeli," ne skriva zvezdniški napadalec Olimpije Andraž Šporar, ki mu je nova vodstvena garnitura zaupala kapetanski trak. "Moštvo Gorice bo prispelo v Ljubljano brez rezultatskega pritiska, od nas pa se pričakujeta všečna igra in prepričljiva zmaga," se prav tako zaveda Šporar, ki je ne glede na vse prepričan, da je kakovost na strani domačega moštva. Olimpija je sicer med pripravami uigravala predvsem sistem s tremi napadalci, ob Šporarju sta največ igrala še Dejan Djermanović in Ezekiel Henty, ki so ga zmaji dokončno odkupili od italijanskega velikana Milana. Zdi se torej, da bo Olimpija vsaj poskušala biti zelo ofenzivna, kaj se bo izcimilo, pa bo kakopak povedalo šele igrišče.

andraz sporar
Nikola Miljković

V taktičnem smislu bomo skušali z agresivno igro hitro odvzeti žogo nasprotniku in ga s tem prisiliti v čim večje število napak, kar bi nam posledično prineslo več priložnosti za zadetek.

ANDRAŽ ŠPORAR

"V taktičnem smislu bomo skušali z agresivno igro hitro odvzeti žogo nasprotniku in ga s tem prisiliti v čim večje število napak, kar bi nam posledično prineslo več priložnosti za zadetek. Glede na zahtevne pogoje, ki nas čakajo, saj naj bi se ozračje ogrelo nekje do 37 stopinj Celzija, bomo morali razumno razporediti moči. Ne smemo se zaletavati, saj bodo prave priložnosti prej ali slej prišle," je prepričan 21-letni Šporar, ki je tik pred začetkom nove sezone še pristavil: "Na vsaki tekmi bomo poskušali osvojiti vse tri točke. Z zmagovalno mentaliteto bomo lažje sledili zastavljenim ciljem, osnovni pa je uvrstitev na mesta, ki prinašajo nastop v evropskih kvalifikacijah. Če se nam bo ponudila možnost še za kaj več, verjemite, da jo bomo zgrabili z obema rokama."

ZMAJI BODO OSLABLJENI
Pušnik ob svojem ognjenem krstu na klopi Olimpije ne bo mogel računati na vse igralce. Dejan Kelhar še ni nared za igro, pogodbo je podpisal šele pred dnevi. Denis Klinar, eden od novincev, si je poškodoval stegensko mišico in bo počival več tednov – na desnem boku bo tako zagotovo Matic Fink. Rok Baskera še ni okreval po poškodbi, na stranskem tiru sta tudi vratarja Darko Brljak in Aljaž Ivačič.

No, je pa včeraj pravico za igranje prejel Martin Mimoun, nogometaš iz Francije, pravočasno so iz Voždovca, kamor je bil posojen v drugem delu pretekle sezone, prišli tudi vsi dokumenti, ki so bili potrebni za registracijo Dejana Djermanovića.