© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.02.2019 13:32:17

ALEKSANDER ČEFERIN se je srečal s papežem Frančiškom. Nogomet je bil glavna tema pogovora, NE EDINA ... (foto)

Reuters

V Vatikanu srečanje na visoki ravni.

V Rimu potekajo zadnje priprave na četrtkov 43. kongres Evropske nogometne zveze (Uefe), ki bo v znamenju volitev njenega predsednika. Aleksander Čeferin, ki je edini kandidat za to mesto, se danes udeležuje seje izvršnega odbora Uefe, srečal pa se je tudi s papežem Frančiškom in slovenskim kardinalom Francem Rodetom.

Seje izvršnega odbora tradicionalno potekajo na predvečer kongresa in so zaprte za javnost, tako da več o vsebini pogovorov 20 članov tega izvršilnega telesa ne bo znanega.

Zato pa je znano, da se je Čeferin v sklopu obiska v Rimu v dopoldanskih urah v Vatikanu srečal tudi s papežem Frančiškom. Čeferin in Frančišek sta se pogovarjala o različnih temah, povezanih z nogometom, dejavnostih Uefinega sklada za otroke in možnosti sodelovanja na človekoljubnem področju, so še sporočili. Čeferin se je med obiskom Svetega sedeža srečal tudi s slovenskim kardinalom Francem Rodetom.

1ceferin papez re
Reuters
Papež Frančišek je sicer znan kot velik ljubitelja nogometa, Čeferin pa pogosto omenja velik družbeni pomen tega športa, ki bi ga lahko primerjali tudi z religijami.


"Nogomet je religija, le da mi menjamo bogove vsakih deset let. Navijači po svetu so popolnoma predani. Nas je več kot vsake druge verske skupnosti," je tako malce v šaljivem tonu dejal Čeferin na srečanju v Ljubljani 6. decembra.

Frančišek, navijač San Lorenza iz njegovega rodnega Buenos Airesa, je ob srečanjih s kakšnim od svetovno znanih nogometašev v preteklosti poudarjal predvsem zgled, ki ga imajo ti za celotno družbo. Tako je ob srečanju z italijanskim nogometašem Mariom Balotellijem pred leti dejal: "Nogometaši imate družbeno odgovornost, z dobrim zgledom morate dvigovati zavest o pomembnosti zvestobe, spoštovanja in dobrodelnosti."

V Rimu je Aleksander Čeferin obiskal tudi papeža Frančiška.