© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
14.02.2015 10:56:41

Do izraza pridejo le na en način

Drago Wernig - TAKA

Za Mariborčane se zadnja prijateljska preizkušnja v Turčiji ni razpletla po želenem scenariju, poraz s Partizanom mora biti pravšnje opozorilo, kako ne smejo igrati.

Pričakovanja, da bodo Mariborčani v dvoboju z beograjskimi črno-belimi potrdili oziroma še nadgradili dokaj obetavno podobo z dozdajšnjih prijateljskih preizkušenj, se niso uresničila. Še več, za zadnje dejanje v Beleku so vijoličasti prihranili najslabše. Bili so brez energije, igra je bila temu primerna.

847-4-simundza dw
Drago Wernig - TAKA

VOLAŠ ŠESTKRAT, MENDY PETKRAT

Mariborčani so v dozdajšnjem delu priprav odigrali enajst prijateljskih tekem. Varovanci trenerja Anteja Šimundže so proti nasprotnikom iz devetih različnih držav sedemkrat zmagali, trije dvoboji so se končali brez zmagovalca, po zadnjem dvoboju z beograjskim Partizanom so dvoboj zapuščali sklonjenih glav. Dosegli so 27 golov, njihova mreža se je zatresla desetkrat.

Največkrat se je med strelce vpisal Dalibor Volaš, ki je v polno zadel šestkrat, Jean-Philippe Mendy je prispeval pet golov, Marcos Tavares in Agim Ibraimi sta bila uspešna trikrat, po dvakrat so mreže tresli Dare Vršič, Luka Zahović, Welle Ndiaye in Damjan Bohar ter po enkrat Sven Dodlek in Rok Sirk.

Izidi prijateljskih tekem: ZTE 4:0, Aluminij 2:1, Dunaujvaros 3:1, Hrvatski dragovoljac 3:0, Kapfenberg 5:0, Belchatow 2:2, Bate Borisov 2:2, Litex 2:0, Steaua 0:0, Györ 3:2, Partizan 1:2.

"Nedvomno smo dobili lekcijo Partizana o pristopu k tekmi, sprintanju, bojevitosti, nepopustljivosti. Bili smo pod svojimi sposobnostmi, zato se je bilo med tekmo težko, skoraj nemogoče vrniti na primerno raven. Nismo imeli odgovora na agresivnost tekmeca, od tod nismo razvili svoje igre, Partizan je to izkoristil in prišel do zmage. Noben poraz ne sodi med želene, je pa kakšen lahko tudi dobrodošel kot opozorilo. Da se zavedamo, da nismo nepremagljivi," je po obračunu z vodilno ekipo srbskega prvenstva po jesenskem delu sezone povedal Ante Šimundža.

O tem, da je Maribor boljši od Partizana, pravzaprav ni nobenega dvoma, toda prav tako ga ni o tem, da vijoličasti niso tako kakovostna zasedba, da bi lahko kogarkoli premagal z lahkoto. Z levo roko. Močni so (lahko) le, ko vsi igralci garajo za isti cilj, ko so maksimalno osredotočeni na svoje naloge. Potem (lahko) lažje pridejo do izraza tudi sposobnosti vsakega posameznika.

847-4-suler dw
Drago Wernig - TAKA

PO VRNITVI ŠE Z RUDARJEM

Vijoličasti se bodo danes zvečer vrnili v štajersko prestolnico. Predvideno je bilo, da je pred njimi zadnji teden priprav pred začetkom nadaljevanja prvenstva oziroma da bodo stopnjevali formo do večnega derbija, toda prestavitev začetka nadaljevanja prvenstva je kakopak spremenila načrte. Strokovno vodstvo se je bilo prisiljeno odzvati, dogovoriti se je bilo treba tudi za kakšno dodatno prijateljsko preizkušnjo. Namesto z Olimpijo se bodo tako vijoličasti 21. februarja pomerili še z velenjskim Rudarjem, prizorišče dvoboja naj bi bilo znano v prihodnjih dneh.

A širša slika turške zgodbe je vendarle precej bolj obetavna. "Skupna ocena priprav bo pozitivna. Storjenega je veliko dobrega, trud igralcev je bil na visoki ravni," je pristavil trener dvanajstkratnih slovenskih prvakov, ki po vmesnih težavah s poškodbami zadovoljno pogleduje na zdravstveni bilten ekipe. Proti Partizanu so zaigrali tudi Damjan Bohar, Sintayehu Sallalich in Luka Zahović, ki so še dan prej počivali ali vadili po prilagojenem programu.

"Vsem trem smo, da bi se izognili morebitnemu tveganju, vmes namenili mirovanje, kar se je izkazalo kot dobro, saj so zjutraj trenirali brez bolečin in zvečer spet igrali. Vrnil se je tudi Arghus, ki je proti Györu vzdržal vseh 90 minut, kar pomeni, da bomo ta del zaključili s popolnim kadrom," pravi Ante Šimundža.

Danes dopoldne bodo Marcos Tavares in soigralci v Beleku opravili še zadnji trening, popoldne sledi vrnitev domov.