© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.01.2020 15:10:55

NEMČIJA ZAVITA V ČRNO! Umrl je LEGENDARNI nemški vratar, ki je bil žrtev ene največjih KRAJ v zgodovini!

vszi

V nedeljo je v 85. letu starosti preminil nekdanji nogometni reprezentant Zahodne Nemčije, Hand Tilkowski, ki je branil v finalu svetovnega prvenstva leta 1966. Tega je po sporno priznanem zadetku na domačih tleh dobila Anglija s 4:2.

Nemški prvoligaš Borussia Dortmund, s katerim je Tilkowski leta 1966 osvojil evropski pokal zmagovalcev, je zapisal, da žaluje ob izgubi enega največjih nogometašev v svoji zgodovini.

Iz kluba so sporočili, da je Tilkowski umrl v družinskem krogu po dolgi bolezni.

Tilkowski je v dresu Zahodne Nemčije med letoma 1957 in 1967 zbral 39 nastopov, branila pa je tudi v finalu SP 1966, ko je padel eden najbolj znanih in spornih golov v nogometni zgodovini.

Angleški napadalec Geoff Hurst je v podaljšku zadel prečko, žoga se je odbila v tla, pri tem pa s celim obsegom ni prečkala golove črte. Sodnika sta po krajšem posvetu gol priznala in Anglija je povedla s 3:2. Ob koncu podaljška je Hurst s svojim tretjim golom na tekmi postavil končnih 4:2.

Tilkowski, ki je Dortmundu pomagal, da je postal prvi nemški klub z evropsko lovoriko, ta je v finalu leta 1966 z 2:1 v Glasgowu premagal Liverpool, je pozneje igral še za Eintracht Frankfurt in bil več kot deset let trener.